Fyrer 1.200 – hvad sker der i Rønne?

Fyrer 1.200 – hvad sker der i Rønne?
Der er cirka 175 slagteriarbejdere på Danish Crowns slagteri i Rønne. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 18. APR 2024 • 11:26
NYHED | ABONNENT
18. APR 2024 • 11:26

Danish Crown lukker sit største slagteri øst for Storebælt, men den lokale tillidsmand, Thomas Hansen, frygter ikke for fremtiden i Rønne.

Når Danish Crown nu lukker en af sine største danske fabrikker, slagteriet i Ringsted, og fyrer omkring 1.200 medarbejdere forklares beslutningen ifølge Jyllands-Posten med, at leverancerne af slagtegrise fra danske landmænd fortsætter med at falde, mens omvendt overkapaciteten på slagterierne er vokset tilsvarende.

Ifølge avisen kalkulerer Danish Crown nu med at modtage 9-10 millioner slagtegrise på årsplan, hvorved råvaregrundlaget smuldrer hastigt under den danske koncern, som i 2022 slagtede 13 millioner grise.

Det kan nok skabe bekymrede miner rundt om på landets tilbageværende slagterier, for hvem – om nogen – står næste gang for skud?

Tillidsmanden på Danish Crowns slagteri i Rønne, Thomas Hansen, maner dog til besindighed, og trods den dramatiske udvikling i branchen er han ikke selv nervøs for fremtiden, hvad arbejdspladserne her på øen angår, hvoraf der for slagteriarbejdernes vedkommende er cirka 175 af slagsen, mens det totale antal ansatte på slagteriet løber op i cirka 210.

Han synes naturligvis, det er en forfærdelig situation, de mange gode kolleger i Ringsted står i, men:

– Helt overordnet for Rønnes vedkommende er der ingen ændringer, vi kører uforandret videre, og at man lukker i Ringsted kommer overhovedet ikke til at berøre os, siger han.

Du og dine kolleger på slagteriet går ikke rundt og siger "åh nej, hvad sker der nu"?

– Nej, jeg vil sige, at det samarbejde, vi har med de bornholmske landmænd, og de tilkendegivelser, vi får i forhold til slagtegriseproduktionen her på Bornholm, også i et fremtidsperspektiv ikke giver anledning til bekymring i forhold til, om vi også har et slagteri i Rønne i fremtiden. Så vi er ikke nervøse i forhold til vores arbejdspladser her på øen.

At der er bliver produceret færre slagtegrise i Danmark, forklarer tillidsmanden, skyldes, at der er en underproduktion af dem i Tyskland. Det betyder, at danske landmænd i stor stil ser en god fidus i at eksportere smågrise til Tyskland, hvor de får en rigtig god pris for dem, og hvor grisene dernæst bliver fedet op hos de tyske eller måske polske landmænd og ultimativt slagtes på de tyske slagterier.

– Den pris, landmændene lige i øjeblikket kan få for deres smågrise i Tyskland, er enormt høj, og det gør det jo attraktivt for mange danske landmænd at sende grisene derned frem for selv at opfede dem til slagtning, siger han.

– Så tallet af smågrise, der sendes sydpå, har været stigende over de senere år.

500.000 årligt

Men produktionen af slagtegrise på Bornholm er altså stabil nok til, at der kan være et slagteri her?

– Ja. De bornholmske landmænd forpligter sig til at levere de slagtegrise, der skal bruges på slagteriet herovre. Der bliver selvfølgelig også eksporteret smågrise fra Bornholm og til Tyskland og Polen, men slet ikke i det omfang, som vi ser i resten af landet.

Skyldes det at transporten herfra er besværlig?

– Ja, det er en af grundene, men bornholmske landmænd har også et andet engagement i at have et lokalt slagteri, fordi fakta er, at har vi ikke nok grise til slagtning, så vil det på et tidspunkt ikke længere være sikkert, at vi har et slagteri på øen, og det ville være ensbetydende med, at man lukkede for opfedningen af grise på Bornholm, fordi det simpelthen ikke kan lade sig gøre at få dem fragtet væk fra øen til slagtning.

Så landmændene har en egeninteresse i at fodre slagteriet med grise?

– Ja, præcis.

For 10 år siden var slagteriet decideret lukningstruet, og den daværende borgmester, Winni Grosbøll, gik ind i sagen og gjorde en stor indsats for sammen med de relevante parter at sikre dets overlevelse. Det resulterede i en redningsplan, hvor landmændene garanterede leverancerne af slagtesvin.

– Landmændene lovede at levere årligt minimum 500.000 slagtegrise dengang i 2014, siger Thomas Hansen, som også da var tillidsmand på det lokale slagteri.

– Det er det, der skal til for at drifte fabrikken her i Rønne, og den forpligtelse har man stadigvæk.

Tidende har uden held forsøgt at få en kommentar fra pressechef i Danish Crown Jens Hansen.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT