Sådan henter lokale landmænd store besparelser

Sådan henter lokale landmænd store besparelser
Grethe Klogborg, direktør i Agrofarmer A/S og Tommy Westh Pedersen, svineproducent på Kirkelunde i Nyker og formand for indkøbsforeningens bestyrelse. Foto: Anette Vestergaard
ERHVERV | Lørdag 27. maj 2023 • 11:00
ERHVERV | Lørdag 27. maj 2023 • 11:00

Medlemmerne i Agrofarmer A/S lader en erfaren grovvarespecialist i Jylland stå for indkøb af alt fra foder og gødning til forsikringer og solcelleanlæg.

Grethe Klogborg er direktør i den bornholmske indkøbsforening Agrofarmer A/S. Her varetager hun alle indkøb og administrerer bestillinger og bogføring for foreningens medlemmer. Opgaverne er mange, men der står ofte indkøb af grovfoder, planteværn og gødning på bestillingslisten.

Hver morgen går Grethe Klogborg ind på sit kontor i villaen i Sørvad, en lille by syd for Holstebro. Og så bliver der holdt øje med priserne på de internationale grovvarebørser. Målet er at købe, når priserne er lave.

Det er heldigt, for i en global tid kan det som landmand være svært at få tid til følge med i kurserne på verdensmarkedet samtidig med, at der skal pløjes og høstes og monitoreres i staldene.

– Du kan være nok så fagligt dygtig, men du skal ikke lukke for mange aftaler på det forkerte tidspunkt, før det går galt. Man kan virkelig risikere at brænde fingrene i dag. Derfor har vi Grethe, som følger med i markedet og sørger for, at vi ikke rammer forkert for mange gange, siger Jesper Jørgensen.

Han er svineproducent i Rutsker, og kvinden, han refererer til, har været direktør i Agrofarmer A/S i godt et år.

18 landmænd får solceller

Grethe Klogborg er på Bornholm hveranden måned for at mødes med medlemmerne og orientere om de nyeste tendenser på verdensmarkedet med relevans for landbruget. Derudover arrangerer Agrofarmers jævnligt virksomhedsbesøg, middage og foredrag for medlemmerne.

Til hverdag sidder Grethe Klogborg foran computeren eller på telefonen og taler med leverandørerne. Senest har hun forhandlet solcelleanlæg på plads til 18 bornholmske landmænd.

– Min fornemste opgave er at få købt de varer, medlemmerne skal bruge, på det rigtige tidspunkt. Det kan være alt fra forsikringer til landbrugsmaskiner. Men det, som Agrofarmer A/S primært gør, er, at vi tilfører grovvaredelen på Bornholm noget konkurrence. Landmændene på Bornholm har bødet for, at der ikke har været fri konkurrence herovre. Den konkurrence man oplever på Sjælland og i Jylland, den har vi egentlig bare ført til Bornholm, siger Grethe Klogborg, der har arbejdet i grovvarebranchen i 35 år, inden hun tiltrådte stillingen som direktør i Agrofarmer A/S.

Voldsomme overpriser på Bornholm

Agrofarmer blev stiftet i 2008 af en håndfuld bornholmske landmænd med Jens Brandt i spidsen. I dag er der 38 medlemmer på Bornholm, plus to på Sjælland. Formålet med foreningen var oprindeligt at bryde det monopol, som DLG havde på Bornholm. I dag handler det mere om at forsøge at imødegå de uforklarligt høje priser, som efterhånden er blevet et vilkår for bornholmske landmænd.

– Vi er vant til at give otte procent mere på grund af fragten, både for det vi køber, og det vi sælger. Men for 15 år siden oplevede vi alt for ofte, at prisforskellen mellem Bornholm og eksempelvis Jylland var langt større, end de otte procent kunne forklare. I nogle tilfælde betalte vi 30 procent mere for varerne her. Det er dyrt, når man sidder alene og bestiller hjem til gården. Derfor besluttede vi at gå sammen i en indkøbsforening, siger Tommy Westh Pedersen. Han er svineproducent på Kirkelunde i Nyker med en sobesætning på 900. De 30.000 smågrise han producerer årligt fedes op hos Steen Stender og Henrik Tolstrup på Ladegård og Dalegård. Når grisene er klar til slagtning, sendes de til Danish Crown-slagteriet i Rønne.

