Fugato har 'meget lang' aftale med HCS

Fugato har 'meget lang' aftale med HCS
Hos Fugatos medarbejdere handler usikkerheden kun om, hvorvidt HCS overhovedet kommer i gang med at hente skrald på Bornholm, fortæller deres tillidsmand. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 29. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
29. NOV 2022 • 05:30

Fugato bliver ved med at stå for affaldet på Bornholm, indtil de får andet at vide. Aftalen med HCS er lavet, så den giver mening for begge parter, fortæller Fugato-direktøren.


Det har været kendt i et stykke tid, og nu er det også officielt, at Fugato fortsat står for affaldshåndteringen på Bornholm, selvom HCS oprindelig skulle overtage senest den 27. november.

HCS har siden 1. januar haft en aftale med Fugato, hvor Fugato fungerer som underleverandør, mens HCS gør klar til at overtage affaldet efter den nye ordning. Og den aftale fortsætter på ubestemt tid, fortæller direktør i Fugato, Kristoffer Nothlev.

– Jeg har en aftale med HCS om, at jeg skal køre for dem, og det gør jeg, indtil de siger, at jeg ikke skal. Det er det, jeg forholder mig til. Der er en slutdato på den aftale, vi har, men den går meget langt ud i fremtiden, fordi vi gerne vil undgå at skulle lave nye aftaler hele tiden, siger Kristoffer Nothlev til Tidende og fortsætter:

– Da det stod klart, at man ikke blev klar til i dag, blev medarbejderne informeret om, at vi kører videre med den gamle ordning, men hvor lang tid ved vi ikke.

Er der et varsel med i den aftale?

– Ja, det er der. Det er lavet sådan, at jeg kan få tingene til at køre, fordi jeg skal jo også reagere, når jeg får at vide, at jeg skal stoppe. Der er ganske fint varsel i aftalen med HCS. Der er så langt varsel, at det er til at reagere på, men det er til gengæld heller ikke så langt, at det er mærkeligt for HCS og Bofa, fortæller direktøren.

Ro hos medarbejderne

Ifølge Kristoffer Nothlev er der ro på de indre linjer i Fugato, selvom det lige nu er svært at blive klog på, hvem, hvad og hvornår i affaldssagen.

Det skyldes blandt andet, at Fugatos medarbejdere tidligere på året havde et møde med HCS, hvor de blev fortalt, at HCS skal bruge cirka lige så mange skraldemænd, som Fugato har ansat nu.

– Jeg mærker ikke noget uro i forhold til mine medarbejderes ansættelsesforhold. Jeg ved ikke, om de går og tænker et eller andet, men fordi HCS har været gode til at melde ud, at de har brug for dem, når de på et eller andet tidspunkt overtager, så er der forholdsvis meget ro på, siger Fugato-direktøren.

Den fornemmelse bliver bakket op af Fugatos tillidsrepræsentant, Søren Hørning.

– Vi har fået at vide, at der er mulighed for at fortsætte for HCS, men der er ikke lavet nogen aftale endnu. Så mit indtryk er ikke, at der er nogen, der er usikre i forhold til det. Der er større usikkerhed, om HCS i det hele taget kommer i gang, siger Søren Hørning.

Han tilføjer, at selvom der ikke er jobusikkerhed hos medarbejderne, så er det stadig lidt mærkeligt, når man ikke rigtig kan gennemskue, hvad der er op og ned i sagen mellem HCS og Bofa.

Holder tingene adskilt

Mange bornholmere er efterhånden ved at være godt trætte af at betale et forøget affaldsgebyr, uden at der er sket en ændring i affaldshåndteringen.

Men den utilfredshed er heldigvis ikke noget, der uforsætligt går udover skraldemændene, når de er ude og hente bornholmernes affald, fortæller Søren Hørning.

– Jeg synes ikke, at vi oplever sure borgere, når vi kører rundt. Jeg kan godt forstå, at folk bliver sure, når man betaler mere og stadig får det samme som før. Men det er jo ikke sådan, at vi får mere i løn, fordi gebyret er hævet, og min oplevelse er, at folk godt ved, at det ikke er os, der bestemmer de ting og får mere for det. Folk kan godt skille tingene ad.

I det hele taget, vil Fugato gerne holde kontraktstriden mellem HCS og Bofa ude af deres arbejde, lyder det fra Kristoffer Nothlev.

– Jeg aner ikke noget om, hvad der foregår mellem HCS og Bofa. Det er forkert at sige, at jeg ikke interesserer mig for det, men det gør jeg lige så meget for at være på forkant med, om der er noget, jeg skal være opmærksom på, siger Fugato-direktøren.

Kristoffer Nothlev har tidligere fortalt til Tidende, at man er villig til at fortsætte så længe, der er behov for det, og at den største udfordring består i, hvor længe Fugatos biler kan holde til det.

– Min udfordring er, hvor længe vores biler, som pænt sagt er meget meget gamle og udslidte, kan blive ved. Det er der, begrænsningen ligger. Vi har 17 biler, og de er alle af ældre dato, sagde Kristoffer Nothlev.

Indtil videre fortsætter Fugato altså med at indsamle det bornholmske affald på ubestemt tid.