Trøst imod kunstig ø: Landanlæg på Bornholm har flere fordele

Trøst imod kunstig ø: Landanlæg på Bornholm har flere fordele
Borgermødet i Aakirkebyhallerne 26. april skulle ruste borgerne til at indsende kvalificerede høringssvar. Allerede inden mødet havde nogle deltagere truffet deres konklusion om det historisk store anlægsprojekt. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 26. MAJ 2022 • 10:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
26. MAJ 2022 • 10:30

Borgmesteren vil gerne mødes med borgerforeningen på Sydbornholm, der mener, at højspændingsstationen til energiøen ikke skal placeres på bornholmsk jord.


Idéen om at udnytte Bornholm som el-knudepunkt på klippegrund blev lanceret af energiselskabet Ørsted i november 2019. Begrebet ”energiø” stammer fra Ørsteds oplæg, og med det samme tog klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen og daværende borgmester Winni Grosbøll positivt imod tankerne.

– I det hele taget vil sådan et byggeri smitte af med arbejdspladser og aktivitet på hele øen. Desuden positionerer sådan en havvindmøllepark Bornholm som en energiø midt ude i Østersøen, det er en kæmpe chance for os, sagde Winni Grosbøll til Politiken, hvor planerne blev offentliggjort.

Nuværende borgmester Jacob Trøst støtter ligesom Grosbøll den oprindelige tanke om at udnytte Bornholms gunstige placering – og fremhæver også potentialet for det lokale erhvervsliv.

– Jeg ser det her som Bornholms bidrag for den grønne omstilling, som bliver godt for både forsyningssikkerheden og en masse virksomheder, som vil koble sig på det bornholmske projekt, siger Jacob Trøst (K) til Tidende.

– Grunden til, at man har valgt på Bornholm i første omgang, er, at det egner sig til det. For virksomhederne er det også nemmere at teste ny teknologi inde ved det her landanlæg, frem for at man skal 50 kilometer ud på havet,

De samlede ekstraudgifter ved at flytte vindmøllerne længere ud på havet eller opføre en kunstig ø vægter også højt for Jacob Trøst.

– Der er nogen, der har foreslået at flytte vindmøllerne ud 50 kilometer fra kysten, men det gør bare projektet væsentligt dyrere. Jeg tror, at de fleste danskere gerne vil have strømmen så billigt som muligt.

Åben for alternativ placering

Borgmesteren vil ikke afvise, at høringsrunden og lokalbefolkningens argumenter kan føre til, at landanlægget placeres et andet sted end inden for det 260 hektar store bruttoområde, som Energinet foretrækker.

– Hvis man kan finde et område, der er bedre egnet. Jeg tænker umiddelbart, at man har valgt det område, fordi det er dét, der generer mindst i forhold til omgivelserne, siger han, inden han adresserer modstanden, som den seneste tid er begyndt at vise sig mere tydeligt:

– Min oplevelse er, at de fleste bornholmere gerne vil det her, men at de mennesker, der bor tæt på landanlægget, selvfølgelig er bekymrede for størrelsen, mens nogle også er bekymrede over udsigten ud over havet. Jeg tager det meget alvorligt, og jeg vil gerne række ud til borgerforeningen og komme ud at snakke med dem, erklærer borgmesteren.

Han vil i så fald få anledning til at besvare nogle af de spørgsmål, som Borgerforeningen Energiø Bornholm stiller i dets høringssvar.

”Hvad er BRK`s begrundelse for at acceptere et landanlæg? Hvornår tiltrådte BRK en beslutning om at placere et landanlæg? Med hvilken begrundelse accepterer BRK at placere et landanlæg indenfor kystnærhedszonen?” skriver borgerforeningen blandt andet.

Borgmesteren lover at dele kommunens informationer med borgerne i så vidt omfang som muligt.

– Det er vigtigt for mig, at det er en meget åben proces. Det er lige før, at vi deler vores viden med borgerne, lige så snart vi har den. Men der er nogle ting, vi ikke kan svare på, fordi det er meget tidligt, fastslår Jacob Trøst.