Lauritz.com er gået konkurs

Lauritz.com er gået konkurs
Lauritz.com har drevet forretning i torvehallen. Arkivfoto
NYHED | 11. JUL 2023 • 09:06
Tommy Kaas
Digital chef
NYHED
11. JUL 2023 • 09:06

Auktionshuset Lauritz.com er blevet erklæret konkurs. Kurator forsøger fortsat at sælge firmaet.

Auktionshuset Lauritz.com er blevet erklæret konkurs.

Det sker, efter ledelsen i selskabet har indgivet en egenbegæring.

Det oplyser Lauritz.com, som blandt andet driver forretning med indleveringssted i Rønne, i en pressemeddelelse.

Selskabet har været under rekonstruktion siden den 28. juni, fordi det ikke har været i stand til at betale sine udeståender.

Under rekonstruktionen har selskabet arbejdet på at opretholde driften, og samtidig finde ny kapital eller finansiering.

Det har ikke været muligt at opretholde driften, og derfor har ledelsen indgivet en egenbegæring om konkurs.

Alle aktiviteter i selskabet er indstillet, og det er derfor hverken muligt at købe eller sælge varer via aktionshuset.

Dog arbejdes der fortsat på et salg af selskabet. Det oplyser den indsatte kurator, Henrik Selchau Poulsen.

– Under rekonstruktionsperioden er der indledt konstruktive dialoger med flere mulige købere, og kurator forventer at fortsætte dialogen og forhandlingerne i forventning om, at det vil være muligt inden længe at indgå en aftale, som kan sikre, at aktiviteterne i Lauritz.com kan fortsætte under et nyt ejerskab, skriver han i meddelelsen.

Det vides endnu ikke, hvilke konsekvenser konkursen får for de kunder, der har tilgodehavender.

I en længere version af pressemeddelelsen på selskabets hjemmeside, skriver Henrik Selchau Poulsen, at berørte kunder vil blive kontaktet i løbet af to til fire uger.

Det gælder både kunder, der har betalt for en vare og ikke fået den, kunder, der har indleveret en vare, og kunder, der har solgt en vare og ikke modtaget købssummen.

– Dit krav på udbetaling af tilgodehavende eller på udlevering af en vare er allerede registreret, og du behøver ikke at gøre noget, skriver han.

Den samlede gæld i Lauritz.com er på 148,6 millioner kroner. Heraf er gælden til kunderne på 50 millioner kroner i alt.

Det skrev Finans i sidste uge på baggrund af en redegørelse fra rekonstruktørerne.

Det er tidligere blevet beskrevet af blandt andet Tidende, at personer, der har solgt varer gennem Lauritz.com, har ventet længe på at få deres penge af auktionshuset.

Lauritz.com fortalte i sidste uge, at man agter at fortsætte sine aktiviteter i Rønne, efter at koncernen var gået i rekonstruktion.

 

I 2005 åbnede Lauritz.com filial i Tornegade i Rønne – den lukkede siden. Senest har der været indleveringssted i torvehallen. Arkivfoto

 

Et af Danmarks ældste auktionshuse

Den første netauktion på Lauritz.com begyndte 9. december 1999 og sluttede 14 dage senere.

Nedturen for Lauritz.com tager til i styrke tirsdag, hvor det online auktionshus er blevet erklæret konkurs.

Det sker, få uger efter at Lauritz.com reducerede antallet af medarbejdere med en tredjedel og gik i rekonstruktion, fordi de ikke kunne betale kreditorerne.

Men det har ikke været muligt at opretholde driften, hvorfor de tirsdag er gået konkurs.

Læs mere om selskabet her:

Lauritz Christensen Auktioner blev stiftet i 1885 og levede et stille liv, indtil forretningen blev købt af svenske Bengt Sundstrøm i 1998.

Han gjorde auktionsforretningen digital og indledte dermed en større ekspansion. Målet var at få Lauritz.com udbredt til hele verden med Ikea som forbillede.

I december 1999 blev Lauritz Christensen til Lauritz.com. Den første netauktion begyndte 9. december og sluttede 14 dage senere.

Selskabet har med tiden opkøbt flere auktionsvirksomheder, blandt andet danske QXL og Stockholms Auktionsverk.

Mere end 300.000 varer opnåede hammerslag i 2017.

Med tiden er Lauritz.com Group A/S fysisk vokset fra ét til 12 huse fordelt med 11 huse i Danmark og et i Belgien. Her har sælgere dagligt kunnet indlevere varer, mens bydere og købere har kunnet gå på eftersyn.

Auktionshuset har omkring 550.000 månedlige brugere, der på årsplan kommer fra cirka 110 lande. Der er omkring 960.000 kunderegistreringer.

Lauritz.coms børsnotering i 2016 var omgivet af tumult og blev udskudt flere gange. Siden da har resultaterne haltet for Lauritz.com, der også de senere år har været ramt af dårlige sager om salg af hælervarer via selskabets tjenester.

Auktionshuset har længe været økonomisk presset. I 2018 måtte hovedaktionær og stifter Bengt Sundström pantsætte sit franske vinslot som en del af en aftale med kreditorerne.

Kilder: Lauritz.com, Politiken, Berlingske, Ritzau