Rønnefima vil lege med de store

Rønnefima vil lege med de store
Claus Andersen og Stefan Lindberg har sammet startet et nyt selskab, der skal skaffe masser af arbejdspladser til Bornholm. Foto: Anders Liljeroth
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 29. NOV 2022 • 05:30

Masser af nye kæmpeprojekter i Østersøen skal udskibes fra Rønne Havn, og det kan give virkelig mange arbejdspladser til øen.

 

Onsdag var der inviteret til reception på restauranten Det Gamle Posthus i Rønne, hvor de to gamle skolekammerater Claus Andersen og Stefan Lindberg tog imod.

De stiftede tidligere i år, sammen med den polske ingeniør Kazimierz Frukacz, selskabet Task Engineering Aps, som er et datterselskab af Stefan Lindbergs tyske selskab af samme navn.

Receptionen onsdag skulle fejre en certificering, som nu gør selskabet klart til at lege med de helt store spillere i Østersøen.

Claus Andersen, der til dagligt også driver Sydhavnens Motorværksted i Rønne forklarer, at Stefan Lindbergs virksomhed i Tyskland igennem nogle år havde kigget på Østersøen, hvor der var rigtig mange ting i gang – projekter, som Task Engineering gerne ville være en del af.

– De var lidt irriteret over alle de store tyske projekter som foregik på Bornholm, og de ville være med. Jeg kender Stefan Lindberg fra gamle dage – vi har gået i skole sammen, og han kontaktede mig, og vi fandt ret hurtigt ud af, at vi begge to var meget interesseret i hele den grønne omstilling, som sker omkring Bornholm. Derfor valgte vi at stifte et selskab sammen.

Så det er for at få del i nogle af de opgaver, som der ligger i Østersøen?

– Ja, og vi var også tidligere i kontakt med store spillere som Vestas og Siemens, men vi fandt ud af, at det første spørgsmål vi fik fra dem var, om vi havde alle de rigtige godkendelser. Har I isoo 9001, har I iso 14001 og 45001? Og her kunne vi jo kun svare nej, det har vi ikke direkte, siger Claus Andersen, der godt kunne se, at hans virksomhed ikke ville blive valgt som underleverandør, hvis ikke han sørgede for at havde de rette godkendelser.

Lokal arbejdskraft

Iso er et internationalt system indenfor certificeringer, og det som den nye virksomhed skulle have godkendelser indenfor, var kvalitetsstyringssystemer, arbejdsmiljø og miljø, og efter et godt samarbejde med både jobcentret og BCB, er der nu styr på den del, og dermed kan Claus Andersen og Stefan Lindberg begynde at tale med de helt store spillere på markedet, komme med de rigtige tilbud og tale om økonomi og sikkerhedsstillelser.

Hvor stort bliver projekterne i Østersøen for Bornholm?

– Det bliver rigtig stort. Vi vil forsøge at skaffe alt den arbejdskraft, vi kan fra Bornholm, men det er så store projekter, at vi nok er nødt til at hente arbejdskraft udenøs også. Men selve ledelsen skal ske her på øen, og der håber vi da at få nogle lokale folk med til at drive det, siger Claus Andersen.

Opgaverne firmaet byder ind på vil kræve mange nye medarbejdere, det vil dreje sig om elektrikere, smede og forskellige montører. Men der vil også blive behov for anden arbejdskraft, oplyser Claus Andersen.

– Det er helt almindelig opgaver, som der er på en stor byggeplads, som man kalder et installationssite. De komponenter, der skal bruges, kommer i mindre stykker og skal sættes sammen og gøres klar. Så skal de om bord på et skib og sejles til montage et eller andet sted i Østersøen. Det kræver et større antal medarbejdere at løfte sådan en opgave, en bred vifte af folk, blandt andet truckførere, varehusfolk og lagerfolk, påpeger Claus Andersen.

Han mener, at der skal ansættes 20 mand i toholdsskift til opgaverne, og det er noget, der snart skal i gang.

– Vi håber, at vi kan få lov til at byde ind på det næste projekt, der hedder Baltic Eagle. Det er et tysk projekt, som Vestas kører, og det hele kommer til at gå ud fra Rønne Havn efter sommerferien næste år. Og inden da er der tale om mobilisering, altså klargøring af alt det, der skal sendes af sted.

600 nye medarbejdere

Baltic Eagle-projektet er en vindmøllepark, der når den står færdigt skal kunne levere strøm til 475.000 husstande, og den kommer til at brede sig over et areal på 40 kvadratkilometer nord for Rügen. Og dermed vil der blive masser af arbejde til Bornholm, mener Claus Andersen.

– Rønne Havn siger jo, at deres ordrebog er fyldt til og med 2028 med nye projekter, uden huller af større betydning. Og alt skal udskibes fra Rønne Havn. Og installationen er bare den ene del af det, og det er jo en forholdsvis kortvarig proces, påpeger han.

Claus Andersen forklarer, at der efterfølgende vil være et kæmpe servicearbejde med at vedligeholde vindmølleparkerne.

– Nu er det jo ikke sikkert at det er noget, vi skal gøre, men uanset hvad så vil der komme en masse både, der skal sejle personale til og fra installationsområderne. Og ser man på den afsmittende effekt fra bare de to projekter, vi kigger ind i nu, så er det cirka seks gigawat. Og med de erfaringer man har i England, giver et anlæg på fem gigawat 500 arbejdspladser i land alene til servicering. Så vi kigger måske ind i 600 fastansatte, ud over alle de lokale firmaer der skal levere til det. Så det kan have kæmpe, kæmpe betydning for Bornholm. Det er der ingen tvivl om.

Claus Andersen driver også Sydhavnens Motorværksted, og med alle de nye opgaver, håber han naturligvis, at der også kan falde noget af til den virksomhed.

– Vi skal også til at ansætte flere folk. Ikke mange, men vi taler i hvert fald om to til tre mand alt efter, hvordan tidsplanen passer.

Og hvordan er tidshorisonten for det?

– Det er allerede til foråret, vi skal have ansat nogle folk, hvis vi altså får opgaverne. Men nu har vi taget de første svære hug at blive iso-certificeret, det var en knast, der skulle slibes væk, for at vi kunne have en chance.

Store vindmøller står allerede klar på Rønne Havn til at blive sejlet ud til de store parker, og helt frem til 2028 vil der hele tiden komme nye til. Foto: Anders Liljeroth

 

Politikerne er vågnet op

For partneren i selskabet Task Engineering, Stefan Lindberg, giver det nye selskab og de mange nye projekter en ny hverdag med mange flere dage på Bornholm. Han er uddannet maskinmester og forlod øen, da han var 20 år gammel og forlod Danmark for 15 år siden, hvor han efter en årrække i Mærsk var en tur i Hamborg, i Shanghai og i Rusland, men han er i dag bosat i Stralsund i Tyskland, hvor han altså driver selskabet Task Enginieering, der blandt andet leverer projektledelse til store byggepladser og vindmølleparker.

– Jeg kendte Claus fra gamle dage, og for nogle år siden, da der var stor aktivitetet på Bornholm i forbindelse med vindmølleparken Kriegers Flak, fik jeg snakket med Claus igen, og da vi for et år siden mødtes i Stralsund, blev vi enige om at starte et selskab sammen.

Stefan Lindberg har de seneste måneder været fuldt booket op med at få iso-delen på plads.

– Vi fik den fulde iso-standardisering i mandags, og det har taget tre-firemåneder, hvilket er rigtig hurtigt, og vi har måske brugt 300-400 timer på det, så det har været hårdt arbejde, fortæller han.

Overvejer du at flytte til Bornholm igen?

– Nej, jeg har stadig det tyske selskab, som jeg skal drive, og jeg er tysk gift. Men man ved da aldrig, hvad der sker om fem-seks år. Lige nu er der ikke så langt fra Stralsund og hertil. Jeg kan sejle med færgen direkte fra Mukran til Rønne, og Mukran er kun 50 kilometer fra, hvor vi bor. Det ville selvfølgelig være godt, hvis den sejlede hele året rundt, men jeg skal nok finde en løsning.

Stefan Lindberg mener, at de lokale politikerne endelig har fået øjnene op for, at hele den grønne omstilling kan komme til at få meget stor betydning for Bornholm. Og han mener, det er vigtigt, at vi er forberedte.

Hvad nu hvis I ikke får kontrakterne?

– Så kan vi hente dem andre steder. Umiddelbart har vi kun smidt få penge i det nye selskab, og vi har fra starten fået en god opgave, så alt undtagen lønninger til os selv, har vi kunnet tjene ind. Og vi har da også kunnet betale for vores iso-certificeringer, siger han.

I det hele taget har han meget stor ros til den bornholmske opbakning til projekterne fra Rønne Havn.

– Holdet fra Business Center Bornholm og fra jobcentret har været virkelig gode. Hele den opbakning vi har fået fra lokalsamfundet på Bornholm, det har været helt fantastisk. Der har været så meget interesse og støtte til det, og det er jeg meget imponeret over, siger Stefan Lindberg.