Indkøb fra allierede skal understøtte F-16-donationer

18. JUN 2024 • 18:18ERHVERV/POLITIK

Danmark køber ind hos allierede for et ukendt beløb i ny donationspakke til gavn for Ukraine.

Danmark er klar med den 19. donationspakke til Ukraine, og den indebærer en række forskellige aftaler med allierede lande om indkøb og donationer fra deres forsvarsindustrier til gavn for det krigsramte land.

Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Forsvarsministeriet oplyser uddybende til Ritzau, at ministeriet ikke kan oplyse, præcis hvor mange danske kroner der er købt ind for.

Indkøbene drejer sig blandt andet om materiel til understøttelse af Danmarks donationer af F-16-fly, hvoraf regeringen håber at kunne levere de første over sommeren.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har tirsdag rådført sig med Udenrigspolitisk Nævn om sagen.

Der er i tidligere donationspakker reserveret 1,2 milliarder kroner til donationer igennem ukrainsk forsvarsindustri.

Investeringerne i den ukrainske forsvarsindustri ventes at gå i gang i løbet af sommeren, oplyser Troels Lund Poulsen på et pressemøde om donationspakken.

Danmark vil blive det første land til at investere direkte i ukrainske forsvarsvirksomheder.

- Det bliver historisk, siger han.

Ifølge Forsvarsministeriets pressemeddelelse er der nu skabt nogle rammer, der gør, at Danmark med de penge hurtigt kan imødekomme de behov, der måtte være for Ukraine.

Pengene kommer fra Ukrainefonden, hvor der i årene 2023-2028 er afsat knap 65 milliarder kroner til at støtte Ukraine militært. Af det beløb er lidt over 45 milliarder kroner allerede afsat til donationer og investeringer i perioden.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

17. JUL 2024 • 11:27SPORT
Randers henter angriber i Frankrig