Konkurrencen er i gang: Det største græskar skal findes

Konkurrencen er i gang: Det største græskar skal findes
Stefan Thunberg har masser af gratis kæmpegræskarfrø klar til afhentning i Lilliendal Plantecenter. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 16. MAR 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. MAR 2023 • 05:30

Det er nu, man skal hente gratis frø, så man kan komme i gang med at dyrke kæmpegræskar.

Bornholms største græskar skal kåres til efteråret i en konkurrence, som netop er skudt i gang.

Man kan i hele marts hente gratis kæmpegræskarfrø i Lilliendal Plantecenter i Rønne. Her fortæller Stefan Thunberg, at de første frø allerede er blevet udleveret, og han venter, at der kommer fart på i de næste dage.

– Vi har masser af følgere på Facebook og Instagram, hvor vi nu lægger konkurrencen op, og så giver vi den gas, siger Stefan Thunberg.

Det er Hasle og Omegns Byting, der har fået ideen til konkurrencen, hvor Lilliendal og Bornholms Tidende er samarbejdspartnere. Konkurrencen slutter i Hasle søndag den 15. oktober, hvor de største græskar skal kåres, og hvor der takket være flere sponsorer bliver uddelt masser af flotte præmier. Det største græskar alene præmieres med 3.000 kroner.

Gå i gang nu

Det står i anbefalingerne om dyrkning af græskar, at man skal så græskar i april, men det er slet ikke for tidligt at gå i gang nu, siger Stefan Thunberg.

– Man kan fremme processen ved allerede nu at så frøene i nogle potter, give dem godt med vand og godt med gødning, og så sætte dem ind i varmen. Når vi begynder at få højere temperaturer udenfor, i løbet af april, kan man plante dem ud med en meters mellemrum, for de skal have god plads. Og igen: Husk godt med gødning og vand, siger Stefan Thunberg.

Hvad skal man gøre undervejs?

– Ikke andet end at sørge for, at de har gødning. Det kan være en økologisk gødning. Og så masser af vand. Græskar kræver ikke så meget. Varme, gødning og vand. Så alle kan være med, siger Stefan Thunberg.

– Er man med for konkurrencens skyld, for at fremdyrke det størst mulige græskar, så skal man fjerne de mindste græskar, for de tager væske og energi. Og man skal måske gøde lidt mere, end man ville gøre normalt, tilføjer han.

Noget at stile efter

Hasle og Omegns Byting har ladet sig inspirere af Tivoli, hvor man hvert år kårer Danmarks største kæmpegræskar. DM i kæmpegræskar i Tivoli blev i 2022 vundet af en græskaravler fra Ribe med et græskar på 868,8 kilo.

Verdensrekorden er fra 2021 og indehaves af en italiener med et græskar på hele 1.226 kilo – altså godt 1,2 ton.

Så der er noget at stile efter.