Ny plan skal sikre turisme på hele øen hele året

Ny plan skal sikre turisme på hele øen hele året
Pernille Kofod Lydolph håber, at den nye udviklingsplan blandt andet kan være med til til trække flere turister til Bornholm i vinter- og forårsmånederne. Arkivfoto: Jacob Jepsen
ERHVERV | Fredag 16. september 2022 • 05:30
ERHVERV | Fredag 16. september 2022 • 05:30

Den fysiske infrastruktur og forretningsudvikling er de to hovedspor i en ny udviklingsplan, der skal fungere som del af Bornholms Turismestrategi.

Et helårsbaseret, bæredygtigt og foretrukket rejsemål med høj kvalitet og international gennemslagskraft. Det er visionen i en ny udviklingsplan for Bornholm, der skal fungere som del af Bornholms Turismestrategi.

– Sigtet har været at lave en plan for den fysiske infrastruktur på øen. Hvordan vil vi bruge vores arealer, og hvordan kan vi lave en langsigtet plan, der gør det nemmere for alle dem, der arbejder med Bornholms turisme, at forstå, hvor vi er på vej hen? Det forklarer Pernille Kofod Lydolph, der er direktør i Destination Bornholm og uddyber:

– Turismen er et erhverv, der er afhængig af det offentlige medspil. Helt lavpraktisk er vi afhængige af parkeringspladser, stisystemer og toiletforhold for at nævne nogle ting. De ting er ude af vores hænder og ligger i det offentlige. Med den her plan vil vi sikre et samspil mellem forretningsudviklingen, som ligger rigtig meget hos erhvervslivet, og så den fysiske infrastruktur, som ligger hos det offentlige - både kommune og staten.

Vi ved, at mange gerne vil til Gudhjem og Svaneke, men kunne vi få nogle flere til også at få øje på de andre byer?

Planen er udarbejdet på initiativ af Destination Bornholm, Bornholms Regionskommune samt Dansk Kyst- og Naturturisme, men Pernille Kofod Lydolph understreger, at arbejdet har foregået i tæt samarbejde med et bredt felt af aktører.

– Vi har haft op mod 150 personer involveret i samarbejdet. Det er en meget bred kreds af foreninger, organisationer, frivillige, virksomheder, kommunalbestyrelsesmedlemmer og Naturstyrelsen, bare for at nævne nogen. Det her er Bornholms udviklingsplan, og det er ikke noget, Destination Bornholm kan løfte alene, fortæller hun og tilføjer, at Destination Bornholm påtog sig arbejdet med projektledelsen og ser sig selv som 'en aktiv part i at få ting til at ske'. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse gav tilsagn til arbejdet i sommeren 2020, og arbejdet har stået på frem til vinteren 2021/22 med politisk behandling både Erhvervs-, Bolig- og Beskæftigelsesudvalget samt Natur- og Miljøudvalget i foråret i år.

To spor

Der er mange elementer i arbejdet med planen, og noget af det handler blandt andet om at se på det, Pernille Kofod Lydolph kalder differentieret overnatning.

– Fremtiden byder på nogle gæster, der i højere grad shopper rundt mellem de mange overnatningstilbud, der er i denne verden. Man er måske hotelgæst på én tur, men så kan det være man bor i shelter næste gang. Eller man gerne vil have et lidt anderledes produkt, for eksempel tiny-houses konceptet. Det er vi nødt til at tænke i og bane vejen for tiltag, som det kan være nemmere at investere i for investorer, der måske kigger mod Bornholm.

Men udviklingsplanen har overordnet set to hovedspor.

– Den fysiske infrastruktur og forretningsudvikling. Det er i samspillet mellem de to spor, at der ligger nogle konkrete planer for, hvad vi vil, siger hun og nævner Hasle, Nexø og Aakirkeby som nogle områder, der i planen ligger nogle konkrete anbefalinger til.

– Der er nogle nedslagsområder, som handler om, at de byer kan og vil noget mere, og det skal vi hjælpe hinanden med at undersøge. Vi skal have nogle skærpede byprofiler, så de står klarere i forhold til andre byer. Vi ved, at mange gerne vil til Gudhjem og Svaneke, men kunne vi få nogle flere til også at få øje på de andre byer?

Kommer de ønsker fra byerne selv?

– Ja. Udgangspunktet for hele processen er, at vi har haft en dialog om, hvem vil gerne noget mere, hvem vil noget mindre, og hvor vil man gerne have status quo? De her byer har ønsket mere turisme. Så har vi sammen med dem kigget på, hvordan vi kan gøre det, så det fungerer godt for alle parter, og så ligger der nogle meget konkrete anbefalinger på det. I forhold til Aakirkeby ligger der anbefalinger om Natur Bornholm, som har sagt, at de godt kan se sig selv som samlingssted for nogle af outdooraktørerne.

– Og det kunne være interessant, hvis Hasle Havn kunne forretningsudvikles endnu mere, og der kunne komme endnu flere tilbud. For nogle år siden skete der rigtig meget i Hasle, og det gør der stadig. Men det er måske en historie, der er blevet lidt glemt. Så hvordan kan vi fortalt den historie på en måde, så den bliver attraktiv? Af samme grund har vi nedsat et Hasle-udviklingsråd, hvor vi samarbejder med forskellige aktører i byen om at få flere ting til at ske.

Hvem skal føre visionerne for byerne ud i livet?

– Udviklingsrådet er en slags styregruppe, der skal forsøge at lægge en plan for, hvad vi kan få til at ske. Dels styregruppen men også de mange mennesker, der har lyst til at gøre noget, er drivkraften. Udvikling er noget, vi får til at ske sammen.

Mål frem mod 2030

Det overordnede mål med planen er at forstærke den udvikling, der allerede er i gang, forklarer Pernille Kofod Lydolph.

– Vi er i høj grad lykkedes med at få gæster til at komme i en lang periode af året. De næste 1-3 år vil vi især se på at få lagt yderligere på i forhold til november-december og foråret, der godt stadig kunne trænge til et skub. Efteråret er efterhånden en periode af året, der ser ganske fornuftig ud, så der gælder det i højere grad om at vedligeholde. Det samme gælder i sommerperioden, hvor niveauet ligger nogenlunde fornuftigt.

Pernille Kofod Lydolph tilføjer, at den periode vi befinder os i lige nu med stigende energipriser, kan betyde, at markedet er under forandring:

– Intet er givet, og vi er nødt til hele tiden at se på, hvilket marked står vi overfor, hvilke muligheder er der, og hvordan navigerer vi bedst?

Udviklingsplanen har en tidshorisont frem mod 2030, så hvordan håber direktøren for Destination Bornholm, at turismen ser ud til den tid?

– Vi håber, at vi især er lykkedes med at få flere gæster i vinter- og forårsperioden. At vi er lykkedes med at vedligeholde sommer og efterår. I dag har vi mange danske gæster, men en del af at lykkedes med den her opgave tror vi handler om, at vi bliver endnu bedre til at tiltrække internationale gæster. Det er primært fra de nærtliggende markeder: Tyskland, Sverige, Norge, Polen. Det kunne også være andre steder fra, men vores hovedfokus vil være på nærmarkederne.

Hvor mange turister, Destination Bornholm håber at kunne trække til Bornholm til den tid, kan Pernille Kofod Lydolph ikke give et klart svar på.

– Turismestrategien ligger på toppen af udviklingsplanen, og der skal vi i løbet af 2023 have udarbejdet en ny strategi, og derfor har jeg ingen eksakte tal på det endnu.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT