Bernie Sanders vil stævne Novos amerikanske landechef

12. JUN 2024 • 11:41ERHVERV/POLITIK

Demokratisk senator vil have Novo Nordisk til at forklare de høje priser på Ozempic og Wegovy ved en høring.

Slagsmålet om de høje amerikanske medicinpriser fortsætter med Novo Nordisk som ufrivillig hovedaktør.

Senest har den demokratiske senator Bernie Sanders indstillet, at Novo Nordisks amerikanske landechef, Doug Langa, skal stævnes og indkaldes til en høring 10. juli.

Her skal han over for senatets sundhedskomité forklare, hvorfor Novos medicin er langt dyrere i USA end i andre lande.

- Det er ikke acceptabelt for mig eller det amerikanske folk, at vi fortsat bliver snydt af kæmpestore medicinalvirksomheder, som tjener masser af penge hvert år i takt med, at de opkræver uhyrlige priser, hedder det i en pressemeddelelse fra Sanders selv.

Sanders hævder også, at Novo Nordisk gentagne gange har afvist Sanders' anmodning om at møde op til en høring for at diskutere medicinpriserne.

Hos Novo Nordisk undrer man sig over den påstand og over, at Bernie Sanders finder det nødvendigt at udstede en stævning for at få den danske medicinalvirksomhed i tale.

- Novo Nordisk har både svaret og samarbejdet hver gang, at Bernie Sanders har henvendt sig. Vi har gentagne gange nævnt, at Lars Fruergaard (Novo Nordisks adm. direktør, red.) naturligvis gerne vil vidne i en høring, og vi har tilbudt forskellige datoer for, hvornår det ville kunne lade sig gøre.

- Som vi har sagt tidligere, deler vi Bernie Sanders' ønske om strukturelle forandringer i det amerikanske sundhedssystem til gavn for patienterne.

- Det er en stor og kompleks opgave, der kræver inddragelse af mange aktører, og det er ikke realistisk at forestille sig, at Novo Nordisk alene vil kunne forandre det komplekse sundhedssystem i USA til det bedre, siger Katrine Sperling, der er kommunikationschef.

Allerede i maj sidste år deltog Lars Fruergaard Jørgensen i en tre timer lang høring i senatets sundhedskomité sammen med topchefer fra en række andre store medicinalvirksomheder, hvor emnet netop var medicinpriser.

Her forklarede han blandt andet, at de amerikanske priser, som Bernie Sanders tager udgangspunkt i, ikke tager højde for de rabatter, som Novo giver sine amerikanske kunder, og som i gennemsnit udgør 75 procent af listeprisen.

Det amerikanske sundhedssystem er indrettet på den måde, at en række indkøbsselskaber køber medicinen af producenterne og sælger den videre.

Disse indkøbsselskaber bliver sammen med forsikringsselskaberne et fordyrende mellemled, der betyder, at patienterne betaler langt mere for deres medicin, end Novo Nordisk reelt sælger den til.

Afstemningen om, hvorvidt Doug Landa skal indkaldes til høringen, foregår tirsdag 18. juni.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU