Mange virksomheder vil med i vindeventyr

Mange virksomheder vil med i vindeventyr
Det er en gave for sådan nogle som os, at der kommer nogen, der er så ambitiøse og har sat nogle helt klare mål, siger erhvervschef Christa Lodahl. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 29. NOV 2022 • 05:30

Vindmølleparker i Østersøen kan skabe hundredevis af job på Bornholm, hvis vi kan få prædikatet serviceø. Men det kræver rettidig omhu at gøre sig klar, mener Christa Lodahl.

 

Vindindustrien skaber i øjeblikket en hel del job på Bornholm, når store vindmøller skal samles og udskibes fra havnen i Rønne. Hvor mange arbejdspladser industrien kan skabe i fremtiden kommer an på, om vi kan blive stemplet som serviceø.

Det mener erhvervschef på Business Center Bornholm, Christa Lodahl.

– Det kommer jo meget an på, hvor mange vindmøller vi kommer til at servicere fra Bornholm, for indtil videre har vi kun haft udskibningsdelen, men vi har da en formodning om, at vi indenfor kort tid får prædikatet serviceø indenfor havvind, og så er der pludselig nogle helt andre typer arbejdspladser, der ligger i den del, siger hun.

Erhvervschefen nævner opgaver til daglige rutiner, for ud over medarbejdere, der skal arbejde på møllerne, så vil der være mange opgaver forbundet med det.

– Der kan være noget sikkerhedsudstyr, der skal tjekkes efter hver gang, og der er måske noget værktøj, der skal kalibreres, og det er typisk noget, man kan bruge en lokal virksomhed til.

Da virksomheden Task Engineering, med Claus Andersen og Stefan Lindberg i spidsen, tog kontakt til Business Center Bornholm i forbindelse med en ønsket iso-certificering, var Christa Lodahl en smule skeptisk.

– Da de kom i september og sagde, at de havde behov for iso-certificeringer og at de ville være klar inden jul, der tænkte vi vores. For det er en meget hård proces, man skal igennem. Men fordi vi har kunnet give dem støtten, og vi har haft vores konsulent inde og arbejde med virksomheden, og de selv har lagt rigtig mange timer i det, så er det lykkedes.

Hun tilføjer, at hun glæder sig over, når virksomheder er så ambitiøse, som Task Engineering har været.

– Det er en gave for sådan nogle som os, at der kommer nogen, der er så ambitiøse og har sat nogle helt klare mål.

Mange er i gang

Flere bornholmske virksomheder er da også allerede i gang med at gå i samme retning som Task Engineering og dermed i gang med at blive opgraderet og certificeret.

– Lige nu er vi i gang med 10 virksomheder, der er på vej til at blive certificeret, og vi har et projekt, der kører kun med offshore, og en mand dedikeret til det, siger Christa Lodahl.

Og Business Center Bornholm vil meget gerne hjælpe de bornholmske virksomheder så meget som muligt.

– Hvis en virksomhed ønsker at blive leverandør til havvind og service i den industri, så kan vi hjælpe med at få afklaret, hvad der skal til. Det handler om at skabe en struktur, der gør, at man bliver en attraktiv samarbejdspartner eller leverandør til dem, der har servicen. Og der ved vi, at der er forskellige ting, der skal til, hvor iso-certifikater er en af dem, forklarer hun.

Så I kan mærke stor interesse fra lokale virksomheder?

– Ja, og vi har også lavet et forløb, der gør, at vi kan bryde opgaven mere op. Det er mange timer, der skal bruges på det, og det er meget for virksomhederne at stå med selv, ved siden af deres daglige drift. Så vores opgave er at skabe muligheder og et overblik over, hvem man skal have til at lave de bestemte opgaver, og hvad der er behov for i virksomhederne. Vi er en stærk sparringspartner til at få løst de problemstillinger, der er, mener Christa Lodahl.

For mange virksomheder drejer det sig om produktudvikling, altså at virksomhederne måske fremover skal levere nogle andre typer produkter. Men for andre af virksomhederne gælder det også om at erkende, at de måske ikke lige nu har de kompetencer i huset, som der kræves.

– Vi skal have fokus på, hvad det er for en arbejdsstyrke, vi skal bruge fremadrettet, og om dem, vi har allerede, har behov for nogle andre kompetencer. Her arbejder vi tæt sammen med jobcentret, hvor de kan hjælpe med opkvalificering.

Samlet set gælder det om, at hele Bornholm skal kunne levere på et højere serviceniveau, mener Christa Lodahl.

– Der skal laves nogle omstillinger i virksomhederne, og det skal de være klar til. Og så bliver vores virksomheder mere professionelle, og så står vi som ø meget stærkere og får del i de opgaver, der kommer. Det handler om at se, hvor vi skal hen i fremtiden og med rettidig omhu bevæge sig den vej.