Beof: Strømmen bliver billigere efter nytår

NYHED | ABONNENT | 22. DEC 2022 • 14:37

Bornholms Energi og Forsyning og staten sænker elpriser og -afgifter med over halvanden krone til sammen –  men Trefors nye nettariffer trækker den anden vej. 


Strømpriserne har været utroligt svingende i løbet af 2022 – fra ekstremt høje priser i august og september til et noget lavere niveau i oktober og november, inden decemberkulden satte ind med højere priser til følge. Kunder med faste prisaftaler bliver påvirket af udsvingene med forsinkelse, og Bornholms Energi og Forsyning (Beof) meddeler nu, at priserne i januar-marts 2023 står til at falde med 66 øre per kWh. Det svarer til et fald på 14 procent, når man udelukkende ser på den rene elpris. 

– Det er et lille lyspunkt, men vi er selvfølgelig ikke i nærheden af de spotpriser, vi kendte indtil for halvandet år siden, siger administrerende direktør i Beof Claus Andersen til Tidende. 

Han fortæller desuden, at når man i branchen kigger fremad mod resten af 2023, er forventningen på nuværende tidspunkt ikke nye stigninger. 

– Det er positivt, at markedet forventer, at der er bedre balance på vej, siger direktøren, men understreger samtidig, at de seneste par år med store udsving viser, hvor svært det er at spå om prisudviklingen på energimarkedet. 

Størrelsen på den samlede elregning efter nytår bliver også trukket ned, fordi Folketinget har besluttet stort set ikke at opkræve en el-afgift i første halvår af 2023. Når man lægger statens beskårede afgifter og den rå elpris for fastpris-kunder hos Beof sammen, lander prisen på 4,30 kroner per kilowatt-time (kWh), hvilket er 1,56 kroner lavere end i fjerde kvartal af 2022. 

– Men der er til gengæld så væsentlige stigninger i nettariffen i dag- og aftentimerne, at pris- og afgiftsfaldet ikke slår fuldt igennem på den samlede pris, påpeger Claus Andersen. 

Langt dyrere elnet

Nettariffen går til de selskaber, der driver elnettet. På Bornholm er det Trefor El-Net Øst, som i 2023 hæver priserne markant. Ifølge Trefor forventer selskabet på Bornholm i 2023 at opkræve 186 millioner kroner fra kunderne, hvilket er næsten 90 procent mere end i 2022, hvor den samlede opkrævning ender på 99 millioner kroner.

Denne store forøgelse, der hænger sammen med de generelt stigende elpriser, kommer især til udtryk om aftenen mellem klokken 17-21, hvor elnettet er mest belastet. I løbet af disse fire timer vil nettariffen frem til udgangen af marts ligge på 2,9 kroner/kWh. Det er 1,3 kroner mere per kWh end de seneste måneder og langt over dobbelt så dyrt som sidste vinter. Også i dagtimerne, hvor nettariffen bliver 97 øre/kWh, er der fra nytår tale om langt højere priser end i dag. 

Beof har beregnet, hvad ændringerne i spotpriser, elafgifter og nettariffer samlet set betyder for deres kunder, hvis de – som flertallet – har en fastpris-aftale. Hver kilowatt-time bliver cirka 1 krone og 14 øre billigere efter nytår, oplyser Claus Andersen. Denne beregning er lavet med en simpel antagelse om, at forbruget er lige stort døgnet rundt. Imidlertid vil de fleste husstande bruge mere strøm i det tidsrum om aftenen, hvor nettarifferne stiger mest, så i praksis vil mange få svært ved at opnå en besparelse på over 1 kroner per kilowatt-time. 

- Med de stigninger i tariffen, og de stadig høje priser på strøm vi står over for, kan jeg kun opfordre til, at vi som elkunder alle fortsætter med at være opmærksomme på vores forbrug og sparer på strømmen. Der vil være meget stor prisforskel på, om for eksempel opvaskemaskinen er i gang kl. 18.30 eller om natten, især på grund af nettariffen, siger Claus Andersen. 

Om natten mellem midnat og klokken 6 vil nettariffen være ni gange lavere end mellem klokken 17 og 21 – og tre gange lavere end resten af døgnet (klokken 6-17 og 21-24). 

De høje elpriser har allerede fået bornholmerne til at spare på strømmen. Beof anslår, at de nye forbrugsvaner som følge af prisstigningerne i efteråret har nedbragt strømforbruget med over ti procent, oplyser Claus Andersen, der i en pressemeddelelse fortæller, at han havde håbet, det var muligt at sænke kilowatt-prisen med mere end 66 øre. 

- Vi arbejder fortsat på at sikre, at alle kommer igennem den krise, vi står i. Priserne er stadig meget høje i forhold til tidligere, og derfor vil Beofs kundeservice også i 2023 være klar til dialog med de kunderne, der har brug for det, siger direktøren.

 

 

 

Elpriser 

Elkunder kan vælge mellem to overordnede typer af abonnementer:  

– Faste priser, der er låst i en længere periode, typisk tre måneder ad gangen som hos Beof. 

– Spotpriser, der svinger time for time og afspejler markedsprisen. 

Elmarkedet er liberaliseret, og som kunde kan man vælge mellem dusinvis af leverandører, heriblandt Beofs handelsselskab, Bornholms Energi. 

Udover den rene elpris skal kunder betale afgifter til staten og Energinet samt en nettarif til det lokale distributionsselskab, der på Bornholm er Trefor El-Net Øst.  



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT