Hård kritik: De tager kundernes penge som gidsler

NYHED | 6. APR 2023 • 07:58
Tommy Kaas
Digital chef
NYHED
6. APR 2023 • 07:58

Forbrugerrådet Tænk retter hård kritik mod auktionshuset Lauritz, som nøler med at betale sine kunder efter salg.

Auktionshuset Lauritz, der har indleveringssted i Rønne, kæmper med at udbetale sine kunders gevinster efter salg.

I marts skrev Tidende om antikhandleren Michael Schjerbeck fra butikken Sommernips og Spindelvæv i Nexø, der havde ventet i mere end fem uger på at få udbetalt omkring 3.000 kroner efter at have indleveret tre varer.

Og han var langt fra alene. Flere medier har skrevet om utilfredse kunder, som også deler deres oplevelser på Trustpilot, hvor forbrugere kan give anmeldelser af forretninger.

Auktionshusets problemer gjorde, at det mandag meldte ud til sine kunder, at man for anden gang inden for tre måneder udskyder kundernes ventetid på gevinst efter et salg. Dermed er Lauritz gået fra 30 til 60 dages betalingstid. Det skriver BT.

Og det vækker kritik hos Forbrugerrådet Tænk, ikke mindst fordi auktionshuset har en forretningsmodel, hvor kundernes gevinster ved salg bliver brugt som en slags kassekredit til at finansiere forretningens daglige drift.

– Kunderne låner penge til virksomheden, uden de har accepteret det, og de får ikke selv noget ud af det. De bliver ikke kompenseret for den øgede ventetid, og deres penge bliver taget som gidsel. Vi syntes allerede, det var problematisk, første gang Lauritz forlængede ventetiden (fra 30 til 40 dage, red.), siger Martin Bruun-Houmølle til BT.

I forbindelse med sagen fra Bornholm, som Tidende omtalte i marts, fortalte Lauritz, at inflationen og den aktuelle forbrugskrise, der er udløst af krigen i Ukraine, er blandt årsagerne auktionshusets problemer. Også vinterens el- og varmeregninger spillede ind, forklarede Lauritz' finansdirektør Preben Lindgaard til Tidende.

– Uanset årsager er det selvsagt utilfredsstillende, at vi har set en periodisk forsinkelse af visse afregninger. Det er vi de første til at beklage, lød det fra finansdirektøren.

Berlingske har desuden tidligere forklaret, at den pressede økonomi blandt andet skyldes, at virksomheden for nogle år siden optog et stort lån for at kunne købe flere auktionshuse i Sverige.

Lauritz udbetalte i øvrigt pengene til Michael Schjerbeck, efter at Tidende kontaktede auktionshuset.