Opråb om systemisk løsning på øko-æg: 'Det er fejt'

NYHED | ABONNENT | 25. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
25. JAN 2023 • 05:30

Øko Bornholm bakker op om systemiske løsninger på problemer med PFAS i økologiske æg. Rådgiver fra Bornholms Landbrug og Fødevarer maner forbrugerne til besindelse: 'Køb dansk'.

Mandag kunne DTU Fødevareinstituttet fortælle, at miljøforureningen PFAS er blevet fundet i økologiske æggeblommer, og at stoffet sandsynligvis er overført via det fiskemel, der indgår i hønsenes foder.

Det fik tirsdag Øko Bornholm til at videredele et opslag, som Yduns Have i Samsø havde delt på det sociale medie Facebook:

– Systemiske problemer kræver systemiske løsninger – ikke at vi hver især dropper øko-æggene, skriver de.

I opslaget, som i skrivende stundt har fået 123 delinger og 34 kommentarer, forklarer de, at de allerede glæder sig til det nye foder, som er fri for det PFAS-inficerede fiskemel.

– Men når det nu er sagt, vil jeg bare ikke have, at denne sag ender her. Det er fejt, at lade først græsningslaugene, så lystfiskerne og nu økologiske æggeproducenter bære byrden af en skandale som burde være kommet til livs politisk for årtier siden. Hvilken branche eller produkt får spotlyset næste gang?

– Så længe der ikke udstedes et forbud mod forurening af PFAS-stoffer, så er alt andet bare spil for teatret. Hvis PFAS er fundet i fiskemel, primært lavet af mindre fisk, er det ikke mon også at finde i endnu højere koncentrationer hos større fisk – dem som vi spiser?, spørger de retorisk?

– Vi bliver nødt til at se i øjnene, at der skal systemiske løsninger til at løse systemiske problemer. Det vil gøre vores arbejde som økologiske landmænd meget nemmere, hvis ikke vi behøvede at orientere os væk fra alle de skadelige kemikalier, vi fortsat bruger i samfundet, skrives der desuden i opslaget, som Øko Bornholm har delt med teksten: 'Tak for det, Yduns Have Samsø'.

Du kan se hele opslaget i bunden af artiklen.

Søg, og du skal finde

At der er fundet PFAS i de økologiske æg undrer faktisk ikke Jacob Dam Nielsen som er rådgiver i Bornholms Landbrug og fødevarer. Han har selv har økologiske høns på Frostegård, og han skal derfor også have fat i nyt foder uden fiskemel.

– Vi har valgt at producere økologisk for at lave sunde og gode fødevarer, og vi køber jo foder i god tro og regner med at de overholder alle reglerne, forklarer han.

– Men nu er alt det med PFAS startet, og når først vi starter med at lede, så er der jo nok PFAS i alt muligt, gætter han.

Han tror, at de nye opdagelser af miljøforureningen kommer til at sætte nye standarder for, hvor gode de danske fødevarer skal være, og de standarder er faktisk allerede ret høje, forklarer han.

– I Danmark analyserer vi rigtig meget, og vi har de bedste fødevarer standarder i verden. Hvis vi skal blive ved med at have det, så skal vi være et skridt foran med at analysere, og derfor finder vi de her skadelige stoffer, forklarer han.

– Søg, og du skal finde, siger man. Og sådan er det også med PFAS.

Han håber, at et hysteri kan undgås, og mens han selv vil sikre sig at indkøbe foder, der overholder grænseværdierne, så har han et tip til de forbrugere, der gerne vil have det bedste og sundeste mad uden skadelige stoffer i.

– Mit bedste råd er at købe dansk. Uanset om det er økologisk eller konventionelt, så har vi i Danmark generelt set sunde og gode fødevarer, mener han.