Gård har stået i forfald i Gudhjem længe: Nu går den nye tider i møde

Gård har stået i forfald i Gudhjem længe: Nu  går den nye tider i møde
Nilo Hansen og Jeanette Uldall købte stalden for to måneder siden. Men de har haft et godt øje til ejendommen længe. Foto: Berit Hvassum
BYUDVIKLING | GUDHJEM | ABONNENT | 19. AUG 2021 • 12:00
BYUDVIKLING | GUDHJEM | ABONNENT
19. AUG 2021 • 12:00

Den har stået i forfald længe nu. Der er ikke meget tilbage af den ene længe på den gamle Madsens gård i Gudhjem. Der har formentlig ikke været noget tag på i over 50 år, og den staldlænge har ærlig talt stået som et kedeligt og uskønt minde fra de gamle dage i Gudhjem. Tilstandsrapporten har mildt sagt været skidt. Det manglende tag har formentlig givet én K3'er eller to.

Til trods for alt det, og at længen ikke just er indflytningsklar, har kunstneren Jeanette Uldall og arkitekt Nilo Hansen købt staldlængen med det henseende at forskønne ejendommen og drive forretning i den. Men også med henblik på at bruge alt sin tid på Bornholm og alt sin tid i Gudhjem.

Går du ind på gårdspladsen, hvor der i gamle dage blev drevet malkekøer ud og videre op ad Brøddegade og Holkavejen, ser du i dag cafeborde, malerier, tryk og tekstil. Modsat gårdspladsen og den forfaldne staldlænge har Jeanette Uldall og Nilo Hansen i længere tid haft butik, cafe og galleri i den anden længe – og nu skal der altså udvides.

Nye muligheder året rundt

Den nye stald skal være en forlængelse af Nilo og Jeanettes allerede igangværende forretning, der indeholder galleri, cafe og butik. Der er flere grunde til, at den gamle stald var et attraktivt køb for Jeanette og Nilo. En af grundene til, at de købte stalden var for at opretholde og bevare det miljø, der er på gårdspladsen med cafe og mellem butikkerne. Det har de mulighed for at fortsætte med, med den nyerhvervede ejendom, som de ejer. De andre lokaler lejer de.

Derudover kan de med den nye bygning holde helårsåbent. Nu skal der nemlig laves workshops og butik. For et år siden begyndte Jeanette Uldall og Nilo Hansen at lave det, der hedder silketryk. Og nu er store dele af deres sortiment og galleri fyldt med duge og andet stof, hvor der er tryk af fisk, biler og cirkler i alle mulige farver.

Det er blandet andet tryk, som også kaldes serigrafi, som de vil lave workshops om i den gamle stald. Både sommer og vinter.

– Her kan vi stå med en brændeovn og lave workshops, hvor vi trykker om vinteren, hvis det er det, vi vil. Det er et rigtig fedt håndværk, der er til at gå til. Og det kan give ting helt nyt liv. En gammel dug, eller en sofa kan få et frisk udtryk. Upcycling hedder det, når vi på den måde giver gamle ting nyt liv og ny værdi, siger Jeanette Uldall.

En anden årsag til at stalden i deres øjne var et godt køb, er den voksende tilknytning til Gudhjem. Jeanette Uldall har brugt mange år på Bornholm, og har blandt andet boet 10 år i Rø. Nilo Hansen kom til for fem somre siden, hvor han arbejder sammen med Jeanette. Men nu er de nået til et punkt, hvor sommeren på Bornholm ikke er nok.

– Vi elsker at være her uden for sæsonen. Men vi kan ikke leve af vores forretning i Gudhjem uden for sæsonen. Men vi elsker at være her. Derfor ville vi gerne lave noget, som også var gældende uden for sæsonen. Det håber vi denne workshop bliver en del af, siger Jeanette Uldall.


For at bygge op, må ting rives ned. Sådan er det tit. Og sådan er det også her. Men ikke alt rives ned. Faktisk lader de alt det stå, som der kan genbruges. Foto: Berit Hvassum

Et projekt i projektet

Ligesom de upcycler sofaer og andet, så er projektet med den gamle staldlænge faktisk et upcyling-projekt. Nilo Hansen er uddannet arkitekt, og blandt andet derfor er der allerede en masse ideer og tanker omkring staldlængens fremtid. Flere ting har også allerede været på tegnebrættet. For det er ikke første gang, at Jeanette og Nilo har leget med tanken om, hvordan staldlængen skulle se ud.

Den tidligere ejer legede også med planerne om at genopføre længen, hvor han faktisk søgte hjælp hos Nilo Hansen, der allerede på det tidspunkt begyndte at visualisere den nye længe. Det har ikke været spildt arbejde, hvor de nu for cirka to månederne siden selv købte stalden, og deres arbejde med visualiseringen er så småt startet.

Overordnet set er Jeanette og Nilos planer, at genbruge alt det de kan, men det er ikke meget.

– Vi kan se, at der ikke er meget, der kan genbruges. Vi har skåret alt fra, så kun fundamentet står tilbage. Men vores vision i det her projekt er, at vi bruger alt det, der bruges kan. Vi vil gerne bevare følelsen og historien. Det er følelsen af det skæve og uperfekte og de spor af tiden, som stalden har, siger Nilo Hansen.

Og hvordan bevarer man så noget, der nærmest ikke er noget tilbage af? Det er her, at snakken om, at man vil bevare 'følelsen' kommer ind. Det gamle bindingsværk var også godt slidt, af det Nilo og Jeanette viste. Noget af det var helt råddent. Men hvis du ikke kan genbruge materialer, så handler det om at være tro mod byggestilen, fortæller Nilo.

Blandt andet var flere vægge lerklinet. Det er en oldgammel byggeskik, som Nilo og Jeanette for nyligt har forsøgt at studere. Flere bøger er blevet læst, og gode råd fra forbipasserende er noteret. Det kan være med til at bevare følelsen. Men det er også noget, der tager tid.

– Det ville være lettere, hvis vi kørte det hele over med en bulldozer og startede forfra. Men det gider vi ikke. Vi vil gerne gøre det ordentligt, siger Jeanette Uldall.

Hvis det skal gøres ordentligt, så regner de med, at der går 3-5 år, før den gamle stald kan huse workshops.

Tiden er med dem

Siden parret købte stalden har de brugt tiden til at endevende den. De har skåret alt af helt ind til fundamentet og bindingsværket, så den står helt skaldet. Det gør de, fordi de skal se, hvilke dele af de allerede brugte materialer, der kan genbruges, og hvad de må give op på.

Det er også derfor, at stalden lige nu ser meget medtaget ud. Det er den sådan set også.

– Folk der kommer forbi, de tror jo, at der har været ild i stalden. Men vi må lige berolige dem og fortælle, at det er meningen, siger Nilo Hansen.

Og selvom det nok tager nogle år, før stalden står klar, gør det ikke noget. Tiden skal nemlig bruges på at gøre sig god i sit nye håndværk.

– Det med at trykke er forholdsvist nyt. Derfor vil jeg gerne de næste par år blive tryg og helt god til det, så jeg kan tillade mig at invitere folk ind, hvor vi holder workshops for dem.

– Ugentligt er der folk, der kommer forbi og spørger, om vi holder workshops, så nu vil vi gerne give dem det, siger Jeanette Uldall.

Selvom det går langsomt med opførelsen af deres nye erhvervsejendom, så er nysgerrigheden stor. Og tidskrævende.

– Når vi har været i gang ude foran, så når vi næsten ikke at lave noget, fordi folk jo kommer og spørger indtil projektet. Og vi vil hjertens gerne snakke med dem. Det er så hyggeligt, siger Nilo Hansen.

– Det er blandt andet også derfor, at vi elsker at være her. Det er menneskene omkring os. Vi har det godt her. Det er her, jeg vil dø, siger Jeanette Uldall.


På et tidspunkt skal dette være lokale til butik og workshop. Og lige nu ser man godt, at det ikke står klar lige foreløbigt. Men det skal også gøres ordenligt, som Nilo Hansen og Jeanette Uldall siger. Foto Berit Hvassum