Privatskole har lyttet til forældreønske og åbnet juniorklub

NYHED | ABONNENT | 24. SEP 2022 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. SEP 2022 • 05:30

Siden august har Rønne Privatskole drevet en juniorklub for eleverne i 4.-6. klasse. En måneds tid efter lanceringen er 35 børn indskrevet i klubtilbuddet.

 

Snakken om klubtilbud på folkeskolerne dukkede i denne uge pludselig op på ny i den lokalpolitiske debat, da Konservative i 11. time lancerede et budgetforslag, som hidtil ikke har været fremlagt. Mens det er højst usikkert, om der næste år kan findes penge og politisk vilje til at åbne klubber på de seks folkeskoler, betyder det ikke, at der er status quo, når det kommer til bornholmske fritidsklubber for elever i 4.-6. klasse. I forrige uge skrev Tidende om Sydbornholms Privatskole, der har udvidet klubben til at holde åbent fem dage om ugen, og siden august har også eleverne på de tre mellemtrin på Rønne Privatskole haft mulighed for at gå i klub efter skoletid.

– Det var jo meget oppe i tiden op til seneste kommunalvalg, hvor stort set alle var enige om, at der skulle være klubtilbud. Siden har man ikke hørt så meget om det, men vi fortsatte hernede, siger skoleleder Jesper Jørgensen.

Han forklarer, at Rønne Privatskole valgte at prioritere en juniorklub for eleverne på 4.-6. årgang på grund af et forældreønske, som var muligt at opfylde, fordi skolen sidste år opkøbte et hus på Ny Østergade og derfor havde ekstra kvadratmeter til rådighed.

– Vi fik sidste år en henvendelse fra nogle forældre, som godt kunne tænke sig at starte en klub op. Vi havde også købt et nyt hus, som vi skulle bruge til noget og snakkede om at lave klasselokaler, men endte med at lave klub.

I vinterens løb arbejdede skolens personale og forældre med at udvikle idéen, og fra begyndelsen af det nye skoleår blev dørene slået op til fritidsklubben, der udelukkende er for privatskolens egne elever. Skolen råder over én fjerdeklasse, én femteklasse og to klasser på sjette årgang, så mere end en tredjedel af eleverne i målgruppen er blevet meldt ind i klubben.

– Vi skulle gerne over 23 elever for at få klubben til at løbe rundt. Det må nemlig ikke give underskud, for vi ikke må bruge statsstøtte på at drive en juniorklub. Vi har nu 35 elever indskrevet, så det er en stor succes, siger skolelederen.

Klubben er åben hver mandag, tirsdag, onsdag og torsdag indtil klokken 16. På fredage er der som udgangspunkt lukket, men hver fjerde fredag tager klubben på ture ud af huset sammen med to pædagoger.

Det koster forældre til børn på Rønne Privatskole 500 kroner om måneden at have deres børn i klub. Dermed er prisen langt lavere end i regnestykket fra regionskommunens administration, hvor der tages udgangspunkt i en månedlig pris på 1.467 kroner om måneden – samme takst, som det koster at have børn fra 0.-3. klasse i SFO.

På Rønne Privatskole, der opererer med samme forældrebetaling som på Sydbornholms Privatskole, har man bevidst valgt at strikke et klubtilbud sammen, hvor prisen holdes i bund.

– Der er kun en voksen tilknyttet derovre. De er jo meget overladt til sig selv, og der er ikke så meget mad. Men det er prisen for at holde sig på 500 kroner. Hvis man skulle være to eller tre voksne, og man skulle have noget bedre mad eller flere aktiviteter, kunne det løbe op. Vi har meldt denne model ud, og forældrene har jo vidst, hvad de meldte sig ind til – og det virker, som om det fungerer, siger Jesper Jørgensen.

Han understreger, at der er folk til stede på kontoret eller andre steder på skolen, hvis der sker noget i klubben, som gør det nødvendigt, at flere voksne er til stede.

Klubben bemandes af pædagoger fra SFO'en, som på skift har eftermiddage i juniorklubben. I forbindelse med åbningen har Rønne Privatskole ansat en ekstra vikar i SFO'en, så antallet af pædagoger til de mindre børn er uændret.

Ud over Rønne Privatskole og Sydbornholms Privatskole findes der også fritidsklubber på Svaneke Friskole og Friskolen Østerlars.