Dobbelt så mange penge til pressede fiskere

Dobbelt så mange penge til pressede fiskere
Et flertal i Folketinget har fordoblet ophugningsordningen til fiskere i Østersøen til 50 millioner kroner. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 30. SEP 2022 • 06:37
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
30. SEP 2022 • 06:37

Flertal i Folketinget fordobler ophugningsstøtten i Østersøen til 50 millioner kroner.


Det er ikke mere end et par dage siden, at de lokale fiskeres formand her i Tidende fortalte, at 25 millioner kroner slet ikke er nok til den ophugningsordning, som Folketinget vil tilbyde fiskere i Østersøen, så de kan komme fornuftigt ud af erhvervet. Det er flere partier på Christiansborg øjensynligt enige i. Et flertal har i hvert fald valgt at fordoble støtten til 50 millioner kroner.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Det er overskydende midler fra Den Europæiske Hav- og Fiskerifond, flertallet har fordelt. I alt drejer det sig om 46 millioner kroner, og 25 af dem har politikerne valgt, skal gå til ophugningsstøtten i Østersøen.

Der er allerede afsat 25 millioner kroner til ordningen, der skal sikre, at fiskere i Østersøen har mulighed for at forlade erhvervet nogenlunde fornuftigt, hvis de har problemer med at få forretningen til at løbe rundt, blandt andet på grund af reducerede fiskekvoter.

– Jeg er rigtig glad for, at vi på tværs af politiske skel i Folketinget er blevet enige om fordelingen af de her penge til fiskeriet. Med aftalen tilgodeser vi blandt andre fiskerne på Bornholm, som i stor stil har givet udtryk for at ville søge ophugningsstøtte. På den måde sikrer vi, at de bornholmske fiskere kan forlade erhvervet nogenlunde tørskoede, siger fiskeriminister Rasmus Prehn (S) i pressemeddelelsen.

Ordningen om ophugningsstøtte for Østersøen forventes åbnet 14. oktober.

– Jeg er meget tilfreds med, at vi med aftalen får øget den økonomiske ramme til ophugningsordningen for Østersøen. Det er der desværre stort behov for på grund af den meget vanskelige situation for fiskerne i Østersøen, siger Venstres Torsten Schack Pedersen.

Bag aftalen står regeringen, Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet. De er også blevet enige om at tildele 16 millioner kroner til et konkret projekt i Jammerbugten, der undersøger konsekvenserne for havbunden ved brugen af bundslæbende redskaber, særligt bomtrawl.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?