Per Birger Madsens tragiske ulykke

Per Birger Madsens tragiske ulykke
"Ocean Tiger” havde fiskerinummer GR 6-416 (grønlandsk), men var hjemskrevet i Nexø. Trawleren anløb Rønne for navngivning den 10. juni 1990. Ifølge skibsregisteret ejede Per Madsen 50 procent af Ocean Tiger, mens Birger Pedersen og Kristian Barslund Jensen ejede 25 procent hver. Foto: Ivar Holm
INTERVIEW | NEXØ | ABONNENT | 28. DEC 2021 • 15:30
INTERVIEW | NEXØ | ABONNENT
28. DEC 2021 • 15:30

Erfaren Nexø-skipper forlod styrehuset for at udbedre en fejl på agterskibet og betalte med livet.


Under overskriften "Fisker forsvandt ud af hæksliske" bragte Bornholms Tidende den 29. maj 1993 et referat af søforhøret efter Per Birger Madsens tragiske ulykke på Ocean Tiger.

Per Birger Madsen ejede trawleren sammen med Kristian Barslund Jensen og Birger Pedersen.

Ulykken skete Kristi himmelfartsdag i farvandet mellem Ammassalik (i dag Tasiilaq, red.) og Island, og søforhøret blev holdt om bord på trawleren i Reykjavik.

Skar fastklemt kæde fri – og faldt

Ulykken skete samme dag som Per Birger Madsen skulle hjem til Bornholm efter fem måneders tur. Besætningen var i færd med at gøre klar til fiskeri, da en sikkerhedskæde til en af skovlene satte sig fast.

Skovlene, som er placeret på hver side af hækslisken, bruges til at spile trawlet op på bunden, så rejerne kan fanges. Sikkerkædernes sættes på, når der sejles, for at imødegå pres fra bagfrakommende bølger. Slisken er altid åben og fører direkte ud i havet.

Per Birger Madsen forlod ifølge øjenvidner sin plads i styrehuset og kravlede op agter for at skære den fastklemte kæde over med en plansliber. Da kæden gik fri svingede skovlen bagover og slog skipperen ud over siden.

Per Birger Madsen forsøgte efterfølgende at redde sig op på en isflage, men mistede til sidst bevidstheden i det kolde vand. Seks skibe ledte i to dage efter den forsvundne skipper, men måtte til sidst opgive.


Per Birger Maden blev 44 år. Privat foto


Vi skal aldrig købe brugte skibe

Kristian Barslund Jensen glemmer aldrig historien om Per Birger Madsens ulykke. De to kendte hinanden fra fiskeriet, men også privat, fordi Birthes (Per Birger Madsens hustru, red.) bror Carsten er gift med Kristian Barslund Jensens svigerinde.

Kristian Barslund Jensen og Birger Pedersen havde været makkere i næsten 15 år, da Birger Pedersen en dag foreslog, at de skulle købe en rejetrawler sammen med Birger Pedersens nabo, Nexø-skipperen Per Birger Madsen.

– Birger og jeg havde aldrig noget nedskrevet. Vi havde bare en rigtig god aftale. Hvis den ene kom og havde en rigtig god idé, og den anden var sådan 'naarh' – så blev det ikke taget op igen, medmindre den anden kom tilbage og sagde: Okay, lad os kigge lidt mere på det.

Det var sådan en fin måde ikke at blive uenige på, siger Kristian Barslund Jensen, der i første omgang blev skeptisk, da han hørte, at Birger Pedersen og Per Birger Madsen havde fundet en brugt båd på Færøerne, som de gerne ville købe.

– Jeg sagde: Birger, for helvede, vi har fra starten været enige om, at vi aldrig skal købe brugte skibe. Vi skal kun have nye, så vi ved, hvad vi får. Men så fortrød jeg og sagde okay, lad os bare gå med i det. Det kostede så Per livet. Han røg ud over siden på Østgrønland.

 




Mindebogen

I årene 1965-2019 holdt Skt. Nicolai Kirke i Rønne hvert år en mindegudstjeneste for de omkomne på havet.

Samtlige navne blev læst op i kirken, og gudstjenesten blev afsluttet med et optog fra kirken og til færgelejet på haven.

De årlige mindegudstjenester blev indstillet, fordi der var færre og færre deltagere og med årene heldigvis også færre og færre omkomne.

Det oplyser kirketjener Martin Sørensen fra Skt. Nicolai Kirke.

Fiskerne, der optræder i mindebogen, er fortrinsvis bornholmske, men der optræder også navne på besætninger som er gået ned i Østersøen. Nogle omkomne registreres som druknede, mens andre registreres som dødsfald i forbindelse med arbejdsulykker.

Sammenlagt tæller de to grupper over 70 omkomne bornholmere (eller fiskere forhyret på bornholmsk registrerede både).

Om Per og Bent Madsen står der skrevet:

1993

"Bent Madsen, Nexø, som på årets næstsidste dag, 30. december 1992, omkom, mens han var i færd med at sætte torskegarn en halv snes sømil sydøst for Nexø. Han er formodentlig blevet trukket udenbords af sine garn. Efterlader sig hustru og tre voksne børn. Båden hedder Ternen af Rønne.

Per Birger Madsen, nevø til Bent Madsen, som under sejlads ved Østgrønland den 20. maj 1993 faldt over bord og druknede efter at være blevet ramt af trawlskovlen ved et arbejde med at udskifte stålwiren på den styrbords skovl. Efterlader sig hustru og to mindreårige børn. Skibet hedder: Ocean Tiger af Nexø".

Mindebogen er offentligt tilgængelig i Skt. Nicolai Kirke efter forudgående aftale.