Vis vores kunstskat frem, mens museet er lukket

SYNSPUNKT | ABONNENT | 1. JUN 2023 • 07:45
Af:
Finn Rowold
Storedalen 35
SYNSPUNKT | ABONNENT
1. JUN 2023 • 07:45

Bornholmermalerne indtager en central plads i manges bevidsthed, ligesom Skagensmalerne og fynboerne repræsenterer billedkunsten i andre dele af landet.

Hvad er Bornholm mest kendt for?

De fleste vil nok sige naturen, men mange vil uden tvivl også sige kunsten, som den kommer til udtryk i keramik, glas og billeder i dag og langt tilbage i tiden. Bornholmermalerne, Høst, Weie, Isakson, Lergaard, Rude og mange flere, vil her indtage en central plads i manges bevidsthed, ligesom Skagensmalerne og fynboerne repræsenterer billedkunsten i andre dele af landet.

Et besøg på de museer, der har samlinger af disse kunstnere, vil være nærliggende, når man besøger de steder af landet, ja for nogen er museerne målet for rejsen.

Hvis rejsen er til Bornholm, vil man imidlertid i to år komme til en lukket dør på Bornholms Kunstmuseum og ikke have mulighed for at se den store samling af Bornholmermalerne, som findes på museet. Det, synes jeg, vi bør gøre noget ved, selvfølgelig primært ved at lade være med at lukke museet i to år, men da det åbenbart af uforståelige grunde ikke kan lade sig gøre, bør der findes andre udveje og her er en:

Flyt Bornholmermalerne til Bornholms Museum og anbring den del af samlingen, der må vige pladsen for kunsten på Bornholms Museum, på kunstmuseet, hvor der jo bliver god plads, når malerierne flyttes. På denne måde bidrager de to museer begge til at formindske ulemperne ved byggeriet. Man kan sige, at de slår halv skade.

Jeg kan allerede høre protesterne om, at det ikke vil give malerierne en optimal placering, hvilket sikkert er rigtigt, men muligheden er bedre end ingenting, og billederne har faktisk tidligere, inden kunstmuseet blev bygget, holdt til på øverste etage af Bornholms Museum. Så mon ikke det nu med en fælles direktør for de to museer skulle være muligt at give Bornholmermalerne en rimelig placering på Bornholms Museum.