Rønne Havn: Tæt på udsolgt frem til 2027

Rønne Havn: Tæt på udsolgt frem til 2027
Rønne Havn A/S har underskrevet aftaler med flere energiselskaber og offshore-virksomheder, der skal leje havnearealerne til udskibning. I alt handler det om tæt på tre gigawatt i signede ordrer. Foto: Jacob Jepsen
TOPNYHED | ERHVERV | RØNNE | Torsdag 3. marts 2022 • 15:30

Rønne Havn har indgået langt flere aftaler end hidtil kendt. I ordrebogen har havnen underskrevne aftaler for udskibning af næsten tre gigawatt havvindmøller i de kommende fem år, fortæller direktør Thomas Bendtsen.

 

Disse dage afleveres 2.000 ton tunge fundamenter til vindmøller på Rønne Havn, og senere på året skal tårne, vinger og maskinhuse til 27 vindmøller omkring havnearealet, inden de skal udskibes til en ny tysk havvindmøllepark nær Rügen.

Arcadis Ost 1, der får en samlet kapacitet på 257 megawatt, er ét af bare to projekter, som Rønne Havn offentligt har fortalt om.

Men det stopper ikke her. Rønne Havn A/S har underskrevet aftaler med flere energiselskaber og offshore-virksomheder, der skal leje havnearealerne til udskibning, afslører havnens administrerende direktør.

– Hvis vi ser på ordreporteføljen, er vi tæt på tre gigawatt i signede ordrer, siger Thomas Bendtsen til Tidende.

– Som tingene tegner, er vi ved at have c.

Møller med en samlet kapacitet på tre gigawatt vil for mange være svært at forholde sig til. I 2021 lagde Rønne Havn arealer til de 72 møller til Kriegers Flak-parken, der ved indvielsen var Nordeuropas største. Kriegers Flak har en kapacitet på 0,6 gigawatt.

Tre gigawatt svarer også til den store udgave af den fremtidige danske energiø i Østersøen. Da Cowi forrige år lavede en screening af havvindområderne syd for Bornholm, anslog de, at tre gigawatt ville kræve 200 møller á 15 megawatt.

Kortere pauser

Indtil fundamenterne begyndte at ankomme onsdag morgen, havde Rønne Havns projektareal til offshore-projekter stået tom siden juni, hvor Siemens Gamesa forlod pladsen efter en veloverstået udskibning af mølledele til Kriegers Flak.

Skal man forvente, at der ikke længere vil gå otte-ni måneder, hvor havnearealet på overfladen ikke bliver brugt til noget?

– Når vi går i gang med Baltic Eagle, vil jeg tro, at pauserne mellem projekterne bliver kortere. Men det er også vigtigt at nævne, at det er en del af vores strategi, at de her havnearealer skal ligge uvirksomme hen indimellem. Mange havne går efter at få faste lejere og industri ind, og det gør, at der er forholdsvis stor efterspørgsel efter ledige projektarealer.

Thomas Bendtsen oplyser, at ordreporteføljen den kommende håndfuld år udelukkende ligger i Østersøen, og at der ikke er nogen danske projekter iblandt, eftersom der ikke er nogen planlagte danske havvindmølleparker i Østersøen. Han kan ikke gå i flere detaljer om, hvilke opgaver Rønne Havn har stående i ordrebogen.

– Selvom vi en gang imellem gerne vil sige noget, kan vi ikke, da det er belagt med stor fortrolighed – også fordi der er så stor konkurrence, som der er.

Hvor meget en ordre er værd – for eksempel værdien af at udskibe 100 megawatt - er heller ikke noget, havnedirektøren offentligt vil fortælle om.

– For os er det selvfølgelig rigtig mange penge, men set i forhold til projektomkostningerne er det ikke meget, siger Thomas Bendtsen.

For at sætte økonomien i offshore-sektoren i perspektiv fremhæver han Vattenfalls investering i Kriegers Flak. Vattenfall regnede med at skulle investere mellem 8,1 og 9,9 milliarder kroner, da energiselskabet i 2016 vandt udbuddet.

Lange forhandlinger

Ved hvert besøg på Rønne Havn de seneste par år, har Tidende fået at vide, at travlheden er stor. Thomas Bendtsen fremhæver under dette interview poserne under øjnene som et tegn på interessen for at anvende Rønne Havn til offshore-opgaver.

– Vi ligger ned, fordi vi ser en voldsom efterspørgsel på vores services, siger han.

Arbejdet med at nå til enighed med virksomhederne og få sat de endelige underskrifter kræver typisk et langstrakt forhandlingsforløb, hvor et utal af juridiske detaljer skal falde på plads.

– Vi har oplevet kontrakter, hvor vi har forhandlet i to-to et halvt år, så det er en ordentlig mundfuld, siger havnedirektøren, der stopper ved udgangen af maj.

At det er lykkedes Rønne Havn at indgå en stribe store aftaler, bekræfter over for Thomas Bendtsen, at havnens bestyrelse traf en rigtig beslutning, da den tilbage i 2013 valgte at satse på offshore og undervejs investerede en halv milliard kroner i en havneudvidelse, der mundede i et nyt 15 hektar (150.000 kvadratmeter) stort areal, der var specialbygget til at kunne holde til de umådeligt tunge komponenter. Sidste år satte Rønne Havn gang i endnu en havneudvidelse, og når både pladsen ved Kanondalen og et nyt areal, der skal fyldes op bag den forlængede kaj, står klar sidst i 2022, vil havnen råde over cirka 25 hektar til oplagsplads.

De underskrevne aftaler vil gøre det muligt for havnen at fremskynde udvidelserne.

– De store projekter betyder, at vi kan afdrage hurtigere på vores gæld – eller alternativt betyder det, at vi kan fortsætte investeringerne i masterplan 2050, hvor etape 2 er startet op tidligere end forventet, siger Thomas Bendtsen med henvisning til, at den igangværende etape 2 ifølge masterplanen først skulle være eksekveret i 2030.

– Det ser rigtig lyst ud lige nu.

FÅ ABONNEMENT