Kadeau-direktør om flere år med stress: Havde tinnitus på bryllupsrejse

Kadeau-direktør om flere år med stress: Havde tinnitus på bryllupsrejse
Magnus Klein Kofoed er lykkelig over, at det nu kun handler om Kadeau. Foto: Jacob Jepsen
DELUXE | ABONNENT | 18. SEP 2022 • 05:30
DELUXE | ABONNENT
18. SEP 2022 • 05:30

År med alt for stor arbejdsbyrde, og projekter der ikke gik efter planen, påvirkede Kadeaus medejer Magnus Klein Kofoed i en grad, hvor han til tider var tæt på at gå ned med stress.


– Når jeg tænker tilbage på det, har vi virkelig været ude i noget, hvor vi ikke vidste, hvad vi lavede.

Sådan lyder det fra Magnus Klein Kofoed, der sammen med Nicolai Nørregaard og Rasmus Kofoed står bag Michelin-restauranten Kadeau, når han skal sætte ord på nogle år, hvor de tre bornholmere havde kastet sig over en masse projekter, der ikke gik helt efter planen, og samtidig havde svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Arbejdsbyrden og bekymringerne tog hårdt på Magnus Kofoed.

– Det var nogle rigtig hårde år med alt for meget arbejde og stressede situationer. Jeg husker tilbage på min bryllupsrejse, hvor jeg havde tinnitus om natten. Det summede for mine ører, når jeg skulle sove, og det var helt sikkert stressrelateret, fortæller han, da Tidende møder ham på restauranten i Sømarken.

En lort der flyttede sig

Iblandt de mange projekter, som Kadeau-ejerne kastede sig over, var grillbaren Bobbabella i Brohuset ved Hammershus og Hallegaard, og derudover var man også blevet en del af Nordlandet.

– Der er ikke nogen tvivl om, at vi var alt for naive, fordi vi troede virkelig på, at det kunne lade sig gøre. Særligt i 2017, hvor vi får en del kapital ind fra Martin Smidt og Filip Lau (henholdvis ejer af Nordlandet og medejer af Bornholms Mosteri, red.), siger Magnus Kofoed.

Det var først og fremmest grillbarkonceptet, der blev postet en masse penge i, fordi man var begyndt at se muligheden for et såkaldt "exit".

– Vi blev forblændet af muligheden for at vokse os rigtig store hurtigt. Når man begynder at tale om muligheden for en ”exit”, og at man med 10 procents ejerskab kan sælge en virksomhed for et par hundrede millioner, så er det jo rigtig sjovt, og resten af livet kan pludselig se lidt lettere ud.

– Jeg tror bare, at vi glemte vejen til det ”exit”. Vi glemte at for at kunne sælge virksomheden for et par hundrede millioner, skal du virkelig lykkes med nogle ting og kunne eskalere din virksomhed.

Hvorfor tror du, at I ikke lykkedes med grillbarkonceptet?

– Vi var ikke gode til at indgå de her kompromiser, der skal til. Vi kunne ikke acceptere, at vi skulle købe en mayonnaise. Den skulle vi lave selv. Salaten skulle være friskskåret hver dag, og løgene skulle vi selv hakke og sådan nogle ting. Hvis man skal tjene penge i grillbarsverdenen, tror jeg, at man er nødt til at gå lidt på kompromis med noget kvalitet. Ikke hele tiden, men mere end vi var i stand til at gøre, forklarer Magnus Kofoed.

Udover det mislykkede grillbareventyr endte investeringen i Hallegaard også med at koste Kadeau-ejerne mange penge, og der var i det hele taget mange fristelser, hvor man var for naive og godtroende, lyder det fra Kadeau-direktøren. Det betød også, at man endte ud i at blive en del af nogle ting, som man måske ikke havde forstand på.

– Vi havde hele tiden et eller andet, der gik skævt. Hvis ikke det var Kadeau, der havde dårlige tal, så var det et andet sted. Jeg kaldte det i sin tid ”en lort der flyttede sig”.

Den 31. marts 2020 kulminerede det med, at man måtte begære Kadeau konkurs.

 

Kadeau får fuld fokus nu, fortæller Magnus Klein Kofoed. Foto: Jacob Jepsen

 

Store spørgsmål og dybe snakke

– Minderne jeg har fra dengang er mest af alt konsekvenserne ved konkursen. Ikke nødvendigvis for mig personligt, men mere for vores medarbejdere, vores leverandører og hele den økonomiske konsekvens for vores investorer.

– Vi havde rigtig mange medarbejdere, som havde været hos os i mange år, og den loyalitet betød også, at det gjorde ekstra ondt på mig, fortæller Magnus Kofoed.

Han tænker tilbage på en tid, hvor der i kølvandet på konkursen pludselig meldte sig en masse spørgsmål, som ikke tidligere havde været aktuelle for de tre barndomsvenner. Skulle de fortsætte sammen? Skulle de genrejse Kadeau? Skulle de lave noget helt andet og skifte branche?

– Det er de helt store spørgsmål, der rejser sig, når man står i kritiske tider, og det var virkelig kritiske tider. Det vi havde bygget op gennem 13-14 år, blev bare revet væk under os. Det skal ikke misforstås, fordi vi var jo selv skyld i det, men det blev bogstaveligt talt revet væk under os på et par døgn.

Hvad er det, der gør, at I og du beslutter jer for, at I gerne vil fortsætte og genrejse Kadeau?

– Det er først og fremmest nogle lange snakke mellem mig, Nicolai og Rasmus og vores koner, venner og familie. Og også Rasmus Friis, der var tidligere investor i Kadeau og den eneste, der også er med i det nye Kadeau. Han var facilitator for nogle meget ærlige og dybe snakke, siger Magnus Kofoed.

Snakkene stod på i en måneds tid og særligt de to første uger, blev der brugt meget energi på, hvorvidt selskabet skulle genrejses.

– Vi var så heldige, at der var enormt mange gæster og bekendte, der rakte ud og sagde, at det ikke kunne passe, at der ikke skulle være noget Kadeau. Den anerkendelse, vi fik i en meget svær tid, betød og rørte os meget, og opbakningen var helt sikkert medvirkende til, at vi gerne ville fortsætte.

Flere af dem, der viste opbakning til Kadeau-drengene i den hårde tid, er nu også blevet en del af den nye ejerkreds. Heriblandt er, udover en række erhvervsfolk, håndboldspilleren Mikkel Hansen og den tidligere fodboldspiller Thomas Kahlenberg.

Det var også i de her snakke, at Magnus Kofoed sammen med Nicolai Nørregaard og Rasmus Kofoed blev enige om, at det fremover skulle handle om Kadeau og ikke alt mulig andet.

– Med den situation, som verden har været igennem de seneste to år, er jeg lykkelig for, at vi ikke skulle slås med de hovedpiner, der havde været. Jeg er ikke sikker på, at jeg var kommet gennem det uden at brænde sammen.

Ikke altid det vigtigste at skumme fløden

Nu er Kadeau kommet ud på den anden side, og for Magnus Kofoed føles det lidt som at blive slået tilbage til start. På den gode måde.

– Vi har talt rigtig meget om i forbindelse med vores konkurs og genrejsning, at det er meget godt at bruge udtrykket ”slået tilbage til start”. Vi har selvfølgelig en restaurant i København og al den anerkendelse, som vi har oparbejdet igennem mange år, men vi har ikke alt mulig andet, som forstyrrer.

Kan du mærke, at der er færre bekymringer?

– Uden tvivl. Jeg kan mærke det i min hverdag, i mit arbejdsliv, og jeg kan mærke det på hjemmefronten. Om to måneder flytter jeg til Bornholm fast, hvilket også er en mulighed, jeg har fået nu, fordi arbejdsbyrden er mindre. Vi har færre bekymringer, men vi har også færre muligheder for at lave et stort exit og skumme en masse fløde. Det er bare ikke altid det, der i sidste ende er det vigtigste, fortæller Magnus Kofoed.

Det er svært for ham at se et liv, hvor han ikke skal være i branchen, også selvom det i nogle perioder stadig kan være stressende. Kærligheden til at være vært og skabe glæde hos gæsterne, var blevet et for stort savn, hvis beslutningen for to år siden var endt med at forlade restaurationsbranchen.

– Jeg har været i restaurationsbranchen, siden jeg var 13 år, hvor jeg startede på Pakhuset i Svaneke hos Tim Stender. Det var også der, jeg mødte Rasmus og Nicolai. Vi har arbejdet sammen i over 20 år, så det er også en historie, vi har sammen og en historie, jeg har i branchen. Jeg føler, at jeg hører til i branchen, siger Kadeau-direktøren.

Er du nervøs for, at du kan opleve den samme stress igen, som da du havde tinnitus på din bryllupsrejse?

– Jeg ville ikke holde til at arbejde på samme måde, som det jeg kom fra. Den del af det elsker jeg ikke. Jeg trives med stress forstået på den måde, at jeg har brug for noget adrenalin, og jeg kan godt lide, når det går hurtigt. Jeg skal bare have mulighed for at kunne overskue, når de perioder er der. Det har jeg nu.

 

Kadeau-direktør Magnus Klein Kofoed drømmer om at Kadeau kan holde åbent på Bornholm helt frem til december. Foto: Jacob Jepsen

 

Skal knække koden på Bornholm

I stedet for at kigge baglæns ser de tre bornholmere nu fremad. Den ekstra tid og opmærksom, som nu er blevet til rådighed, skal bruges på at udvikle Kadeau-restauranterne yderligere.

– Vi vil gerne høste endnu mere international anerkendelse og bevæge os højere op på Michelin-stjerner og World’s 50-listen. Vi har en ambition om at få en tredje stjerne på vores restaurant i København og holde et enormt højt niveau her på Bornholm. Jeg tror også, at Kadeau Bornholm kan få endnu mere opmærksomhed ved, at vores restaurant i København får en tredje stjerne, siger Magnus Kofoed.

Der består også stadig en udfordring i at knække koden til, hvordan man får forretningen til at fungere på Bornholm året rundt. Lige nu mister man for meget i forårs- og efterårssæsonen, forklarer Magnus Kofoed, der har prøvet at analysere sig frem til, hvordan det kan løses.

– Vi skal justere bemandingen og forventningen til det antal gæster, vi får i de perioder. Og så skal vi fortsætte med skalere op i højsæsonen, fordi der er bare et mere købestærkt publikum til det produkt, vi tilbyder i løbet af sommermånederne.

En anden løsning kan være at finde en måde, så man kan tilbyde et produkt, der også kan være interessant for bornholmerne. Som det er nu, er det nemlig hovedsageligt turister, der besøger Kadeau i Sømarken.

– Det kunne sagtens være, at vi i det helt yderste af sæsonen skal tilbyde en menu og et produkt, som koster væsentligt mindre, end det koster for det fulde udtræk, siger Magnus Kofoed, der har en stort håb for fremtiden for restauranten på Bornholm.

– Min drøm er, at vi har åbent ni måneder om året, og så kan det være, at det kun skal være tre dage om ugen. Nu flytter jeg jo selv til Bornholm, og jeg ville elske at kunne køre herned en novemberdag, sidde med gang i brændeovnen og hører bølgerne udenfor. Det tror jeg kan lige så meget, som at sidde på terrassen en varm sommerdag.