Væggene er nøgne - men menuen er på plads

Væggene er nøgne - men menuen er på plads
Mathias Smed er halvdelen af det par, som fra 1. november har haft deres gang i restauranten på Storegade. Foto: Sarah Thun Kristensen
ERHVERV | Torsdag 5. december 2024 • 05:30
ERHVERV | Torsdag 5. december 2024 • 05:30

Selvom de først officielt overtager den 1. februar, så er Mathias Smed og Christina Ivang allerede i fuld gang med at omdanne Svanen til deres sted. De regner med at åbne inden påske.

De fik allerede nøglerne 1. november, og siden da har Mathias Smed og Christina Ivang arbejdet på fuldt tryk.

I Svaneke knokler 31-årige Mathias Smed tre dage om ugen fra mandag morgen til onsdag aften. Her bliver vægpaneler revet ned, køkkenet moderniseret og åbnet, ligesom der skal lægges nyt gulv og etableres en spisebar, så der altid er plads til at droppe ind - selv i højsæsonen.

Lokalerne på Storegade 1b, som i sommer husede familieprojektet Svanen og inden da Restaurant 1B har nemlig ikke rigtig skiftet udseende de seneste år, selvom det har været forskellige koncepter og kræfter, der har drevet stedet. Og selvom ejeren har mange følelser i lokalerne, oplever de nye restauratører, at der er en stor forståelse for, at de som forpagtere har brug for at føle sig hjemme.

– Hvis vi skal lave et godt produkt og føle det er sjovt at være her, så bliver vi også nødt til at lave nogle rammer, som vi selv synes er fede og som passer til det, vi gerne vil lave, forklarer han, da Tidende stikker hovedet ind en onsdag eftermiddag.

Han har ikke håndværksmæssig baggrund, men da han tidligere har bygget en restaurant op fra bunden, ved han en del om, hvordan man skal gribe det an, ligesom han har masser af gode kontakter at trække på. Han ser frem til at byde velkommen i de renoverede lokaler, som efter hans mening får et tiltrængt løft.



Man ser det ikke udefra, men inde er der gang i den helt store ombygning. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Ro i maven

Når arbejdsugen i Svaneke er slut tager han færgen og fortsætter tilbage til København, hvor han laver masser af julefrokoster i weekenderne.

– Jeg har været kok, tjener, restaurantchef og køkkenchef og alt muligt andet i de seneste 12 år. Jeg har også åbnet et par restauranter i København - blandt andet har jeg haft min egen på Sydhavnen, som hed Spisestuen, fortæller han.

Han er nemlig på ingen måder ked af at kaste sig ud i projekter, som det han lige nu har gang i på Storegade i Svaneke - tværtimod.

– Jeg elsker projekter. Jeg er faktisk bedst de første par år, for man giver rigtig meget af sig selv i opstartsfasen. Det gælder især, når jeg har åbnet noget for andre. Selve driften er sjovere, når det er ens eget. Så har man sin passion med hele vejen, forklarer han.

Den anden halvdel af det nye forpagterpar, 27-årige Christina Ivang, som Mathias Smed danner par med privat, har ikke mulighed for at være med i Svaneke denne onsdag - hun arbejder nemlig på konditoriet La Glace i hovedstaden, og her er der også fuld fart over feltet frem til nytår.

– Både hende og de andre svende har bare monstertravlt, og jeg ved simpelthen ikke hvor mange tusinde småkager, marcipangrise og alt muligt, der bliver lavet for tiden. Hun er ked af, at hun ikke kan være med til at renovere, men vi arbejder ved siden af begge to.



I smuk morgensol kan man se, hvordan der er åbnet, så gæsterne kan følge med i køkkenet. Foto: Mathias Smed

 

Det bedste sted

At parret, som har rødder i henholdsvis København og i Sønderjylland, har valgt at kaste sig ud i et fælles restaurantprojekt i Svaneke har mange forskellige årsager. Som tidligere nævnt har Mathias Smed både erfaring med og sult på at starte nyt op.

– Det lignede bare et rigtig godt projekt det her, og så kan man bo ovenpå, og vi kan begge to vildt godt lide Svaneke, forklarer han. De to er da også blevet godt modtaget i byen, hvor de er blevet faste gæster i saunaen, har fejret J-dag på bodegaen og så har han drukket sig fuld en enkelt gang på Madvig, fortæller han.

