Her er der kun én ret på menuen, og opskriften er tophemmelig

Her er der kun én ret på menuen, og opskriften er tophemmelig
Dominic Chudek og Magda Kolanowska er begge fra Polen, og de har lavet en foodtruck med en simpel polsk ret. Foto: Sarah Thun Kristensen
ERHVERV | Mandag 1. juli 2024 • 19:00
ERHVERV | Mandag 1. juli 2024 • 19:00

Fra en ny madvogn på Nexø Havn laver og sælger Magda Kolanowska en polsk pendant til den danske hotdog, mens gemalen Dominik Chudek står for et fornuftigt udvalg af øl.

Solen står højt på himlen, det er vindstille og temperaturen er tårnhøj på Nexø Havn, da Tidende kigger forbi en af de allersidste dage i juni.

Anledning behøver man ingen af for at lægge vejen forbi den vågnende industrihavn, men det er ikke desto mindre nysgerrigheden på en pastelblå madbod på hjul, der har ført til at redaktionens bil nu holder parkeret på havnen.

En stor lyserød øltønde viser vejen hen mod madvognen, som bærer navnet Zapi. Det er en forkortelse af den polske spise "zapiekanka", og ved madvognen står Magda Kolanowska klar til at fortælle mere om, hvad det er. Først skal hun imidlertid lige være færdig med at farvelægge fronten på madvognen.

– Jeg havde skrevet noget her foran, men jeg synes ikke om det mere, så jeg besluttede mig for at male det over, ler hun, mens hun med en fægtende arm afværger en potentiel kollision med den friske maling.

Dominik Chudek benytter lejligheden til at byde på hjemmebrygget glutenfri øl.

– Vi flyttede her til øen for to år siden, fordi jeg fik et job som brygger på Svaneke Bryghus, og så har Magda arbejdet som tjener på restauranten, fortæller han.

De to har fundet sig godt til rette på Bornholm, og derfor var de heller ikke i tvivl om, at de ville blive boende, selvom de ikke længere arbejder i Svaneke. Det blev nemlig besværliggjort af at familien blev udvidet med et tredje medlem for snart halvandet år siden.

– Selvom vi har været rigtig glade for at være der, så var det rigtig svært at have tid sammen som familie, fordi jeg arbejdede om dagen og hun om aftenen, så det var svært at få til at passe sammen, fortæller Dominik Chudek videre.

I flere år havde han drømt om et mobilt bryggeri, men da chancen endelig kom, blev de to enige om, at skabe en madvogn med fokus på en specifik ret for at skabe plads til et stort ølkort og masser af hjemmebryg.



Baguetten bages i en 300 grader varm stenovn. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Ultimativ strandsnack

Inde i vognen står Magda Kolanowska klar med en overskåret baguette. Hun drysser et godt lag på af småtskårede og sauterede løg og champignoner. Der er også forskellige krydderier i blandingen, og så selvfølgelig en hemmelig ingrediens.

– Og så skal der masser af ost på, inden den kommer ind i stenovnen her, forklarer hun.

Den 300 grader varme pizzaovn får snart varmet håndmaden op, og med en god polsk ketchup på toppen er den klar til at gå ombord i.

– Vi snakkede om, hvad vi selv syntes, der manglede her på Bornholm, og så kom vi til at tænke på denne her polske ting, zapiekanka, som er sådan en ting, man typisk spiser på stranden i Polen. Det er ikke noget, man laver derhjemme, for det er ikke så dyrt, så man kan købe det på gaden, forklarer de.

De får selv flashbacks til barndommen i Polen, fordi den lille strandhapser er så normal.

– Det er sådan en ting, man spiser ved havet om sommeren, så det kan være en snack eller et måltid - måske det minder lidt om den danske hotdog.

Zapiekankaen havde sin storhedstid i 1970'ernes Polen, hvor pengene var små, og derfor blev det lille kødfrie måltid en sikker vinder.

– Så planen er, at vi bare skal have den ene ret på menuen, og så kan man have den i den ene hånd og så en øl i den anden hånd, og vi vil gerne have et stort udvalg af øl; både hjemmebryg, men også fra de andre bryggere på øen, forklarer Dominic Chudek med et stort smil.



