Bornholms ældste haveforening i nød

Bornholms ældste haveforening i nød
Haveforeningen Solvang har svært ved at skaffe midler nok til at udskifte de knap 76 år gamle vandrør. Arkivfoto: Berit Hvassum
ERHVERV | Fredag 3. marts 2023 • 11:00
ERHVERV | Fredag 3. marts 2023 • 11:00

76 år gamle vandrør skaber jævnligt problemer for haveforeningen Solvang. Men den økonomiske vej til nye rør ser lige nu meget lang ud, fortæller foreningens formand.

Haveforeningen Solvang i Rønne står over for en alvorlig økonomisk udfordring.

Det skrev TV 2/Bornholm i weekenden, hvor det fremgik, at kolonihaverne meget snart skal have skiftet deres gamle vandrør. Og det er ikke en opgave, der kan vente meget længere, fortæller formanden for Solvang Haveforening, Jens Strunge Kruse.

– Vi oplever ledningsbrud, fordi rørene er slidte. Sidste år havde vi en utæthed, som vi ved en tilfældighed opdager, da vi kan se, at der er lidt fugtigt ved en af hækkene.

– Da vi begynder at kradse lidt ved hækken, kan vi se, at vandet står og pibler op af jorden. Det er også sådan, at når to haver vander, er der et rimeligt tryk på vandet, men så snart den tredje eller fjerde have begynder, forsvinder vandtrykket fuldstændig. Det er en lidt presserende opgave, kan man godt sige, siger formanden til Tidende.

Pengenød

Vandrørene kan dateres tilbage til 1947, så det er ikke så mærkeligt, at de står over for en fremtidig udskiftning.

Men med en samlet pris på knap to millioner kroner, er det nemmere sagt end gjort for en forening, der ikke svømmer i penge i forvejen.

– Foreningen har forsøgt at gøre noget ved før. Nu har jeg ikke været i foreningen i så mange år, men jeg mener, at det har været et problem i hvert fald de sidste 5-10 år. Man har jo også forsøgt at spare sammen igennem flere år for at få råd til det her, men det tager simpelthen for lang tid, siger Jens Strunge Kruse.

Foreningen kan pt stable 200.000 kroner på benene selv, og der skal ikke et stort matematisk geni til at regne ud, at der dermed stadig er lang vej til nye vandrør.

– Vi er blevet anbefalet at prøve at søge hos nogle fonde, men så snart det er et projekt, man ikke kan se med det blotte øje, bliver det svært. Fondene kan jo ikke rigtig fremvise nogle nye vandledninger, der er gravet ned i jorden. Hvis ikke vi kan få nogle fondsmidler, er vi nødt til at høre, om vi eventuelt kan få en kommunegaranti og på den måde optage lån i foreningen. Men så stiger havelejen jo også.

Og netop havelejen er et lidt ømt emne. Havelejen udregnes efter havens størrelse, og den årlige kvadratmeterpris ligger lige nu på 2,50 kroner. En typisk have hos Solvang ligger derfor i omegnen af 1.000 kroner om året, men selvom det umiddelbart ikke lyder som voldsomme tal, så frygter Jens Strunge Kruse, at en markant stigning kan give flere tomme haver.

– Havelejen steg jo allerede sidste år. Det skal jo også være sådan, at folk stadig har råd til at have en have. Der er så mange forskellige mennesker deroppe. Der er studerende, pensionister, børnefamilier og så videre. Vi forsøger derfor stadig at være en billig forening, fordi ellers flygter folk derfra. Lige nu ligger vi på nogenlunde samme niveau, som de andre foreninger her i byen.

Skrue uden ende

Det kan i det hele taget virke som en gordisk knude for haveforeningens bestyrelse.

– Vi har også andre udgifter jo. Vi skal selv vedligeholde deroppe. Bare i vinter købte vi hækplanter for over 30.000 kroner, som vi selv skal betale. Mange af hækkene er jo også fra 1947, siger Jens Strunge Kruse og fortsætter:

– Vi er også en forholdsvis ny bestyrelse, og der er ikke rigtig nogen af os, der har erfaring med fondssøgning og så videre. Det er en stor proces at skulle skrive alle de ansøgninger. Fondene deler jo heller ikke ud hver dag. Det gør de måske en gang hvert kvartal eller sådan noget, så det er en lang proces, der tager tid, siger han og fortæller, at man også har undersøgt, om man kunne ordne det med frivillige kræfter.

– Men vi er nødt til at holde os til det kommunale vandregulativ, for ellers bliver vi slået oveni hovedet. Så det skal være godkendte rør, vandhaner og vandmålere og så videre. Det er også med til at gøre projektet dyrere. Det er lidt en skrue uden ende, men man må jo bare håbe det bedste.

FÅ ABONNEMENT