Unge kan hjælpe unge med at trives på Bornholm

Unge kan hjælpe unge med at trives på Bornholm
Ikke alle unge har venner, som de kan snakke med. Faktisk er det hele 16 procent af de bornholmske unge, som føler sig ensomme. Arkivfoto
SYNSPUNKT | ABONNENT | 23. JUN 2022 • 05:30
Af:
Pernille Schnoor
udviklingschef for Det Sociale Netværk/headspace Danmark
SYNSPUNKT | ABONNENT
23. JUN 2022 • 05:30

Mange unge på Bornholm er stressede eller ensomme. En del af løsningen er at få unge til at tale med andre unge om deres problemer, mener Pernille Schnoor, som er udviklingschef for Det Sociale Netværk/headspace Danmark.

I weekenden afholdt vi en debat på Folkemødet, hvor vi blandt andet havde inviteret tre unge, Sebastian Larvad, Simone Bærnthsen og Asta Elise Gade Kofod, alle tre fra Bornholms Ungeråd. Her kom det frem, hvor vigtigt det er, at vi lytter til og inddrager unge fra Bornholm, når vi skal finde løsninger på bornholmske unges trivselsproblemer.

Næsten hver tredje ung mellem 16 og 34 år på Bornholm føler sig stressede. Og 16 procent i denne aldersgruppe føler sig ensomme (ifølge Sundhedsprofilen 2021).

Det er meget alvorlige tal, som vi er nødt til at reagere på.

I debatten blev de unge spurgt, hvad vi kan gøre for, at vi som samfund kan bryde den negative udvikling, vi ser med børn og unges mentale sundhed?

Meldingen fra de unge var, at de har et stort behov for at tale med andre unge om deres udfordringer. Blandt andet fordi andre unge kender til, det de taler om. En af debattørerne var 16-årige Asta Elise Gade Kofod, som er medlem af Bornholms Ungeråd. Asta fortalte om sine egne erfaringer med at gå til psykolog, og om, at det ikke altid lige netop er det, der er løsningen, fordi psykologen ’terper én igennem alle de negative ting, der er i éns liv. Og så bliver det for følsomt’, som hun sagde.

Derfor mener hun, at løsningen er et sted, hvor unge kan tale med andre unge.

I Det Sociale Netværk driver vi headspace-centre i 28 byer landet rundt. Her kan unge komme ind fra gaden og tale om alt mellem himmel og jord med andre unge - intet er for stort eller småt.

Headspace er det største mentalt sundhedsfremmende og forebyggende civilsamfundsprojekt i Danmark for unge mellem 12 og 25 år. Det er et åbent, fleksibelt og gratis rådgivningsstilbud, som er tilgængeligt, når de unge vil snakke om de problemer, der tynger dem. Alle unge kan komme i headspace – uagtet om det drejer sig om kærestesorger, familieproblemer, misbrug, problemer i skolen, selvskadende adfærd, bekymringer om krop, kost og motion, tristhed eller hjemløshed.

Og ung-til-ung-metoden virker. 74 procent føler sig hjulpet af headspace. 2 ud af 3 unge føler sig mindre ensomme. Og halvdelen af de unge gennemgår en positiv udvikling i deres almene trivsel.

I headspace Danmark deltager vi med glæde i enhver form for dialog om bornholmske unges trivsel. Det vigtigste er, at vi gør alt, vi kan, for at forebygge den store mistrivsel, som vi desværre ser blandt unge på Bornholm.