– Der fik jeg også lige breaket, at vi skulle åbne. Der var god stemning omkring det, og så tror jeg måske, at hele byen vidste det efter det. Den lokale bodega er jo det bedste sted at breake sådan nogle ting. Så er det ligesom officielt, ler han.

Selv er han kommet en del i Svaneke, fordi hans fars gode barndomsven er en af indehaverne af Bornholms Ismejeri.

– Jeg har arbejdet for Jonas (Bohn red.) og lavet en masse is for ham for nogle år siden, hvor jeg boede her i en måned eller to, og vi har besøgt dem. Det var faktisk også dem, der pitchede denne her idé til os og sagde, at nu var der et godt lokale.

 

Ikea-testen

Selvom det tog lidt tænketid, før de var klar til at tage springet, så blev parret altså enige om, at det var nu, drømmen om at arbejde sammen og forene arbejdstid og privatliv skulle udleves.

– Vi har ikke nogen børn, og vi kunne godt tænke os at lave noget sammen, for som konditor møder man klokken seks om morgenen, og som kok møder jeg ind ved middagstid, og så er jeg hjemme igen omkring midnat, forklarer han.

De to er klar til det, Christina kalder, den udvidede Ikea-test, og de tror på at nøglen til et sjovt liv i restaurationsbranchen er at blande privatlivet med det professionelle, for på den måde kan man få en anden fleksibilitet

– Vi vil gerne have fuldt smæk på i højsæsonen med masser af turister, men vi vil også gerne holde lidt i de lokale, så de stadig kan komme ud og spise. I lavsæsonen kan vi drifte stedet alene, og vi kan lukke ned i januar og holde fri uden at have en masse udgifter. På den måde er det et ret perfekt eventyr at kaste sig ud i.

Han henviser til de høje huslejepriser og det evindelige kundeflow i København, som gør det umuligt at skabe et liv i sæsoner. En anden stor forskel fra restaurationslivet i hovedstaden er også, at man her på Bornholm kan have et tæt samarbejde med leverandører, producenter og samarbejdspartnere. Derfor har de allerede været med Gourmet Bornholm til Book en Mark, hvor de kom i kontakt med mange spændende mennesker, der var klar på at samarbejde.



De mørke paneler skal erstattes med lyse glatte vægge. Foto: Mathias Smed

 

Solidt plantet

Mathias Smed har allerede lavet et meget konkret bud på, hvordan menukortet kan tage sig ud i den nye restaurant, som parret forventer at slå dørene op til i starten af april.

– Noget af det første jeg gjorde, var faktisk at lave en menu. Det har nemlig noget at sige i forhold til prisrammer, budgetter, stil, hvordan køkkenet skal bygges op og hvor mange siddepladser, man skal have. Det hele er baseret på, hvad man gerne vil lave. Så hvis man starter den anden vej rundt, så bliver man nødt til at tilpasse sin menu, forklarer han.

Tanken er, at man på Hjørnet, som den nye restaurant hedder, kommer til at kunne købe gode, mellemstore retter mad og et glas vin til både hverdag og ved festlige lejligheder. De håber også på at lave lidt ekstra sjove tiltag, som tager restauranten ud af de vante rammer.

– Men i bund og grund skal det være god mad til en ordentlig pris. Christina er fra Sønderjylland, så jeg får ikke lov til at gå fuldt København på den - det skal være ordentligt og noget alle kan forstå.

Selvom de to er ganske entreprenante, så forventer de ikke umiddelbart, at de kommer til at brede sig udover resten af Bornholm over den næste årrække. De har aftalt en periode på tre til fem år i lokalerne i Svaneke, og her er det indtil videre planen, at man kan finde dem den næste årrække.

– Vi skal koncentrere os om at lave et fedt sted her, og der er rigeligt arbejde her for to personer, understreger han.

Han kan dog løfte sløret for, at han allerede er i gang med at samle bryllupslocations ind til en lille sidebeskæftigelse som bryllupsarrangører.

– Jeg har lavet vildt mange bryllupper, og Christina laver bryllupskager, så jeg kunne godt se for mig, at vi kunne lave en lille ting ved siden af.

– Men vi er rimelig solidt plantet her. Vi behøver ikke mere, for man kan ikke matche udsigten og udeserveringen her, så det er jo fantastisk.



Man kan følge lidt med i renoveringsprocessen af restauranten på de sociale medier. Foto: Mathias Smed

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT