Over 1000 følger Heidis sparetips: 'Vil have mere for pengene'

Over 1000 følger Heidis sparetips: 'Vil have mere for pengene'
Eget foto.
NYHED | ABONNENT | 14. OKT 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
14. OKT 2023 • 19:00

Det er ikke fordi, Heidi Marker mangler penge, men hun vil gerne have så meget som muligt for de penge, hun tjener. Derfor oprettede hun for flere år siden gruppen Bornholmske Sparetips på Facebook, og den får løbende nye medlemmer.

Det er efterhånden nogle år siden, at Heidi Marker, som i dag er 52 år, fik en indskydelse om at oprette en gruppe på Facebook. Gruppen ville hun invitere sine veninder ind i, for at dele alle de arrangementer, der fandtes på Bornholm som enten var gratis eller ikke kostede ret meget.

– Jeg tog nogle gange mine børn med ud til forskellige ting - arrangementer som folk havde stablet på benene, og som ofte var gratis. Men der var ikke særlig mange mennesker. Og når jeg så snakkede med veninder og dem i mødregruppen, så havde de slet ikke opdaget, at arrangementet var der.

Derfor oprettede hun gruppen Bornholmske Sparetips og inviterede ind til tips og tricks til at få lidt mere for pengene på Bornholm.

– Så var det tanken, at man kunne dele gode fif med hinanden, ting man så i avisen eller på nettet, og som andre måske også kunne få glæde af.

Med tiden er det imidlertid blevet sådan, at det for ophavskvinden selv er blevet sådan, at hun har lyst til at få mere ud af sine penge. Ikke fordi familien mangler noget, eller har svært ved at klare sig, men fordi det er rart at få lidt mere for de penge, man tjener.

Den idé har en del bornholmske brugere af Facebook tilsyneladende været med på, for i skrivende stund er der 1.155 personer, der følger med, og de seneste medlemmer har meldt sig ind i gruppen i løbet af det seneste døgn - selvom Heidi Marker ikke rigtig har reklameret for sin gruppe.

– Folk er bare kommet til stille og roligt, så jeg kan ikke forklare, hvorfor folk er med. Nogle perioder opdaterer jeg meget og andre gange ikke så meget. Den plejer faktisk at være åben, så alle kan dele, men indenfor det seneste år er der begyndt at komme så meget spam. Det er lidt kedeligt, for så skal jeg godkende det hele, før det kommer op i gruppen.

Hun godkender nu gerne, uanset om det er arrangementer eller gode tilbud i Kvickly eller på apoteket. Der er plads til alle slags sparetips, men hun oplever, at det er et meget snævert antal, der lægger noget op på siden.

– Man kunne jo lægge alt muligt op, og jeg deler ikke engang en brøkdel af alle de sparetips der er. Men det er tiden, der sætter grænser, forklarer hun.

En budget-pige

I modsætning til tidligere oplever hun, at flere at hendes veninder og bekendte har fået en større villighed til at spare. Måske fordi sidste efterår bød på stigende priser på elektricitet, inflation og den slags.

– Før har mentaliteten nok mere været, at der kommer penge hver måned, så det hele skal nok gå, men nu ser jeg, at folk pludselig har lyst til at have en opsparing eller en lille buffer.

Selv har hun allermest lyst til at få så meget som muligt, for de penge hun tjener, og det kan hun få, når hun får konkrete beviser på, hvor meget hun har sparet.

– Jeg plejer at have et rådighedsbeløb til mad og alle de kedelige ting, og så prøver jeg at spare mest muligt på det. Det jeg så har tilbage i slutningen af måneden, det bliver til en opsparing til noget i familien; måske en rejse, nye havemøbler eller hvad det nu kan være.

For hende betyder den metode, at der er afregning ved kasse ét, når hun virkelig tager sig sammen, og så tager det måske ikke helt så lang tid at spare op til en familieferie eller en tur ud at spise.

– Det fungerer godt for mig, men jeg er også en 'budget-pige', og jeg afsætter penge hele året, så jeg ikke bliver overrasket over at store udgifter, pludselig skal betales. Julegaverne kommer jo hvert år, så man kan lige så godt være klar.

På samme måde sørger hun altid for at afsætte penge i budgettet til at børnene kan gå til fritidsaktiviteter, for kontingenterne kan godt løbe op, hvis de alle skal trækkes ud af regnskabet på samme tid.

