Tæt på at være for sent

KOMMENTAR | DEBAT | Torsdag 5. september 2024 • 15:30
Af:
Andreas Grosbøll
formand for SF-Bornholm
KOMMENTAR | DEBAT | Torsdag 5. september 2024 • 15:30

SF-Bornholm finder både gode og dårlige ting i budgettet og processen.

Budgettet for den kommunale økonomi for 2025 er nu forhandlet på plads med en enig kommunalbestyrelse bag sig. Det vækker anerkendelse i SF Bornholm, at alle partierne i Kommunalbestyrelsen har valgt at stå bag efter flere år med usikker økonomisk kurs for Bornholm.

I SF Bornholms øjne er det dog tæt på at være for sent, når der nu bliver taget fælles ansvar for den svære opgave med at få enderne til at mødes på Bornholm. Dette budgetforlig med store besparelser på den kommunale velfærd står på skuldrene af en årrække med massive besparelser på den nære velfærd på Bornholm. Det er nødvendigt, at der bliver taget nogle helt fundamentale opgør med budgetprocessen og -praksissen, hvis det står til SF.

Der ER svært

Der er for SF Bornholm ingen tvivl om, at opgaven med dette budgetforlig har været svær, men det er på ingen måde blevet lettere af den famlende praksis, der desværre stadig er.

De sidste tre budgetforlig er forhandlet hjem med skiftende flertal, og det sidste, som Bornholm har brug for i den nuværende økonomiske situation, er en fortsat usikkerhed om retningen.

Derfor håber SF Bornholm, at opbakningen til dette års forlig er udtryk for en mere stabil politisk ledelse af kommunen. Når man ser på de konkrete elementer i budgetforliget, så er der desværre nogle alvorlige skavanker, hvor der igen i SFs optik mangler retning - især markante besparelser på specialskolerne udhuler en allerede presset økonomi.

Knaster i økonomien

En discountløsning er ikke grundlaget for at levere et ordentligt tilbud til de elever med de største behov her på øen. Tilbuddene på Bornholm er allerede billige sammenlignet med andre specialskoler i landet.

Forliget indeholder også eksempler på slingrekursen, når forliget lægger op til at nedlægge madskolen på Paradisbakkeskolen, hvor der er lavet store investeringer for ikke så længe siden. Samtidig sætter man nye millioner af til at etablere nye produktionskøkkener i to børnehuse – det ene i lejede lokaler. Det er for SF at se at kaste gode penge efter dårlige.

Vi savner de sammenhænge, hvor vi ikke laver store investeringer på en meget kort bane.

For os at se er det også en ærgerlig prioritering at fjerne fokustiden i ældreplejen, som er medvirkende til at skabe fleksibilitet i den enkelte medarbejders arbejdstilrettelæggelse.

Til gengæld vil man spare penge på sygefraværet ved at afsætte et marginalt beløb. Når sygefraværet er størst på ældreområdet, så kan det være svært at se visdommen heri.

Administrationen er for dyr

Det er flere gange dokumenteret, at den kommunale administration er for dyr.

Nu skal der etableres et grundlag for, at der kan tages de fornødne beslutninger om at skære administrationen til.

Kigger man ned over dette budgetforlig, så er det heller ikke denne gang her, hvor der findes nævneværdige besparelser.

En ny budgetproces

Der skal etableres en ny budgetproces og -model for kommunen. De administrative sparekataloger har spillet fallit.

Der bliver ikke taget de mere grundlæggende vurderinger af, hvordan kommunens budget skal understøtte politiske prioriteringer. Efter over 20 år med modellen er vi et sted nu, hvor der skal noget andet til. En ny model skal, hvis det står til SF Bornholm, læne sig op ad en hel anden investeringstankegang end i dag.

Det er nødvendigt, at der etableres sammenhæng mellem de økonomiske prioriteringer i budgettet og de politiske beslutninger, der skal skabe grundlaget for Bornholm i bedre balance. Pengene skal eksempelvis prioriteres på tidlig indsats og forebyggelse ud fra en investeringstankegang og med en horisont som rækker ud over det enkelte års budgetforlig, hvis det virkelig skal batte noget.

FÅ ABONNEMENT