Udfordringer i EU

SYNSPUNKT | ABONNENT | 4. JUN 2024 • 05:00
Af:
Hans C. Skibbye (DD)
folketingsmedlem
SYNSPUNKT | ABONNENT
4. JUN 2024 • 05:00

Debattøren kræver mere effektivitet af EU, men kan også se gode ting ved samarbejdet.

I Danmarksdemokraterne er vi ikke særlig glad for det EU som vi oplever i dag. Det er ineffektivt, udemokratisk opbygget og hamrende dyr i drift!

For mange ansatte

EU-Parlamentet har over 8.000 ansatte på lønningslisten – og de ta’r sig godt betalt med særdeles lukrative løn- og pensionspakker til lav beskatning. Samlet set har EU-systemet over 47.000 ansatte, hvilket er alt for mange. Derfor syntes vi også at det er på tide at man stiller langt større krav til højere effektivitet, billigere drift og langt mere demokratiske processer. Vi efterlyser konkret at EU slankes og koncentrer sig om overnationale dagsordner som miljø, arbejdsmarked og ikke mindst international samhandel.

Samarbejde men rum til staterne

Vi ønsker masser af samarbejde, men vi skal sikre at de enkelte nationalstater kan opretholde deres egne individuelle tilgange. Vi er forundret over at EU konstant udfordrer Danmarks ret til selv at fastlægge og bestemme lovgivning omkring eksempelvis realkreditlån, dagpengeregler, pensionslovgivning, hvordan børnefamilier fordeler deres barselsuger imellem forældrene og sågar hvilke sugerør vi må putte i en milkshake!

Det skal EU efter vores opfattelse ikke pinde rundt i.

Større krav til anvendelse af skattekroner

Danmark betalte i 2021 knap 22 MIA til EU’s bundløse kasser, men vi modtog kun 12 Mia retur i støtte og tilskud - altså vores egne penge! Således betaler danskerne næste 1 MIA kr. netto om måneden til EU.

En stor del af den udgift er sådan set fair, da Danmarks BNP vurderes at vinde massivt på at være deltager omkring samhandel, færre handelsbarrierer, fordelagtige handelsaftaler, større udbud af arbejdskraft og flere udenlandske investeringer.

Men derfor kan vi godt tillade os at stille langt større krav til hvordan de danske skattekroner prioriteres og forvaltes i Bruxelles og Strasbourg. Derfor er det vigtigt at Danmarksdemokraterne bliver repræsenteret i EU-Parlamentet, når vi stemmer om ganske få dage.