Bred støtte til sparekatalog på 60 millioner: 'Et nødvendigt onde'

Bred støtte til sparekatalog på 60 millioner: 'Et nødvendigt onde'
For mig handler det lige så meget om at give de 13 nye medlemmer af kommunalbestyrelsen de bedst mulige forudsætninger for det måske sværeste stykke arbejde de kommer til at lave i de her fire år, siger René Danielsson (DF) om kommunens nye sparekatalog på 60 millioner kroner. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 10. AUG 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
10. AUG 2022 • 05:30

Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet står alle bag borgmester Jacob Trøsts bestilling af et nyt sparekatalog på 60 millioner kroner. Alternativet er at spare i blinde, siger partierne, der alle lægger vægt på, at der kun er tale om spareforslag.

 

Det er ubehageligt, men nødvendigt, når borgmester Jacob Trøst (K) torsdag vil foreslå økonomiudvalget at bestille endnu et sparekatalog hos kommunens embedsværk, denne gang på 60 millioner kroner.

Det mener alle de tre største partier i kommunalbestyrelsen: Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Kommunalbestyrelsen råder allerede over spareforslag for sammenlagt 47 millioner kroner. Men de forslag kommer ikke til at trække, efter at næste års kommuneøkonomi blev drastisk forværret, da Indenrigsministeriet 1. juli sendte afgørende nøgletal ud til landets kommuner.

– 60 millioner kroner er sindssygt mange penge, og det er da den opgave, som jeg allernødigst vil kaste mig ud i som kommunalpolitiker. Men jeg kan sagtens se behovet for et sparekatalog nummer 2, hvis behovet for at spare bliver så stort, som det ser ud til at blive, siger medlem af økonomiudvalget Helle Munk Ravnborg (EL).

– Det er altid godt at være forberedt på det værste, og det er meget fornuftigt at prøver at forberede os på det værst tænkelige. Det er jo også først, når vi sætter os til bordet den første dag ved budgetforhandlingerne, at vi kender alle tallene i næste års økonomi, og det er jo helt umulige vilkår, siger hun.

Helle Munk Ravnborg vil endnu ikke vurdere, om 60 millioner kroner er det rigtige beløb at bestille nye spareforslag for. Borgmester Jacob Trøst lægger op til netop det beløb efter råd fra kommunens direktion og økonomer.

– Jeg kender ikke Jacobs begrundelse for at bestille nye spareforslag for lige præcis 60 millioner. Men det er jo det, som vi skal diskutere på torsdag, siger Helle Munk Ravnborg.

– Jeg håber, at vi også kan finde nogle måder at øge indtægterne på, siger hun.

DF: Et nødvendigt onde

For Dansk Folkeparti bliver det René Danielsson, der deltager i torsdagens møde i økonomiudvalget i stedet for gruppeformand Linda Kofoed Persson, der er bortrejst på ferie. Også DF godkender at bestille nye spareforslag.

– Jeg tænker, at det er et nødvendigt. Man kan jo ikke gå til budgetforhandlinger i blinde. Det vil ganske enkelt være uanstændigt at bede 13 nye medlemmer af kommunalbestyrelsen om at gå ind til så svær en opgave uden så meget kvalificeret materiale som muligt, siger René Danielsson.

– Sparekataloget er et nødvendigt onde. For mig handler det lige så meget om at give de 13 nye medlemmer af kommunalbestyrelsen de bedst mulige forudsætninger for det måske sværeste stykke arbejde de kommer til at lave i de her fire år. De skal også kunne se sig selv i spejlet, når folk kommer og spørger dem, hvorfor de har sparet på X, Y og Z.

– Derfor synes jeg, at det er helt fair, at vi nu får et sparekatalog mere. Man skal jo også huske på, at det vi her bestiller er forslag, siger René Danielsson.

Det er ikke utænkeligt, at anderledes måder at finde penge på dukker op under selve budgetforhandlingerne den 1. og 2. september, mener DF'eren. Han vil bare ikke løbe an på, at det sker.

– Det vil ikke være første gang, hvis der bliver halet en kanin op af hatten under selve budgetforhandlingerne. Men værdien af de her to sparekataloger er cirka den beløbsramme, som kommunalbestyrelsen skal tænke i. Og så må vi jo selv tænke i nye baner for resten, siger René Danielsson.

Støtte til endnu et sparekatalog er der også fra Socialdemokratiet.

– 60 millioner er til at tage og føle på. Men det er en bunden opgave at få budgettet til at hænge sammen, og hvis man skal have noget viden at tage stilling ud fra, må man jo have sådan et sparekatalog, siger gruppenæstformand Claus Larsen-Jensen (S), der også deltager i torsdagens møde.

– Med det siger jeg ikke, at vi har sagt ja eller nej til noget som helst. Det er forslag til at spare, som vi her bestiller. At vi står bag at bestille endnu et sparekatalog betyder heller ikke, at vi synes, at det er sjovt, eller at vi vil være med til at gennemføre det, siger han.

– At skulle spare de første 47 millioner kroner var vanskeligt nok, hvis man ser på de forslag, der er i det første sparekatalog. Det her bliver endnu sværere.