Sauterede grøntsager, masser af ost og en klat polsk ketchup. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Svært at udtale

Mens flere af havnens gæster nysgerrigt nærmer sig for at tage den lille madvogn i øjesyn, sender de to indehavere dem et stort smil.

– Har I lyst til at smage en polsk specialitet? Det er super lækkert, lokker de, mens de viser et billede af hvordan retten kommer til at se ud, hvis man drister sig til at bestille en. De svenske turister tør godt, og de bestiller den mængde, der bliver anbefalet, når man er mere nysgerrig end egentlig sulten.

– Vi har mange turister, der er nysgerrige på at smage, og så er der selvfølgelig folk fra Polen, der ved hvad det er, og synes det er lækkert, at der er nogen, der laver det. Vi havde endda en kvinde fra Japan, som havde været i Polen mange gange, og hun var så begejstret for at finde maden her, fortæller Magda Kolanowska.

– Det er lidt sværere, når det kommer til danskerne. De vil gerne have en hotdog og en Tuborg, griner Dominic Chudek.

I madvognen oplever de, at der er en del af de danske forbipasserende, der spørger efter, om man kan få en hotdog, og når de finder ud af, at der kun er en enkelt ret, der måske er lidt for spændende, så går de hellere videre for at finde noget velkendt.

– Det er også derfor, vi har prøvet at skrive en forklaring på vognen af, hvad det er for en ret, så det er nemmere at prøve af, og så har vi med vilje forkortet navnet til zapi, fordi folk fra Danmark godt kan være lidt skræmte ved nye ting, og især hvis man ikke kan udtale navnet.

De oplever dog, at de danskere der tager mod til sig og smager på varerne ikke bliver skræmt væk - snarere tværtimod kommer de fleste tilbage for at prøve igen, og de har da heller ikke fået nogle dårlige reaktioner eller anmeldelser endnu.



Adskillinge nysgerrige turister stikker hovedet forbi. Men danskerne forlader oftest boden tomhændede, når de finder ud af, at der ikke er hotdogs. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Store planer

Ægteparret har store planer for sommeren, og de regner med at stå klar på havnen fra middagstid og indtil aften sommeren over.

Nogle dage har de deres barn med, og de overvejer, om de skal sætte lidt legetøj op til børn, så det også er nemmere for besøgende at underholde børnene.

– Men der er bare vand på begge sider, så det er måske ikke så oplagt at lade børnene løbe rundt og lege her, smiler Magda Kolanowska.

I løbet af juli håber de på at kunne udvide det lille område bag souvenirhytten til at afholde nogle arrangementer med livemusik og god stemning.

– Og så kunne jeg tænke mig at afholde nogle gruppekurser i ølbrygning, fortæller Dominik Chudek.

De to er stadig i overvejelser om, hvorvidt der skal være mulighed for at variere sin zapi med en form for pølse, for at imødekomme de hotdog-hungrende forespørgsler, men overvejelserne har endnu ikke ført til en konkret beslutning.

I sagens natur er en foodtruck på havnen imidlertid ikke en helårsforretning, men de to håber på at kunne stå klar helt frem til og med oktober, og hvad der så skal ske, er der ingen der ved, men de forventer ikke at trække konceptet indenfor i mere permanente lokaler.

– Det er mere en foodtruck-ting med denne her menu. Men vi kan måske komme ud til events, julemarkeder eller finde andre muligheder for at forlænge sæsonen.

Efter en bid af den varme zapiekanka med smeltet ost og ketchup er der imidlertid kun en ting tilbage at spørge om, inden Tidendes redaktionsbil skal vende snuden hjemad igen.

Jeg kan ikke tænke på andet end, hvad den hemmelige ingrediens er. Kan I ikke sige det til mig? Eller er den sådan ægte hemmelig?

– Hver dag laver jeg en frisk omgang af toppingen her, så jeg laver ikke så meget ad gangen, men den hemmelige ingrediens kan jeg desværre ikke fortælle, smiler Magda Kolanowska.

 

 



Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT