Ginproducent accelererer udviklingen med flere år

Ginproducent accelererer udviklingen med flere år
Wild Distillery Bornholm har investeret i et nyt anlæg, der kan producere ni gange mere end det gamle. Det er sket med støtte fra EU-projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm og har fremskyndet virksomhedens udvikling, fortæller indehaver Henrik Nerst. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | 3. OKT 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
3. OKT 2022 • 15:30

Wild Distillery Bornholm i Aakirkeby har fået 50.000 euro i tilskud til nyt destilleringsanlæg, der skruer op for produktionen og ned for klimabelastningen.


Den bornholmske ginproducent Wild Distillery Bornholm i Aakirkeby får via et tilskud fra EU-projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm mulighed for at skrue op for både vækst og bæredygtighed på samme tid. Et bidrag på 50.000 euro har gjort det muligt for ham at investere i et nyt, stort destilleringsanlæg, der er en genvej til en mere rationel og grøn produktion.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Indehaver Henrik Nerst arbejdede 70 timer om ugen for at følge med efterspørgslen. Han brugte så meget tid på produktion og drift, at der ikke var nok tid til salg og udvikling og til at virkeliggøre ambitionerne om bæredygtig produktion.

Løsningen blev et samarbejde med Bæredygtig Bundlinje Bornholm, der hjælper øens virksomheder med at udvikle nye, grønne forretningsmodeller. Det nye destilleringsanlæg kan producere ni gange mere end det gamle, og det er helt bevidst overdimensioneret.

– Nu kan vi nøjes med at destillere om vinteren. Det giver mig mulighed for at tage mere del i salg og markedsføring. Samtidig kan jeg bruge overskudsvarmen til at varme bygningerne op, og klimaaftrykket er det halve af tidligere, siger Henrik Nerst i pressemeddelelsen.

Han vurderer, at støtten fra Bæredygtig Bundlinje Bornholm har accellereret Wild Distillery Bornholms udvikling med op mod fem år.

Sara Bach fra Gate 21 driver projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm. Hun oplever en stigende interesse for investeringstilskud. Forudsætningen er, at tilskuddet giver en grøn besparelse og fører til vækst. Man kan få op til 50.000 euro, og der er givet støtte til tre virksomheder. Yderligere fire ventes at få støtte, inden projektet stopper med udgangen af 2022, fortæller hun.


Om Bæredygtig Bundlinje Bornholm

• Projektet fremmer grøn omstilling og cirkulær økonomi blandt små og mellemstore virksomheder på Bornholm. Målet er at øge energi- og ressourceeffektiviteten i 50 små og mellemstore virksomheder gennem udvikling af grønne forretningsmodeller.

• Gate 21 er operatør på projektet i partnerskab med Business Center Bornholm, Bofa, Bornholms Regionskommune, Destination Bornholm, Beof og Center for Regional og Turismeforskning. Projektet begyndte i november 2017 og slutter med udgangen af 2022.

• Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har både i 2020 og 2021 forlænget projektet med tillægsbevilling fra EU's Regionalfond til at kunne understøtte endnu flere virksomheders grønne forretningsudvikling. I alt er projektet støttet med 9,6 millioner kroner fra EU's Regionalfond.