I dag er der kommet kammuslinger fra et sted i Atlanterhavet, ikke bare den lyse svømmemuskel man køber frossen i plastik i Netto, men hele muslinger, som Marta skal åbne og gøre klar med en kollega. Det er tydeligt at se, at de ved, hvad de har med at gøre. Erfarent vippes den eftertragtede muskel ud af muslingen og lægges i en skål. Meget af hendes arbejdstid går med forberedelser til aftenens menu i køkkenet. Marta Rangels hovedansvar er at sørge for, at restauranten altid er på forkant med at udnytte sæsonens råvarer. Hun sylter, laver pickles, tørrer blomster, fermenterer, presser olier og laver sirup og eddiker på alle mulige måder i samarbejde med Nicolai Nørregaard, restaurantens køkkenchef. Så der altid er forsyninger af de bornholmske råvarer, man ikke bare lige kan købe, når man skal bruge dem.
– Om søndagen tager jeg i skoven og finder de ting, vi skal bruge. Her i pinsen lavede jeg syren-sirup og plukkede friske skud fra grantræer. De har et højt sukkerindhold lige nu, fortæller hun.
For et par uger siden syltede hun kirsebær- og slåenblomster og i næste weekend laver de kapers af frøene fra ramsløg, som findes i rigelige mængder på Bornholm. Snart er det grønne hyldebær, der er klar til samme behandling. Sæsonen for de forskellige råvarer er meget kort, ofte kun en uge eller i nogle tilfælde ganske få dage. Det kræver præcis planlægning.