Røgeri vil holde helårsåbent

Røgeri vil holde helårsåbent
Claus Jørgensen ved en af de gamle rygeovne i Aarsdale Røgeri. Foto: Torben Østergaard Møller
ERHVERV | AARSDALE | Tirsdag 4. juli 2023 • 05:30

Aarsdale Røgeri arbejder på at kunne holde helårsåbent.

Claus Jørgensen overtog sammen med to venner Aarsdale Røgeri og åbnede her 12. juli sidste år.

– De købte det, men havde ikke forstand på restaurationsdrift, siger han.

– Jeg har epilepsi, nogle rygskader og alle mulige andre ting, så de spurgte, om jeg havde lyst til at komme herover til Bornholm og drosle lidt ned, fortsætter han, som oprindeligt kommer fra Jylland, men har boet 30 år i København.

Der har han gennem 25 haft sine egne restauranter, deriblandt Tyven, Kokken, Hans Kone Og Hendes Elsker, opkaldt efter filmen af (næsten) samme navn.

Hvordan har det så været at komme til Bornholm?

– En meget positiv oplevelse! Vi har lavet en treårsplan, som går ud på, at vi til frokost vil præsentere et traditionelt røgeri, men om aftenen laver bistro. Det kalder vi det for at signalere, at det er lidt mere nede på jorden end en restaurant, og det er så noget, vi har taget hul på i år.

Menuen ændrer sig fra frokost til aften?

– Ja, om aftenen kan der komme alt muligt andet ind. På den måde kan jeg også lave andet end at ryge den samme sild hver dag, siger Claus Jørgensen.

– Det handler også om et mål, vi har, om at komme op i en højere omsætning, så vi kan blive en helårsforretning.

Ikke nødvendigvis i starten ved at kunne have spisende gæster året rundt, forklarer han, men så han kan få sig en helårs køkkenchef, der ligesom ham kan ryge sild og så videre.

– Så er vi to, der kan tage ansvar året rundt, og jeg skal ikke hvert år ud at finde sæsonmedarbejdere. Det giver større stabilitet, og på den måde kan jeg også nå højere op i kvalitet.

Og det kræver simpelthen en omsætning, der betyder, at du kan holde på folk?

– Ja, siger Claus, som selv har lært at ryge fiskene af den tidligere røgemester Henning.

Laks til færgen

I første omgang handler det om eksempelvis at juleryge til at sælge ud af huset, og hvem ved, måske vil Bornholmslinjen gerne kunne servere en peberlaks fra Aarsdale året rundt?

– Så kunne vi holde gang i hjulene hele året. I ydersæsonen frem til oktober vil jeg gerne lave mad til lokalbefolkningen i form af gule ærter, hamburgerryg med asparges og hvid sovs, brunkål – altså, gamle klassikere. Igen for at forlænge sæsonen, siger Claus Jørgensen.

Men på et tidspunkt i løbet af året lukker restauranten stadig ned?

– Ja, men jo ikke hvis der er gang i den. Det tager bare tre eller måske fem år at få folk overbevist om, at man kan komme her og spise om aftenen året rundt. Derfor bliver det en lang sej proces.

Men om nogle år, når man kigger forbi her, kan det være, du siger, "vi har altid åbent"?

– Ja, det er det store forkromede mål. Det er ikke sikkert, det lykkes, men det er også en af grundene til, at jeg synes, det her projekt er sjovt.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT