Sådan har Beof undgået dyrere fjernvarme

Sådan har Beof undgået dyrere fjernvarme
NYHED | ABONNENT | 1. OKT 2022 • 10:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
1. OKT 2022 • 10:30

Bornholms Energi og Forsyning kan vælge at bruge overskuddet fra salg af strøm på at reducere fjernvarmeprisen. I første omgang har bestyrelsen besluttet at undlade stigninger indtil 1. marts, selvom biomassen, der bruges som brændsel, er steget i pris.


Hos RVV stiger varmetaksten med 19 procent fra 1. oktober på grund af stigende udgifter til træflis, mens Beof onsdag meddelte, at varmetaksterne på resten af øen vil blive holdt i ro vinteren over, indtil 1. marts som minimum. For to uger siden lød det ellers fra Beof, at de stigende udgifter til træflis og anden energi kunne resultere i prisstigninger på 15-20 procent. Meldingen er nu, at prisen – hvis den skulle stige til foråret – ikke vil blive hævet med mere end 10 procent.

Det, der tegner sig i Bornholms Varme (Beofs varmeselskab, red.), er, at det maksimalt kommer til at dreje sig om cirka ti procent. Det er, hvis man indregner den fulde effekt af prisstigningerne på flis, siger administrerende direktør Claus M. Andersen og uddyber selskabets overvejelser:

– Den snak, der har været i vores bestyrelse, har gået på, hvor meget af stigningen på varmen, vi i virkeligheden kan absorbere. Vi kigger stadig på, om vi kan gøre yderligere for at minimere den her stigning. Der er forskellige værktøjer, man kan bringe i spil, siger Claus M. Andersen.

Da en del bornholmere ikke har mulighed for at blive koblet til fjernvarme, vil Beofs ledelse være påpasselig med at flytte penge fra elektricitet til varmekunder. Det er lovligt for Beof at kanalisere indtægter fra strømmen over i varmeselskabet, så energiprisernes samlede stigning kan begrænses.

– Én løsning er, at man ekstraordinært beslutter at skyde penge i varmeselskabet. Det er også et greb, der kan bringes i anvendelse, siger Claus M. Andersen.

Altså udnytte overskuddet fra elproduktionen til at holde hånden under fjernvarmen?

– Det vil være muligt, bekræfter den administrerende direktør.

Blandt andet på Fyn har energiselskaber valgt at bruge el-indtægter på at holde fjernvarmen i ro. I Assens slipper varmekunderne sågar for årets sidste kvartalsbetaling.

Claus Andersen oplyser, at beslutningen om at undgå højere varmepriser dog ikke skyldes, at der er skudt penge i varmeselskabet, men snarere andre grunde, der handler om økonomien over længere tid. En anden vej til at undgå prisstigninger i varmeselskabet her og nu er at slå koldt vand i blodet i troen på, at de økonomiske forudsætninger ændrer sig.

– Lad os sige, at de rå udgifter til flis stiger med ti millioner. Hvis vi tror, at vi inden for fire år kan få opkrævet de ti millioner uden at hæve prisen – enten fordi vi får flere kunder, lavere finansielle omkostninger, eller fordi flisprisen falder – så kan vi vente med at hæve prisen, siger den administrerende direktør, som understreger, at prioriteringen også hænger sammen et hensyn til forbrugerne, der sammenlagt får højere udgifter til energi.

– Vi vil gerne så vidt muligt undgå yderligere prisstigninger hen over en vinter, hvor vi ved, at el-priserne stiger, fortæller Claus M. Andersen.

Eventuelle stigninger i varmeprisen vil blive meldt ud med tre måneders varsel, og ifølge Claus Andersen er Beof stadig i gang med at overveje, hvad de kan gøre for fjernvarmekunderne – både koncernens egne kunder uden for Rønne og RVV’s kunder, hvis varme i rørene produceres enten på Beofs kraftværk eller i Bofas forbrændingsanlæg.

Beslutningerne om varmen har krævet betænkningstid, for Beof har afventet de politiske indgreb, der har været varslet.