Opdaterede tal sender Danmark til tops på EU-liste over overskud

25. OKT 2024 • 10:34ERHVERV/POLITIK

Danmark havde overskud på offentlige finanser på 3,3 procent af bnp i 2023. 23 EU-lande havde underskud.

Danmark havde i 2023 det højeste overskud på de offentlige finanser i forhold til bruttonationalproduktet (bnp) blandt alle 27 EU-lande.

Det fremgår af en opdateret opgørelse fra Danmarks Statistik.

Danmarks overskud i 2023 lyder på 92,7 milliarder kroner, hvilket svarer til 3,3 procent af bnp.

Opgørelsen er baseret på en hovedrevision af de 27 EU-landes nationalregnskaber, som er blevet gennemført inden udgangen af september i år.

I april offentliggjorde Danmarks Statistik den første opgørelse over EU-landenes overskud og underskud i 2023.

Her havde Danmark sammen med Cypern det største overskud på 3,1 procent af BNP.

Efter hovedrevisionen er overskuddet på den offentlige saldo i Danmark blevet opjusteret en smule. Samtidig er Cyperns overskud blevet nedjusteret til 2 procent.

Det er femte år i træk, hvor Danmark har det største overskud på de offentlige finanser i forhold til bnp blandt EU-landene.

Bnp er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det.

I 2023 havde fire EU-lande overskud, mens de øvrige 23 lande havde underskud. Ud over Danmark og Cypern havde også Irland og Portugal overskud på de offentlige finanser.

Ifølge Kristian Skriver, som er seniorøkonom i Dansk Erhverv, peger på, at det blandt andet er tilbagetrækningsreformer, som har sikret Danmark et solidt offentligt overskud.

- Reformerne har været en stor succes, som har sikret sunde offentlige finanser herhjemme, skriver han i en kommentar til opgørelsen.

- Flere af de EU-lande, som har store problemer med store underskud og høj gæld, står samtidig over for en periode med demografisk modvind. Det vil give et øget pres på de offentlige finanser, lyder det videre.

I 2023 overholdt 17 af de 27 EU-lande underskudsgrænsen på 3 procent af bnp. Den er fastsat af Maastricht-traktaten.

I 2020 var det kun Danmark, der overholdt underskudsgrænsen. Men fra 2015 til 2019, før corona ramte, overholdt 22 til 26 lande grænsen.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT