Kristian Barslund står atter til søs

Kristian Barslund står atter til søs
Kristian Barslund skal med, når Atlantic Enterprise skal på prøvefisketur. Foto: Kristoffer Linus
NYHED | ABONNENT | 25. MAR 2023 • 11:00
NYHED | ABONNENT
25. MAR 2023 • 11:00

For seks år siden gik fiskeskipperen i land efter mange år på havet. Men nu er han klar til en tur mere over Atlanten for at teste den nye rejetrawler.

– Det er et stort, dyrt nyt stykke legetøj, medgiver Daniel Barslund, da Tidendes udsendte spørger til, om Oceans Prawns overhoveder er spændte på den nye rejetrawler – Atlantic Enterprise – som snart står klar til sin prøvefisketur i det isfyldte canadiske hav.

Og spændt, det er Kristian Barslund tydeligvis – selvom han efter 40 år i branchen efterhånden er gammel i gårde, så er det lige så spændende at skulle prøvesejle det nye skib i 2023, som det har været de seneste seks-syv gange, han har været med på testsejlads.

– Jeg er da nødt til at skulle op og se. Det er altid spændende, hvordan det nye skal køre, fortæller han med forventning i stemmen.

Efter mange års fiskeri gik han i land for seks år siden, men i maj går turen til Tyrkiet, hvor han skal med på den 12 døgn lange rejse over Atlanten, hvorefter han skal med på en prøvefisketur på en til to uger.

Er du stadig søstærk, tror du?

– Mon ikke. Men det er også sommer, så man er uheldig, hvis det bliver dårligt vejr. Det er godt, når vi skal have mange teknikere med, ellers kniber det mange gange med, at de synes, det er sjovt, fortæller han med et smil.

Han forventer at skulle af sted i en måneds tid i løbet af maj og juni, og selvom det kan lyde som længe, så er han ikke bekymret.

– Det går fint nok. Der er kommunikationsudstyr om bord, og internet og alt muligt. Det er ikke som i gamle dage, da der var fred og ro, når man tog ud og sejle, fortæller han med et glimt i øjet.

Ingen fred og ro

Og netop manglen på fred og ro er faktisk netop det, de ansatte efterspørger, tilføjer direktøren i Ocean Prawns. Der er nemlig ingen, der vil ud at fiske, hvis de ikke kan få kontakt til deres familie undervejs.

– Der skal være internet, så de kan facetime. De kan jo nærmest være med til deres børns fødselsdage, hvis det er på en frivagt. Du får ikke de unge mennesker med, hvis der ikke er adgang til internet, slår Daniel Barslund fast.

Man er ikke lige så afskåret i dag, som man var dengang, hvor det kostede 200 kroner i minuttet at ringe hjem via satellitten, bliver de to enige om.

– Det er en af de mærkelige ting. Førhen var det vigtigste, hvor meget man tjente, men i dag er det første de unge mennesker spørger om, om der er internet. Ellers skal de dælme ikke ud at sejle. Så er det lige meget, om de tjener aldrig så mange penge, hvis man ikke kan snakke med venner og familie på Facebook, og hvad de nu bruger, så har det ingen interesse, siger Kristian Barslund.

Og det betyder altså, at formanden for bestyrelsen kan kontaktes stort set som altid, selvom han for en gangs skyld endelig er ude at sejle.

– Jeg kan følge med på Teams – det er der lavet om bord, så det kører bare. Der er ingen chance for at gemme sig.