Butikker får lov at sælge ud af nikotinlager før forbud

17. JUN 2024 • 16:35ERHVERV/POLITIK

Nyt lovforslag, der skærper regler for alkoholsalg til unge og nikotinposekøb, sendes nu i høring.

Det lovforslag, der skal få unge til at drikke mindre og kvitte nikotinen, sendes nu i høring, og af lovforslaget fremgår det, at et omdiskuteret forbud mod søde nikotinposer træder i kraft senere end andre initiativer.

Producenter og butikker skal nemlig have lov at sælge ud af varerne før forbuddet, fremgår det af en pressemeddelelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Mens størstedelen af den nye lov står til at træde i kraft fra årsskiftet, skal forbuddet mod salg, køb og besiddelse af nikotinposer med sød smag af frugt og slik først gælde fra 1. juli 2025.

- Den planlagte senere ikrafttrædelse for disse bestemmer skyldes hensynet til, at de berørte parter får rimelig mulighed for at omstille deres produktsortiment og til at sælge ud af deres restlager, står der i pressemeddelelsen.

Lovforslaget kommer efter den politiske forebyggelsesaftale om nikotin og alkohol, der blev indgået i efteråret sidste år.

Den sigter efter at få særligt flere unge til at kvitte nikotinen og drikke mindre alkohol.

Den politiske regulering kommer efter et par år, hvor de små nikotinposer har vundet stadig større udbredelse blandt de unge, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

- Den udvikling skal vi have stoppet. Derfor lægger vi nu op til blandt andet at forbyde nikotinprodukter med søde smage, der appellerer til børn og de helt unge, samtidig med at vi vil fastlægge grænser for nikotinindholdet, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Lovforslaget forbyder desuden salg af drikkevarer med over seks procent alkohol til unge under 18, ligesom det strammer reglerne, når det kommer til elektroniske cigaretter.

De bliver omfattet af samme reglerne som almindelig tobaksrygning.

Desuden får Sikkerhedsstyrelsen og Forbrugerombudsmanden tilladelse til at udstede administrative bøder til eksempelvis kiosker, der ikke overholder loven.

Lovforslaget er i høring indtil 19. august. Dernæst skal det til afstemning i Folketinget.

Forebyggelsesaftalen blev indgået af regeringen med SF, Danmarksdemokraterne, De Konservative og Alternativet.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT