Bornholm har fået en motorvej – og den er digital

Bornholm har fået en motorvej – og den er digital
Sellesborg Entreprise står for arbejdet med at grave fiberkabler ned. De kommer til at forbinde tre søkabler. Foto: Jacob Jepsen
IT | BORNHOLM | ABONNENT | 5. OKT 2021 • 07:30
Holger Larsen
Journalist
IT | BORNHOLM | ABONNENT
5. OKT 2021 • 07:30

Global Connect er i gang med at forbinde lande omkring Østersøen med fiberkabler – via Bornholm.

Flere steder i Rønne langs veje og cykelstier er der udlagt orange kabler, som Sellesborg Entreprenørfirma er i gang med at grave ned.

De orange kabler er et led i en stor satsning fra it-infrastrukturvirksomheden Global Connect om en digitalisering af Nordeuropa, og her udgør Bornholm et vigtigt knudepunkt. Det oplyser virksomheden på baggrund af Bornholms Tidendes henvendelse.

Norden er i løbet de senere år blevet hjemsted for datacentre tilhørende nogle af de største teknologivirksomheder i verden. Klimaet her giver mulighed for naturlig køling, og der er god adgang til grøn elektricitet, masser af plads og en solid infrastruktur. For at møde kravene fra disse store virksomheder, sammen med samfundets generelt øgede behov for stabile forbindelser, bygger Global Connect nu en ny digital "motorvej". Kablet kommer til at gå fra Berlin i Tyskland via Bornholm til Luleå og Haparanda i et nordlige Sverige, forklarer Global Connect.

Tre søkabler

– Det har stor betydning for projektet, at vi kan lægge kablet via Bornholm. Faktisk bliver Bornholm et vigtigt knudepunkt, hvor hele tre søkabler kommer til at mødes. Vi glæder os derfor over, at vi for nyligt fik den endelige godkendelse til at nedlægge fiberkabler på øen, skriver Camilla Borgen fra Global Connects kommunikationsafdeling.

Global Connect har blandt andet haft brug for en dispensation fra Fredningsnævnet for Bornholm for at kunne lægge kabel ned på Galløkken, hvor et søkabel går i land.

Kablet vil kunne transportere tre millioner gange mere data end en almindeligt privat fiberforbindelse – svarende til 610 millioner Netflix-brugere. Det vil give internet- og mobiludbydere endnu bedre muligheder for at udbygge deres kapacitet på Bornholm, forklarer Global Connect.

De orange kabler fra Global Connect er i øjeblikket ved at blive gravet ned i rønneområdet. Foto: Holger Larsen


Efteråret 2022

Projektet kaldes en af Nordens største satsninger inden for digital infrastruktur de seneste år og er et essentielt led i en mission om at forbinde Nordeuropa:

– Den nye digitale motorvej er et vigtigt skridt på vores rejse mod at blive den førende udbyder af digital infrastruktur i Nordeuropa. Vi ønsker at tilbyde en naturlig vej ind i Norden og imødekomme det konstant voksende behov for stabile internetforbindelser i hele samfundet, siger Martin Lippert, administrerende direktør i Global Connect Group.

Projektet forventes afsluttet i løbet af efteråret 2022.