Lærere sender åbent brev: Derfor bør skolerne gå fri for besparelser

NYHED | ABONNENT | 11. AUG 2022 • 17:35
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. AUG 2022 • 17:35

Kredsstyrelsen i Bornholms Lærerforening mener, at politikerne risikerer at bremse folkeskolernes positive udvikling, hvis de større spareforslag på skoleområdet bliver en del af budgetaftalen. En afskaffelse af to-voksenordningen er den største enkeltpost i sparekataloget.

I et åbent brev til kommunalbestyrelsen udtrykker kredsstyrelsen i Bornholms Lærerforening "stor bekymring" over for spareforslagene, der kan ramme skolerne.

I det første sparekatalog, der blev lavet i foråret, og som nu bliver udvidet på grund af kommunens pressede økonomi, var der på undervisningsområdet spareforslag for 7,3 millioner kroner næste år og 10,4 millioner kroner fra 2024 og fremad.

Lærerforeningen hæfter sig ved, at den bornholmske folkeskole har haft fremgang de seneste år, hvilket kan aflæses i målingerne af elevernes faglige udbytte, trivslen pg forældretilfredsheden samt en stigende søgning mod folkeskoler i forhold privat- og friskoler.

"Bornholms Lærerforening anerkender den særdeles vanskelige opgave, det er for kommunalbestyrelsen at få budgettet til at hænge sammen. Vi appellerer dog til, at skoleområdet går fri, så den fremgang, den bornholmske folkeskole er i, fastholdes," står der i det åbne brev.

To-voksenordning

Et af ti spareforslag på skoleområdet er en rammebesparelse på elevtaksameteret på 1 procent, hvllket ifølge lærererne vil betyde færre timer med to lærere i klassen, og/eller at lærerne kommer til at undervise flere timer.

"Dermed er der mindre tid til den enkelte elev og til forberedelsen. Det vil desuden få negative konsekvenser for den faglige kvalitet, lærernes arbejdsmiljø og trivsel samt mulighederne for fremover at kunne rekruttere lærere med de rette kompetencer til den bornholmske folkeskole", skriver lærerforeningen, der også ønsker at værne om to-voksenordningen.

"Prioriteringen af to-voksenordningen har været et af den bornholmske folkeskoles flagskibe. Ifølge de tilbagemeldinger vi får, er to-voksenordningen væsentlig i arbejdet med at højne børnenes trivsel både socialt og fagligt".

Et ophør af to-voksenordningen vil kunne give en besparelse på 3,6 millioner kroner, mens rammebesparelsen på 1 % har en værdi på godt 1,4 millioner kroner om året.

Bornholms Lærerforening advarer også mod flere spareidéer, der er rettet mod indsatsen for udfordrede elever.

"Reduktionen i ressourceteam og Heldagsskolen vil ramme de børn og unge, som har allermest brug for et anderledes skoletilbud, og det vil betyde, at der skal tages mange ressourcer fra almenområdet for at løse inklusionsopgaven – en ressource der pt. ikke til stede," står der i det åbne brev.

Bornholms Lærerforenings formand, Signe Ballegaard Schmidt, påpeger, at besparelser på daginstitutioner, skoler og specialtilbud kan få konsekvenser, der på sigt vil ramme kommunen økonomisk på beskæftigelsesområdet eller i Center for Psykiatri og Handicap. 

– Vi har en nervøsitet for, at hvis vi sparer på børnene og de unge, så kommer det bare til at koste senere. Selvom kommunen består af forskellige centre, er det en sammenhængende organisme, siger hun til Tidende.

Fire spareforslag på skoleområdet er i millionklassen. Udover rammebesparelsen og afskaffelsen af to-voksenordningen er der tale om at droppe et nyt tilbud målrettet misbrugstruede unge på 7.-10. klassetrin (1,3 millioner kroner om året) samt et forslag om at reducere en takst, som folkeskolerne modtager for hver elev i skoledistriktet, der modtager hjemmeundervisning (1,4 millioner kroner om året).

Høringsperioden for budgetforslagene udløb torsdag middag.