Hos Small Batch balancerer man ikke kun med smagssammensætninger, men også med bryggeriets bæredygtighed, og at øl består af 96 procent vand hjælper i sig selv gevaldigt, fortæller brygmesteren.
– For det betyder, at du kan få 96 procent af dine råvarer tæt på.
Resten af råvarerne handler han som sagt så lokalt som muligt.
– Hvis vi på nogen som helst måde kan få noget på Bornholm, så tager vi det. For eksempel får vi vores havtorn fra Høstet, som presser dem til os, og kaffebønnerne, som vi bruger til vores kaffestout, får vi fra kafferisteriet Sueños i Østermarie. De har deres egen kaffeplantage, så det er det tætteste, man kan komme på bornholmsk kaffe, og hvor vi før anvendte muscovadosukker, bruger vi nu bornholmsk honning i stedet for, siger Johnny Fagerlund, som gerne vil slå på tromme for at øens forhandlere ligeledes kigger mere nært, når der skal vælges varer til butikken.
– I stedet for at vælge Carlsberg og Tuborg, som kommer ovrefra, så vælg et af de bornholmske bryggerier og hold handlen på øen, siger han, inden han fortæller om den mere tekniske side af bryggeriets bæredygtige profil.
– Vi bruger ledningsvand til at køle med. Det opsamler vi i vores varmvandstank, og så kan vi bruge det til at brygge med igen. Det vil sige, at vi egentlig både samler vandet og energien op. Det er virkelig smart. Det sparer vi meget energi på.