Havvind savner saglig begrundelse

Havvind savner saglig begrundelse
Helle Munk Ravnborg fra Bornholms Havvind savner en god forklaring fra Energitilsynet Foto: Marine Gastineau
ERHVERV | Søndag 10. november 2024 • 05:30
ERHVERV | Søndag 10. november 2024 • 05:30

Foreningen mener, at Energistyrelsens afgørelse kan være truffet på et forkert grundlag.


Energistyrelsen vendte torsdag tommelen nedad. For anden gang. Men trods de to afslag på ansøgningen om at gennemføre en forundersøgelse, har Bornholms Havvind ikke tænkt sig at kaste vingerne i ringen. For ifølge foreningens talsperson giver det nye nej ikke rigtig mening. Og nu bliver det lidt teknisk.

Energistyrelsens første afslag til Bornholms Havvind var begrundet med, at de pågældende havområder ikke var relevante til udnyttelse, da der i den politiske aftale Danmarks Havplan blev aftalt, at der ikke vil blive udlagt nye arealer til de såkaldte åben-dør-projekter.

Den begrundelse klagede Bornholms Havvind over til Energiklagenævnet. Og Energiklagenævnet bad så den 6. maj 2024 Energistyrelsen om behandle sagen igen. Tre andre projekter med havvindmøller havde også fået afslag på deres ønske om at gennemføre en forundersøgelse og havde ligeledes klaget over begrundelsen. Deres afslag var med henvisning til, at man mente, det ville være skjult statsstøtte på grund af EU-regler. Den 25. juni bad Energiklagenævnet Energitilsynet genoverveje de tre afgørelser.

Er det skjult statsstøtte?


Det nye afslag på Bornholms Havvinds ansøgning om tilladelse til at gennemføre en forundersøgelse er begrundet med, at en tilladelse kan være lige med skjult statsstøtte. Og det er så her, talsperson for Bornholms Havvind, Helle Munk Ravnborg, rynker brynene.

– Jeg er lidt uforstående og undrer mig over, at når Energistyrelsen får tilbagevist tre afgørelser fra Energiklagenævnet med den begrundelse, er det den samme, som vi har fået nu i den nye afgørelse, siger hun.

Bornholms Havvind har 14 dage fra Energitilsynets afslag til at gøre deres stilling op og beslutte, om de heller ikke finder baggrunden for det andet afslag validt.

Men nu skal afslagets begrundelse vurderes grundigt, inden beslutningen bliver truffet.

– Vi kan selvfølgelig ikke klage over, at det er en dum afgørelse, men man skal klage, hvis man mener, den hviler på et forvaltningsmæssigt forkert grundlag.


Ingen umiddelbare alternativer

Nu bliver der indkaldt til møde i udviklingskonsortiets ledelse for at vurdere situationen. Men hvis man ikke finder de rette argumenter for at indklage afgørelsen, ser det sort ud for Bornholms Havvind.

– Jeg har svært ved at se alternativer, hvis Energistyrelsens afgørelse bliver det endelige udfald, siger Helle Munk Ravnborg. Hun undrer sig over, at man ikke kan finde en løsning.

– Hvis det her bliver den endelige afgørelse, så er der lukket effektivt ned for kystnære havvindmølle. Det virker så besynderligt, for der er jo et EU-direktiv, vi har skrevet ind i vores lovgivning, som siger, at landene skal forsøge at fremme lokal deltagelse for eksempel gennem energifællesskaber i den grønne omstilling. Her synes jeg, de gør alt, hvad de kan for ikke at fremme det, siger Helle Munk Ravnborg.

Energistyrelsen oplyser, at man fortsat vurderer udstedelse af ny forundersøgelsestilladelser under åben-dør-ordningen vil udgøre ulovlig statsstøtte.

FÅ ABONNEMENT