Nye i byen: Det er gået over al forventning

Nye i byen: Det er gået over al forventning
Anita og Betina Børglum er byens nye fodterapeuter. Foto: Sarah Thun Kristensen
ERHVERV | Onsdag 9. oktober 2024 • 05:30
ERHVERV | Onsdag 9. oktober 2024 • 05:30

I jagten på ro og fred er Anita og Betina Børglum rykket til Nexø fra Hvidovre, fordi de hørte, at der var mangel på fodterapeuter.

Idéen om at flytte til Bornholm opstod allerede hos Betina Børglum, da hun undervejs på fodterapeutuddannelsen blev præsenteret for Bornholm som en oplagt mulighed for at starte op som selvstændig.

– Det var faktisk sådan, at der var en person, som besøgte uddannelsen specifikt for at fortælle om Bornholm og alt det gode, man kunne glæde sig til, hvis man søgte et ydernummer herovre, fordi det manglede, forklarer hun.

Både hun og tvillingesøsteren Anita Børglum gik og drømte om ro og fred efter mange år i hovedstadsområdet. Det kunne lige så fint være i Hundested eller Jylland som på Bornholm - det vigtigste var, at der var plads til at slappe lidt mere af, måske arbejde lidt mindre og være i nærheden af naturen.

– Jeg har længe tænkt, at når min datter på et tidspunkt flytter hjemmefra, så kunne jeg godt tænke mig at flytte efter noget mere roligt, supplerer Anita Børglum, som for nylig vinkede farvel til sin 19-årige datter, som fløj fra reden.

Hermed var alle muligheder åbne, og da Lykke Jensen, som tidligere havde Klinik for Fodterapi i Nexø, besluttede sig for at lukke ned og derfor sendte en opfordring til alle fodterapeuter ud i et lukket Facebook-forum om at overveje, om Bornholm kunne være noget for dem, så sprang de to søstre til og tog beslutningen.

– Det, der havde afholdt mig fra at flytte herover, var, at man normalt kan leje sig ind på en klinik, hvor man kan få en stol, og så dukker man bare op med sin kortautomat og sit eget bookingsystem, men her på Bornholm skal man selv leje lokaler, indrette dem og stå for det hele selv. Det er dyrt, fordi der er mange ting, du skal have, hvis du skal søge ydernummer. Det tager også sin tid at opbygge en kundekreds, så det hele kan løbe rundt, forklarer Betina Børglum.

Gik de to imidlertid sammen, kunne de splitte udgifterne, og det lykkedes dem utroligt nok at finde både lokaler og en udmærket lejebolig på ganske kort tid. For at give tid til at få tingene løbet i gang har de to valgt at leje en fælles lejlighed, og da Anita Børglum har uddannelse og erhvervserfaring som social og sundhedshjælper har de planlagt, at hun kunne tage timer ved siden af for at få tingene til at løbe rundt i den første tid.

– Og så har vi selv sat denne her akustikvæg op i weekenden, som sådan nogle rigtig handymænd, griner de to.

Taknemmelige og glade

Den nye klinik hedder Nexø Fodterapi, og allerede inden hjemmesiden var oppe at køre, og lokalerne var klar til brug, begyndte de første tidsbestillinger at tikke ind i online bookingsystemet.

– Den tidligere fodterapeut, Lykke, har været så god til at anbefale os til alle hendes kunder og patienter, og det betyder, at vi faktisk har haft noget at lave fra dag et, fortæller de to.

Siden telefonnummeret blev meldt ud, har telefonen bimlet flere gange om dagen, og ideen om at tage timer ved siden af, er pludselig meget langt væk.

– Vi har begge haft vores fuldtidsjob på den anden side i hele august også, og så har vi været her en uge ad gangen og skiftedes til at tage en uge her og en uge ovre, forklarer Betina Børglum, og søsteren supplerer:

– Der har vi jo nærmest været fuldt booket, og hvis nogen har ringet med noget akut, så har vi skullet presse det ind.

Efter de første to måneder har de to opbygget en kundekreds, der svarer til halvanden mands fuldtidsarbejde, og det er langt mere, end de havde turdet håbe på, da de valgte at tage springet.

– Det har været helt fantastisk. Folk er bare så taknemmelige og glade. De er nærmest lidt bange for, at vi skal flytte igen. De siger allerede sådan noget med, at nu håber de, at vi bliver her, smiler Anita Børglum.

– Det er langt over vores forventning. Vi får mellem to og fem nye kunder hver dag, så jeg tror ikke, at der går særlig lang tid, før vi må begynde at sige nej til folk, og det er jo trist, fortæller Betina Børglum.

Den store søgning på deres ekspertise fortæller først og fremmest en historie om, at der er en stor mangel på fodterapeuter på Bornholm. Selvom det giver en tryghed og en form for garanti for penge på kontoen, så oplever de to også, at flere af de patienter, de får ind, har ventet for længe på behandling, eller måske aldrig har fået lavet det årlige tjek, som er anbefalet for eksempelvis diabetes-patienter, som kommer med en henvisning.

– Når man har ydernummer, er det ret vigtigt, at man har sin faglighed og sin viden i orden, fordi man bruger sin teori rigtig meget til at støtte, vejlede og hjælpe dem, forklarer Anita Børglum videre.

Ingen spørgsmålstegn

De mange bookinger betyder imidlertid også, at de to skal huske hinanden på, at de ikke er kommet til Bornholm for at arbejde sig selv i sænk.

Selvom man altid gerne vil presse en patient eller kunde mere ind, så ønsker de at holde timetallet lavt, så det ikke bliver på bekostning af deres personlige overskud.

– Vi er jo flyttet hertil for at få ro på. Fordi vi ikke har lyst til at arbejde 10 timer om dagen, så vi skal holde hinanden op på, at vi skal passe på os og sige stop i tide.

– Huskøb herovre er også langt billigere, end det er i København, så man kan godt sidde alene i et hus, selvom man bare er fodterapeut.

De to er begge lige blevet 50 år, og deres fælles skifte til hvervet som fodterapeut skete efter pandemien, hvor de hver for sig oplevede, at de trængte til noget andet end deres daværende jobs. De startede derfor begge på skolen i København og fulgtes ad gennem uddannelsen. De har dog ikke fulgtes ad siden da, men nu er det blevet tid til et oplagt parløb igen.

– Jeg tror, at fordi vi er tvillinger, så har vi også et rigtig godt forhold. Det er som at have en bedste ven med, og det har været meget naturligt at starte sammen. Vi skal ikke blive ved med at bo sammen, men lige nu er det fint, forklarer de.

De to oplever nemlig, at de er meget enige om både arbejdsmoral, indretning og måden at gøre tingene på.

– Når man lejer sig ind, kan man godt være uenig i den måde, tingene bliver gjort på, men den må man ligesom bare spise, forklarer Anita Børglum, som på trods af de høje etableringsudgifter er begejstret for at være selvstændig og selv bestemme over det hele.

Sådan føles det i hvert fald, når det bliver i familien.

– Vi har været ret gode til at dele opgaverne mellem os, og der er ikke nogen, der stiller spørgsmålstegn ved, om det er gjort ordentligt. Jeg stoler 100 procent på, at Betina gør det bedste for os begge to og omvendt. På den måde er det ret godt at være søskende, fordi vi har en ret stor kærlighed til hinanden.

Mange nye rutiner

De to er altså kommet godt i gang, og på det lille sidebord foran akustikvæggen står en orkidé, som en kunde har medbragt som en velkomstgave.

– Det har været en virkelig god start, og tingene har flasket sig som perler på en snor. Men det har også været hårdt, og vi har virkelig knoklet med at få lokalerne klar her, flytte og få afviklet vores tidligere arbejde på Sjælland, forklarer de to.

Med de mange nye rutiner, der skal startes op, en travl hverdag med masser af snak med de nye kunder i klinikken er de to kun så småt kommet i gang med at tage hul på byens mange tilbud.

– Vi har da spist i Fritidshuset i onsdags.

– Ja, og vi var i Nexøhallen til fællesspisning i mandags, så det er lige med at finde nogle steder.

De to glæder sig til at engagere sig i lokalsamfundet og at finde ud af, hvordan det er at holde vinter på Bornholm.

 


 


Jeg tror, at fordi vi er tvillinger, så har vi også et rigtig godt forhold. Det er som at have en bedste ven med, og det har været meget naturligt at starte sammen, fortæller de. Foto: Sarah Thun Kristensen

FÅ ABONNEMENT