– Men især med julegaver er det kedeligt at stå i november og december, og så har man ikke rigtig pengene. Jeg oplever mange der siger, at 'vi skal ikke det her lige nu, for det er snart jul'. Men det gider jeg ikke, så jeg sparer op.

Otte ruller pizzadej

Hun gætter på, at det fremadrettet bliver mere hot at spare, end det tidligere har været. Hun oplever i hvert fald, at flere i hendes omgangskreds er begyndt at interessere sig for, hvordan de får mest ud af pengene, omend hun ikke kan sige med sikkerhed, om det handler om alder, livssituation eller om det er en generel tendens.

– Det er også det med, at man ikke skal smide mad ud. Det kræver, at man er over sit køleskab, så det ikke bliver for gammelt, men så længe det ikke gør det, er der stort set ikke noget, der ikke kan bruges som fyld i tortillas, på en pizza eller i en tærte.

– I dag har jeg eksempelvis lige købt otte ruller pizzadej for 16 kroner. Det er to kroner stykket, så de ryger i fryseren, og så er det et billigt og lækkert måltid.

Selvom man kan fristes til at tro, at Heidi Marker har adskillige frysere til at stå med alle de gode tilbud, så er det dog langt fra tilfældet, understreger hun.

– Jeg har bare en enkelt skabsfryser. Det skal jeg nøjes med, for man skal også begrænse sig, og hvis man køber så meget, at man skal bruge tre frysere, så bliver det jo også dyrt i strøm. Jeg har bare lige lidt af hvert, så jeg altid kan mikse det og lave forskellige retter.

En ting, hun dog ikke kan spare på er den gode tid til at glæde sig. Så selvom der ofte er penge at spare ved at tage en spontan afbudsrejse i stedet for at planlægge i god tid, så betaler hun hellere fuld pris for at have billetterne i hus og begynde at glæde sig lang tid i forvejen.

– Der kender jeg andre, der synes det er spild af penge, men det er jo forskelligt, hvad man vil spare på, og jeg sparer andre steder, siger hun med smil i stemmen.

Det fulde potentiale

Hvis gruppen med de bornholmske sparetips skal udleve sit fulde potentiale, så er der nok at tage fat på, mener Heidi Marker.

– Det optimale ville jo være, hvis man nærmest kunne gøre det til sit arbejde, hvor man kunne dele alle mulige tips og folk kunne bruge det til at leve billigere for dem selv og bedre for miljøet, fortæller hun entusiastisk.

Små videoer med billig aftensmad, budgetter og forslag til investeringer er nogle af de forslag, hun forestiller sig, at man kunne bruge rigtig mange timer på at dykke ned i og gøre tilgængeligt for brugerne.

– Jeg bliver også mindet om alt det, man kunne gøre, når gruppen vokser. Så tænker jeg over, hvordan jeg lige kan dele lidt i dag, og om man kan gøre noget nyt.

Der kan ikke ske noget på gruppen hele tiden, og selvom hun tænker, at man sagtens kunne lave en lille video med en nem og billig pizza-opskrift sidst på måneden, og i det hele taget slå mange fluer med et smæk i forhold til økonomi, plantebaseret kost, at støtte lokale virksomheder, så griber det hurtigt om sig.

– Men for nu kører det, som det kører. Jeg passer mit arbejde, og så bliver det sådan lidt her og lidt der, når jeg lige falder over noget, der er nemt at dele, forklarer hun.

 

Seks konkrete sparetips

– Lav en madplan og gør det til dit erklærede mål ikke at smide mad ud.

– Afsæt et beløb til mad og sæt dig for kun at bruge dette beløb. Hvis der er penge tilbage sidst på måneden, kan pengene sættes ind på en konto til noget, du ønsker dig. På den måde kan du se, hvor hurtigt kontoen vokser, hvis du tænker dig om, når du handler.

– Benyt de mange gratis kultur- og fritidstilbud.

– Lad være med at bruge penge på abonnementer, du ikke får brugt.

– Køb kun køkkenrulle, toiletpapir, shampoo, håndsæbe, bleer og lignende, når det er på tilbud. Det bliver jo ikke for gammelt.

– Tænk over dit strømforbrug. Hent watts app, så du kan vaske tøj og køre opvaskemaskinen, når strømmen er billigst. Har du solceller, så brug den strøm du producerer. Det kan bedre betale sig, end at sælge den.