Hollandsk firma vælger Rønne Havn: Fin mulighed for lokale virksomheder

Hollandsk firma vælger Rønne Havn: Fin mulighed for lokale virksomheder
Fundamenterne til Baltic Power-vindparken skal ligge på nogle midlertidige sandrevler. Det kan give arbejde til lokale firmaer. Foto: William Sonne Kaalø
NYHED | ABONNENT | 24. OKT 2024 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. OKT 2024 • 05:30

Det hollandske firma Van Oord er rykket ind på havnen, og der er allerede dialog med lokale firmaer, der kan få glæde af projektet, fortæller Rønne Havns kommercielle direktør.


I slutningen af juni kom det frem, at Rønne Havn skal være udskibningshavn for vindmøller til den polske havvindpark Baltic Power. Nu har havnen også sikret sig opgaven som rangerhavn for fundamenter til et stort vindmølleprojekt.

Rønne Havn ønsker ikke at oplyse, hvilket projekt der er tale om, men Tidende erfarer, at det er fundamenter til Baltic Power. Rønne Havn skal dermed stå for både fundamenter og vindmølle-dele til projektet. Rønne Havns kommercielle direktør, Jeppe la Cour, ønsker ikke at fortælle, hvor stor værdi aftalen har for Rønne Havn.

Det er det hollandske firma Van Oord, der har valgt Rønne som rangerhavn, og som noget af det første skal der etableres nogle sandrevler, som elementerne til fundamenterne kan ligge på.

– Vi har før haft fundamenterne til Arcadis Ost 1. Det er nogle enormt store stålkonstruktioner, som er enormt tunge. De ligner meget forvoksede sugerør, de er bare 10 meter i diameter. Det er dem, man banker ned i havbunden, og som skal skabe selve stabiliteten for møllen, der bliver sat ovenpå, forklarer Jeppe la Cour.


Elementerne bliver sejlet ind til Rønne, hvor de bliver opmagasineret på en måde, der minimerer risikoen for forsinkelse, når de skal sejles derud.

– De får en prop i hver ende, bliver trukket derud, og så bliver de installeret af det skib, der hedder Svanen. Det ligner lidt et J, der står på vandet, men det er et specialfartøj til installation af fundamenter, siger Jeppe la Cour.




Specialfartøjet Svanen skal sejle fundamenterne fra Rønne til et område 23 kilometer nord for den polske kyst. Foto: Van oord

 

Gode muligheder for lokale


Ifølge Rønne Havns kommercielle direktør er der gode chancer for, at Van Oords arbejde med fundamenterne kan smitte af på lokale virksomheder. Det viser erfaringer fra tidligere projekter.

Han fortæller, at fundamenterne vejer op til 2.000 ton stykket, og at havnens oplagsarealer skal gøres klar til dem.

– Man bygger nogle sandrevler, og det skal der bruges mandskab og lokale sten og sand til. Jeg ved, der er dialog med nogle firmaer, blandt andet om den del af det, men der kommer også til at være en masse logistik på pladsen, hvor der en rigtig fin mulighed for at få lidt arbejde, hvis de bornholmske firmaer ønsker det og gør sig til. Det viser historien i hvert fald fra de tidligere projekter, siger Jeppe la Cour.

Han sidder også i bestyrelsen i Offshore Center Bornholm, der er et netværk for virksomheder med tilknytning til offshore-sektoren.

– Vi mærker tydeligt, at vores medlemmer er meget mere inde i varmen, end de har været tidligere. Det er simpelthen noget med, at man skulle sikre sig, at de har de evner og kvaliteter, der skal til, og det bornholmske erhvervsliv har virkelig vist, at det er i stand til at løfte opgaven mindst lige så godt som alle mulige andre. Når man har gode overlevelser, som de kunder vi har ude på pladsen, så har man lyst til at benytte den lokale arbejdskraft. Det er også nemmere, fordi man slipper for at kigge på beboelse til dem og rejser frem og tilbage, siger Jeppe la Cour.


Brik til puslespillet

På en måde kan de op til 2.000 ton tunge fundamenter også ses som brikker til det puslespil, der foregår på Rønne Havns oplagsarealer.

– Det passer rigtig godt ind i vores puslespil. Der kommer til at være et minimalt overlap med Baltic Eagle-projektet og Vestas, men Vestas kommer til at trække sig fra noget areal, og så flytter van Oord ind. Det er optimalt for, at vi får udnyttet vores infrastruktur. Så den her brik passer fint ind i puslespillet til at maksimere brugen af vores areal, siger Jeppe la Cour.

Hvornår Baltic Power-projektet er færdigt på Rønne Havn, kan havnens kommercielle direktør ikke sige præcist:

– Det er lidt svært, det afhænger altid af, hvor hurtigt tingene går. Det er med lidt løs bagkant.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT