Bæredygtighed på menukortet har serveret for sidste gang

Bæredygtighed på menukortet har serveret for sidste gang
Der har været flere studieture i løbet af projektet, blandt andet et besøg til Hillerød i oktober 2023 hos den franske kok Francis Cardenau (th), der har boet i Danmark siden 1989. Eget foto
NOTITS | Lørdag 30. december 2023 • 19:00
Jesper Gynther
Journalist
NOTITS | Lørdag 30. december 2023 • 19:00

Projekt Bæredygtige spisesteder og madoplevelser på Bornholm, der har sat bæredygtighed på menukortet, slutter med udgangen af 2023.

Ønsket om bæredygtige spisesteder og madoplevelser på Bornholm satte i 2020 gang i et bredt samarbejde mellem Destination Bornholm, Horesta, Gourmet Bornholm, Bofa, BCB og Bornholms Landbrug & Fødevarer.

Projektet har blandt andet resulteret i, at to bornholmske restauranter er blevet certificeret som ”Green Restaurant” af Horesta. Restaurant Bryghuset i Svaneke samt Brohuset ved Hammershus fik udnævnelsen tilbage i 2021, hvor der var blot tre andre Green Restaurants i Danmark. ”Green Restaurant”-certificeringen blev lanceret af Horesta i 2019, og for at blive Green Restaurant-certificeret skal restauranten opfylde en række bæredygtigheds- og klimaparametre.

Undervejs i projektet har der været arrangeret bæredygtige madoplevelser, hvor bornholmerne er inviteret med til arrangementer med temaer som Spis uden spild, Bønnemøde, Loungesnak om bæredygtighed, Bæredygtig jul med grønne proteiner, lokale fødevarer og gamle retter i nye klæder.

Der har ligeledes været afholdt studieture for at hente inspiration til nye bæredygtighedstiltag, og turene er gået til blandt andet Gøteborg, som i 2023 har vundet prisen som verdens mest bæredygtige destination for 7. gang, og til Nordsjælland og Odsherred med hovedtemaet samarbejde om brug af lokale varer.

Projektet blev støttet af Dansk Erhvervsfremmebestyrelse og Landdistriktspuljen under Plan- og Landdistriktsstyrelsen og Bornholms Regionskommune.

Som en del af projektet blev der i november 2023 arrangeret glad og bæredygtig jul i Det Levende Køkken i Østermarie. Eget foto

FÅ ABONNEMENT