Én bilforhandler giver alle konkurrenterne baghjul

Én bilforhandler giver alle konkurrenterne baghjul
Jan Rasch er i Autohuset Bornholm autoriseret forhandler af nye Volkswagen – og det har han tænkt sig at bliv ved med at være, fortæller han. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 10. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
10. JAN 2023 • 05:30

På Bornholm kan man nu få ni bilmærker fra ny. Bilhuset Elmer er autoriseret forhandler af syv, mens Autohuset Bornholm og Midtbornholms Auto har hver ét.

Tre bilforhandlere deles nu om salget af nye biler på Bornholm, men heraf har den ene sat sig på hele syv mærker og nærmer sig altså reelt et monopol.

Bilhuset Elmer, som også inden nytår var den bilforhandler på Bornholm med flest forskellige bilmærker, hvad angår nye biler, har nu fået yderligere to under sin hat. Hidtil har huset haft fem mærker – Ford, Mazda, Suzuki, Kia og Peugeot – men nu er yderligere to kommet til, nemlig Citroën og Opel.

Altså i alt syv bilmærker.

Af en pressemeddelelse, Bilhuset har udsendt sammen med Nyboes Auto og Biler Og Campingvogne Stenseby, fremgår det da også fra bilforhandlerne side:

Den grønne omstilling og nye distributionsmodeller udfordrer den nuværende forretningsmodel i bilbranchen. Som et led i denne udvikling vil flere bilmærker fremover blive samlet på færre forhandlere.

På denne baggrund blev hele K.W. Bruuns forhandlernet (Peugeot, Citroën og Opel) opsagt sidste år. Samtidig blev en ny distributionsmodel fra Stellantis-fabrikken i form af agentaftaler varslet.

Derfor er Biler Og Campingvogne Stenseby ved Preben Jensen, Nyboes Auto ved Jesper Jensen og Bilhuset Elmer ved Bente Elmer enige om, at der skal tænkes nyt for fremadrettet at sikre de bornholmske kunder den bedste kundeservice på tværs af mærker.

De tre forhandlere har alle mange loyale kunder, som de fortsat hver især vil servicere på bedste vis, lover de i pressemeddelelsen og forklarer yderligere:

For fortsat at sikre et bredt udvalg af nye biler på Bornholm vil Bilhuset Elmer fremadrettet forhandle flere mærker fra KW Bruun Automotive A/S. Den nuværende Peugeot-forhandling udvides pr. 1. februar med autoriseret forhandling af Citroën og Opel.

Biler Og Campingvogne Stenseby fortsætter som autoriseret Citroën-værksted indtil udgangen af 2024.

Det går godt

De ovennævnte ændringer i mærkesammensætningen hos de tre forhandlere har været længe undervejs. De mange krav om alt fra indretning til it fra producent/importør giver ikke altid mening på det bornholmske marked. Samtidig er det gennem årene blevet for omkostningstungt at drive en autoriseret forhandling med kun et enkelt mærke, noteres det videre i pressemeddelelsen.

Hvorvidt dét er en evigtgyldig sandhed – altså, at det er blevet for omkostningstungt at drive en autoriseret forhandling med kun et enkelt bilmærke – kan man dog umiddelbart sætte spørgsmålstegn ved.

I november sidste år kunne Bornholms Tidende fortælle, at over en længere årrække er antallet af både forhandlere af nye biler og antallet af tilgængelige bilmærker dykket dramatisk på Bornholm. Jim Maar fra Midtbornholms Auto fortalte således, at da han for 22 år siden startede på Bornholm, var der 10 selvstændige autoriserede forhandlere af nye biler og 16 forskellige bilmærker.

Dengang oplyste Tidende også, at Autohuset Bornholm forhandler Volkswagen og Midtbornholms Auto forhandler Toyota – altså ét bilmærke hver.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Jim Maar fra Midtbornholms Auto i forhold til fremtidsperspektivet for en bilforhandler, der kun er autoriseret forhandler af et enkelt bilmærke, men fra Autohuset Bornholm siger Jan Rasch, som jo altså fortsat forhandler nye Volkswagen og dertil i øvrigt er serviceværksted for Skoda:

– Vi synes da stadigvæk, det går godt, så det har vi ikke tænkt os at lave om på.

Du vil mene, at man godt kan have en autoriseret forhandling med kun ét bilmærke?

– Ja, det vil jeg. Men alle de forskellige bilmærker stiller jo også nogle pladskrav i forhold til, hvor mange kvadratmeter hvert mærke skal have i en udstilling, og det kan de næppe overholde med syv mærker hos Bilhuset Elmer, så jeg er da spændt på, hvad der kommer til at ske hen over tid der. Men vi fortsætter i hvert fald med Volkswagen, som vi er meget glade for at have. Det laver vi ikke om på, siger Jan Rasch.

– Og skulle vi have et bilmærke mere, ville det i øvrigt kræve en matrikel til, ellers kan det ikke lade sig gøre.