Ny massiv gps-jamming

NYHED | 12. JUN 2024 • 20:41
Af:
Redaktionen
NYHED
12. JUN 2024 • 20:41

I maj blev gps-signaler over Bornholm to gange udsat for timelange angreb. Eksperter ser det som et udtryk for intensiveret russisk hybridkrig i Østersøen, skriver Information  

To gange i maj blev Bornholm og det sydlige Sverige ramt af gps-forstyrrelser i et hidtil uset omfang i Danmark. Det ene natlige angreb var af 11 timers varighed, det andet var på seks timer.

Det viser registreringer foretaget af en række såkaldte GNSS-referencestationer, blandt andet den, der er placeret i Tejn på Bornholm. Det skriver Dagbladet Information.

- Det er markant, at det ikke var korte udfald. Det var noget, der stod på i flere timer gennem hele natten, siger Søren Reime Larsen, der er ph.d.-stipendiat fra DTU Space og blandt andet forsker i gps-jamming, til Information.

Til sammenligning var den seneste kendte lignende gps-forstyrrelse på blot ti minutter.

Gps-jammingen ved Bornholm er foregået fra et eller flere fartøjer i farvandet mellem Bornholm og Sverige, vurderer Søren Reime Larsen.

- Mit bud er, at der var nogle, der gerne ville gøre opmærksom på sig selv: ’Vi er i nærheden. Vi er lige ude i jeres baghave’, siger Søren Reime Larsen.

Flere eksperter vurderer over for Information, at gps-forstyrrelserne er et led i russisk hybridkrig i Østersøen.

- Det er selvfølgelig en del af en bevidst strategi, hentet op fra den rodekasse, vi kalder hybrid krigsførelse, siger seniorforsker ved DIIS og ekspert i russiske forhold Flemming Splidsboel til Information.

André Ken Jakobsson, der forsker i hybrid krigsførelse ved Syddansk Universitet, vurderer, at gps-jamming er et forsøg på pres fra russisk side:

- Min læsning er, at det er tæt relateret til, hvor meget Danmark hjælper i Ukraine og gerne vil blive ved med at gøre det. Derfor presser russerne os på ret mange parametre efterhånden, siger han til Information.

Også militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Kenneth Øhlenschlæger Buhl mener, at forstyrrelserne skal ses som et led i en russisk hybridkrig mod Danmark og de øvrige NATO-lande.

- Der er ingen tvivl om, at Rusland gør det for at genere os,« siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl til Information.

Både Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) vurderer, at truslen fra russisk hybridkrig i Danmark er stigende. Hybridkrig er forstyrrelser, sabotage og andre former for angreb, der holder sig under et egentligt militært niveau, der kan udløse modreaktioner.

FE ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger om gps-jammingen ved Bornholm, men henviser til en trusselsvurdering, der blev offentliggjort den 24. maj, hvor det fremgår, at jammingen over Østersøen har været stigende siden december 2023, og at FE vurderer, at det er »meget sandsynligt, at Rusland står bag jammingen«.

Information har anmodet Ruslands ambassade i Danmark og den russiske forsvarsattaché om kommentarer, men de har ikke reageret på henvendelserne.

Der har løbende siden december 2023 været gps-forstyrrelser af luftfarten over Østersøen. Rusland har to stationære gps-jammere, der befinder sig henholdsvis i den russiske enklave Kaliningrad og i området vest for Skt. Petersborg.

Folkemødet på Bornholm har tidligere været mål for russiske provokationer med anflyvninger af militærfly og russiske flådefartøjer, der sejlede ind i dansk farvand. I år har myndighederne meddelt, at de er opmærksomme på sikkerhedstruslen fra russisk hybridkrig.