'Nu mangler vi folk til andre opgaver': Så mange er beskæftiget med det nye fibernet

'Nu mangler vi folk til andre opgaver': Så mange er beskæftiget med det nye fibernet
Global Connect er i gang med at etablere en digital "motorvej" via Bornholm med fibernetkabel fra Berlin i Tyskland via Bornholm til Luleå og Haparanda i et nordlige Sverige. Kablet vil også give internet- og mobiludbydere endnu bedre muligheder for at udbygge deres kapacitet på Bornholm, oplyser Global Connect. Foto: Holger Larsen
IT | BORNHOLM | ABONNENT | 6. OKT 2021 • 07:30
Holger Larsen
Journalist
IT | BORNHOLM | ABONNENT
6. OKT 2021 • 07:30

Entreprenørfirmaet Jens Møller og Sellesborg Entreprenørfirma arbejder for Global Connect.

Cirka 15 medarbejdere fra to bornholmske entreprenørvirksomheder er i øjeblikket travlt beskæftiget med at grave fibernet ned for virksomheden Global Connect.

Arbejdet er et led i en stor satsning fra it-infrastrukturvirksomheden Global Connect om en digitalisering af Nordeuropa. Opgaven for de to entreprenørfirmaer går ud på at forbinde i alt tre nye søkabler, og når projektet er slut – i løbet af efteråret 2022 – vil Bornholm udgøre et vigtigt knudepunkt på den "digitale motorvej".

Mangler folk

Direktør Morten Iversen fra Jens Møller glæder sig over opgaven med at lægge kabel ned på strækningen fra Rønne til Tejn.

– Det er sådan noget, vi altid har været glade for at lave. Det har været med til at sætte nogle folk i arbejde. Vi havde de folk, vi skulle bruge til opgaven, men det betyder, at vi står og mangler folk til nogle af de andre opgaver, der kommer ind. Så det er både positivt og negativt, for vi kan ikke skaffe de folk, vi har brug for. Vi mangler folk næsten hele vejen rundt – murere, betonfolk, maskinførere, kloakfolk...

– Men det er positivt, at der er nok at lave, for det er noget, vi har kæmpet med i en periode, tilføjer Morten Iversen.

Direktøren vurderer, at man er godt halvvejs med kablet.

– Vi skal være færdige ved udgangen af november, oplyser Morten Iversen.

Vi er gode til det

Driftsleder Daniel Pedersen fra Sellesborg fortæller, at virksomheden har haft opgaven i kikkerten i tre år:

– Arbejdet tager kun tre måneder. Men det betyder en hel del, fordi vi er rigtig gode til det og kan tjene penge på det. Det betyder meget for virksomhedens sidste halvår af 2021 at få den opgave med. Den kan gøre rigtig god gavn, siger Daniel Pedersen.

Sellesborg har den lidt mindre opgave med at grave kabel ned fra Rønne til Hasle. Det inkluderer, at der skal graves på det fredede areal Galløkken i Rønne, hvilket der er givet dispensation til:

– Jeg ser ikke noget problem i, at vi kommer med en lille gravemaskine og graver en rende, der maks er 25-30 centimeter bred, og efter et par måneder kan man ikke se, at vi har været der.

– Problemet er skrænten ud til havet. Vi er blevet spurgt, om vi vil lave en boring til kablet. Det kan dog nemt gå galt, så vi regner med, at der kommer nogle specialister ovrefra med ekspertise i meget besværlige boringer, siger Daniel Pedersen.