Overrasket forhandler: Det bedste åbent hus, vi har haft i årevis

Overrasket forhandler: Det bedste åbent hus, vi har haft i årevis
Jim Maar er svært begejstret over det åbent hus, Midtbornholms Auto havde i årets første weekend, og som blev særdeles godt besøgt. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 11. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
11. JAN 2023 • 05:30

Jim Maar fra Midtbornholms Auto insisterer på, at en bilforhandler godt kan klare sig med autoriseret forhandling af kun ét bilmærke.

Kan en bilforhandler klare sig som autoriseret forhandler af nye biler fra kun ét bilmærke?

På Bornholm finder der en koncentration sted af bilmærkerne, hvilket de senere år har reduceret antallet af autoriserede bilforhandler, idet Bilhuset Elmer siden nytår har fået yderligere to bilmærker inden for dørene, og dermed har i alt syv.

De eneste andre forhandlere på Bornholm med autoriseret forhandling af nye biler er dermed Autohuset Bornholm og Midtbornholms Auto, som forhandler henholdsvis Volkswagen og Toyota.

Forleden udsendte Bilhuset Elmer sammen med Nyboes Auto og Biler Og Campingvogne Stenseby en pressemeddelelse, hvori der blandt andet stod, at det er "blevet for omkostningstungt at drive en autoriseret forhandling med kun et enkelt mærke".

At det er tilfældet afviste Jan Rasch fra Autohuset Bornholm dog over for Tidende tirsdag.

– Vi synes da stadigvæk, det går godt, så det har vi ikke tænkt os at lave om på, sagde han og fortsatte:

– Vi fortsætter i hvert fald med Volkswagen, som vi er meget glade for at have.

Og samme melodi lyder nu fra Jim Maar og Midtbornholms Auto, som altså er forhandler af Toyota.

– Jeg er faktisk glad for, jeg kun har ét bilmærke, siger han.

– Og vi er jo også så heldige, at Toyota har et dejlig bredt bilprogram, som dækker stort set alle segmenter. Men jeg må sige, at når jeg ser den informationsstrøm, vi har fra vores ene importør, og skulle forestille mig at gange den med syv, så må det være svært at følge med i hver detalje på hvert enkelt bilmærke. Jeg vil gerne ønske Bilhuset tillykke – og de er jo også flere folk – men godt, det ikke er mig, ler Jim Maar.

Så når de siger, at det er blevet for omkostningstungt at drive en autoriseret forhandling af kun et enkelt bilmærke, så siger du?

– Ja, det ved jeg ikke. Det er det måske, men vi tjener altså penge hvert år og havde et rigtig godt 2022, så vi kan stadig holde skruen i vandet, som man siger. Der er da nogle fremtidige investeringer, men så er det godt, vi har været her nogle år, så vi har noget pondus at stå imod med. Vi er for eksempel ved at installere strøm for en halv million kroner, fordi vi skal have strøm nok inde i huset til at lade elbiler op. Og jeg ved også, der kommer nogle krav til alt muligt andet fra importøren, men den slags gælder jo ikke kun for os, det gælder også Brugsen og Kvickly og alle mulige andre. De endevender butikken, for nu skal der tænkes nyt, og så kommer der nyt interiør og så videre. Det får vi formentlig også inden for nogle år.

Fantastisk åbent hus

Jim Maar konstaterer, at 2022 generelt var "et ganske fornuftigt år på Bornholm at være bilforhandler i".

– Vi skal ikke klage på nogen måde, siger han.

– Og her i årets første weekend holdt vi åbent hus, og det er det bedste åbent hus, vi har haft i årevis. De fleste bilforhandlere starter jo året med sådan en nytårskur, og det gjorde vi også. Vi havde ikke som sådan noget at byde på i form af nye bilmodeller eller andre nyheder – jo, vi bød på en sodavand og lidt at spise og så videre – men der kom rigtig rigtig mange mennesker. Vi havde et kanon åbent hus! Vi var tre på arbejde og tænkte om lørdagen, at der sikkert ikke ville ske noget som helst, med det gjorde der, skal jeg love for. Også søndag, hvor regnen ellers stod ned hele dagen. Det var meget overraskende.

Kastede det nogle handler af sig?

– Altså, vi solgte én bil i løbet af weekenden, og det er ikke så meget, men vi fik også seks-syv sager, som vi nu arbejder videre med. Så der er kød på, og generelt synes jeg, det er meget meget positivt – uden at jeg kan sige, om det peger på en tendens for hele året, men vi er i hvert fald kommet godt i gang. Nogle kom bare for at sige godt nytår og hilse på, og det er jo en god mulighed for kundepleje, men der var sandelig også nogle, som var ude at prøvekøre, skulle høre om priser og byttepriser, tilbud på udstyr og så videre. Jeg synes. det var fedt.

Du kan ikke genkende fortællingen om at alt går i frys for tiden?

– Nej! Bestemt ikke, siger Jim Maar, som pointerer, at han også sælger brugte biler.