Ingen unge må gamble livet væk
To dødsfald af opioider kalder på ansvar fra os alle – kommunen klarer ikke opgaven alene.
To unge mennesker på Bornholm har mistet livet efter at have taget livsfarlige opioider. Det er dybt tragisk, men desværre heller ikke overraskende. Når instruktør og kommunalpolitiker Torben Kofod Ager advarer om stigende risikovillighed og nye, ekstreme stoffer i omløb, bør vi lytte ekstra godt efter.
Vores unge bliver ikke bare ”sådan”. Når de flygter fra virkeligheden ved at gamble med ekstreme medicamenter, er det et råb om hjælp fra unge, vi som samfund har forsømt. Vi har lukket deres klubber, ignoreret de dårlige sociale rammer og ikke grebet dem i folkeskolen. Mange har savnet voksne at støtte sig til – og når hjemmet svigter, må samfundet træde til. Men kommunen er presset økonomisk, så vi kan desværre ikke alene sætte vores lid til, at kommunen løser problemet.
Vi bærer alle et ansvar for, at vores unge får et trygt liv, hvor rusmidler ikke bliver løsningen på dybere problemer. Vi kan ikke tillade os at vende ryggen til og lade som om, at det kun er kommunens problem. Det handler om civilt ansvar, naboskab, foreningsliv, frivillighed og medmenneskelighed. Vi må spørge os selv, om vi hver især kan gøre en forskel for blot én ung, der har mistet fodfæstet.
Når opioider i stigende grad bliver en tragisk genvej til flugt fra virkeligheden, er det en påmindelse om, at det forebyggende arbejde stadig mangler ressourcer, handlekraft og opmærksomhed. Det handler ikke kun om at stoppe stofferne, men om at fjerne årsagen til misbrug. Det kræver nærvær, omsorg og trygge voksne, som kan tilbyde noget bedre end dødsensfarlige stoffer.
Kommunen har ansvaret for de professionelle indsatser, men vi har alle ansvaret for fællesskabet og dem, vi har valgt til at styre kommunen. Hvert eneste dødsfald er ét for meget. Lad de to tragiske sager blive anledning til eftertanke. Lad os tage ansvar for vores unge, inden flere tabes på gulvet.
Krydstogtskibe og forurening
NYT JOB
MEST LÆSTE
Psykisk sygdom – en usynlig kamp

En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration