Kadeau om svær sæson: 'Vi sidder ikke og klapper i hænderne'

Kadeau om svær sæson: 'Vi sidder ikke og klapper i hænderne'
Kadeau har haft en svær sæson på Bornholm. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | SØMARKEN | ABONNENT | 20. AUG 2022 • 05:30
NYHED | SØMARKEN | ABONNENT
20. AUG 2022 • 05:30

Det har været nemmere at få bord hos Kadeau i Sømarken i år sammenlignet med tidligere. Man kan godt mærke, at folk passer mere på pengene, lyder det fra medejer Magnus Kofoed.

 

Michelin-restauranten Kadeau har oplevet et år under niveau på Bornholm.

Det fortæller Magnus Kofoed, der sammen med Nicolai Nørregaard og Rasmus Kofoed er en del af ejerkredsen bag Kadeau.

– Hvis vi skal opsummere vores sæson her på Bornholm, så har foråret været skuffende, og sommeren og den periode, vi er i nu, har været som forventet. Det er fint, men vi sidder ikke og klapper i hænderne over sæsonen på Bornholm, siger Magnus Kofoed til Tidende.

Kadeau er den eneste restaurant på Bornholm, som har en Michelin-stjerne og i starten af juli blev det offentliggjort, at restauranten beholder stjernen. Det siger derfor også sig selv, at Kadeau ikke er det billigste sted at spise, hvilket Magnus Kofoed erkender også har haft en effekt i en tid, hvor verdenssituationen er så usikker, som den er.

– Hvordan bliver vinteren, hvor længe fortsætter krigen i Ukraine, og man kan fortsætte med at stille den slags spørgsmål. Det er nok derfor, at der er en form for usikkerhed i folks handlemønstre. Vi kan godt mærke, at folk er lidt mere påpasselige med at bruge penge, og det koster mange penge at spise på Kadeau. Det ved vi udmærket godt, fortæller restauratøren.

Måske nødt til at skrue på nogle ting

Selvom det ikke er kritiske tilstande i Sømarken, så står 2022-sæsonen i stor kontrast til især 2021, hvor Kadeau havde deres bedste år nogensinde, og folk stod i kø for at få et bord hele sæsonen.

– Vi er desværre et sted i år, hvor der er færre mennesker, som søger plads på Kadeau, end der var sidste år. Jeg tror, at det kun er et vist antal mennesker, der har lyst til at bruge de penge, som det koster at spise på Kadeau på Bornholm hver sommer, siger Magnus Kofeod.

Det har derfor også givet anledning til at overveje, om man skal gøre tingene lidt anderledes næste år. Som det er nu, har Kadeau åbent fem dage om ugen om sommeren, mens der er åbent fire dage om ugen i foråret og efteråret.

– Vi er der, hvor vi godt kunne finde på kun at have åbent fire dage om ugen hele året. Jeg tror, at mange af de gæster, som er interesseret i at spise hos os, er ligeglade med, om de kan få plads onsdag, fordi så kommer de torsdag eller fredag i stedet, fortæller medejeren af Kadeau.

Hvad nu, hvis verdenssituationen ændrer sig, og I pludselig står med lange ventelister igen?

– Det er svært at navigere i. Man kan være nødt til at skrue på nogle ting, og enten er det at se på antallet af medarbejdere, eller også er det at skrue prisen op, og vi ser ingen grund til at sætte prisen unødigt op, siger Magnus Kofoed.

Anden type turister i København

Udover restauranten i Sømarken har de tre barndomsvenner Rasmus Kofoed, Nicolai Nørregaard og Magnus Kofoed også en restaurant i København. Og her er det gået noget anderledes i år, fortæller Magnus Kofoed.

– Restauranten i København har hele året haft hamrende travlt, og folk står i kø for at få plads. Så vi har været i stand til at kanalisere noget af vores arbejdskraft derover, hvilket har været en kæmpe hjælp for os, siger han.

Han uddyber, at da de ved indgangen til 2022 forberedte sig på den kommende sæson og hyrede folk ind, forventede de noget helt andet end den virkelighed, der udspillede sig. Derfor har en del af det mandskab, som man hyrede ind til at arbejde på Bornholm, i stedet arbejdet på restauranten i København i år.

– Vi har vurderet, at hvis vi flytter en del af vores arbejdsstyrke fra Bornholm til København, så kan vi klemme de ekstra gæster ind derovre og samtidig undgå at sætte til på Bornholm, siger Magnus Kofoed.

Hvorfor tror du, at der er så stor forskel på, hvordan sæsonen er gået her på Bornholm i forhold til København?

– Ni ud af ti af gæster i København er internationale, og det er næsten med omvendt fortegn på Bornholm, og så tror jeg, det handler om den type turister, der besøger København. Det er meget tydeligt for os, at de gæster, vi har i København, er meget velhavende turister. De holder ikke på samme måde igen på pengene.

Tilbage hvor de hører til

Alt i alt er Magnus Kofoed fortrøstningsfuld, når han ser på fremtiden, selvom han ærgrer sig over, at Bornholm ikke har overrasket lige så positivt, som i 2020 og 2021.

– Jeg sidder ikke og er nervøs for fremtiden. Vi er noget, der minder om fem procent foran budget samlet set. I grove træk ligger vi en smule efter vores budget på Bornholm særligt grundet foråret, men til gengæld har København mere end hentet det, vi har ”mistet” på Bornholm, fortæller han.

De tre ejere glæder sig i det hele taget over, at de efter nogle turbulente år med konkurs, brand og lidt for mange projekter ved siden af Kadeau, nu er tilbage, hvor de føler, de hører til.

– Vi ser positivt på at kunne lande et godt resultat i år, så vi kan fortsætte den udvikling, vi er inde i. Vi er endelig kommet tilbage til, hvor vi skal være. Det er meget tydeligt for os alle tre, at vi trives meget bedre i det, vi laver nu. Det burde vi måske have set allerede dengang, men man bliver jo klog af skade, siger Magnus Kofeod.

Kadeau på Bornholm fik sin første Michelin-stjerne tilbage i 2016, mens restauranten i København, der nu har to Michelin-stjerner, fik tildelt den første i 2018.