Tommy Westh Pedersen har været formand for bestyrelsen i Agrofarmer A/S siden 2019. Han bekræfter, at der er store besparelser at hente, når man er 38 landmænd, der køber ind sammen. Samtidig har det været et vigtigt mål at komme de kunstigt høje bornholmerpriser til livs.

– Jeg har selv arbejdet både i Jylland og på Sjælland og ved, hvad priserne er. Så meget koster det ikke ekstra. Hvis vi gik sammen, kunne vi tage nogle større mængder. Det er en stor del. I stedet for at tage to eller fem paller hjem, så kommer der en hel båd med gødning eller sojaskrå, som vi bruger som foder.

Ifølge kilder i landbruget ligger kontingentet for at være med i en indkøbsforening som Agrofarmer på omkring 30.000 kroner årligt.

– Og dem, der er med i foreningen, sparer i hvert fald et beløb, der er fem gange kontingentet, siger Tommy Westh Pedersen.

I Agrofarmer A/S har man valgt en demokratisk prissættelse for medlemmerne. Alle betaler det samme, uanset størrelse.

– Kontingentet er ens for mig, der har 900 søer og en som har 500. Jeg har lettere ved selv at få en bedre pris end en, som har halvdelen. Min besparelse er måske det halve af hans, men vi har valgt, at det er ens for alle. Det vigtigste for mig er volumen, siger Tommy Westh Pedersen, der er en af de fem største producenter af smågrise på Bornholm.

BLF: Det er dybt forkert

Ifølge Jacob Dam Nielsen, rådgiver i Bornholms Landbrug og Fødevarer, er indkøbsforeningerne en essentiel del af den bornholmske landbrugsøkonomi.

– Indkøbsklubberne er meget vigtige for bornholmerne. Det er alt for mange penge, de betaler ekstra hos de store andelsselskaber, og det er dybt forkert. Om det så er DLG eller Danish-Agro, så ejes de jo også af landmændene, og derfor burde prisen være ens i Jylland og på Bornholm, siger han.

Jacob Dam Nielsen ser en tendens til, at forretningsmodellen ændrer sig i takt med, at indkøbsforeningerne vokser sig større.

– Når selskaberne bliver så store, er det så et andelsselskab længere? De store producenter, der sidder i bestyrelserne her, har meget at sige. Er det for landmændenes skyld eller for deres egne interessers skyld, spørger Jacob Dam Nielsen og fortæller, at andelstanken er svær at forklare til en udlænding.

– En mand, en stemme, hvordan kan det lade sig gøre, uden at der er nogen, der bliver taget i røven, spørger de. Det sammenhold, som også træder frem i indkøbsforeningerne, er baseret på tillid. Det er en tillid, vi skal værne om, siger Jacob Dam Nielsen.

Farvel til telefonsælgerne

For Tommy Westh Pedersen på Kirkelunde handler indkøbsklubben mest om de økonomiske fordele.

– Hvis jeg skulle investere i et eller andet, kunne jeg finde på at ringe til et par kammerater og spørge, om de skulle bruge noget, og så fyldte vi en lastbil op, i stedet for at jeg bestilte ti paller. Nu er det Grethe, der forhandler den slags aftaler på plads, og nu er vi 38. Det gør det lettere at få priserne ned, siger Tommy Westh Pedersen.

Udover årlige besparelser på op mod 200.000-300.000 kroner, er det en stor luksus for medlemmerne af Agrofarmer A/S at kunne overlade administration, fragt og indkøb til Grethe Klogborg.

Tommy Westh Pedersen glæder sig også over, at han er sluppet af med de sælgere, der plejer at kime ham ned.

– Dem sender jeg nu videre til Grethe. Det er virkelig en stor lettelse. Så kan jeg koncentrere mig om det, jeg er god til.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT