Bent Ole Jensen havde et rigtig godt indlæg i forrige weekends udgave af Bornholms Tidende om værestedet Blæksprutten. Her beskriver han alle de opgaver, som personalet og brugerne løser i deres regi. Og de er mange. Det må være tydeligt for alle.
Problemet er, at der er ret stor forskel på det sociale miljø disse to steder. Blæksprutten er skabt af brugere og drives ved en stor del af frivillige. Midtpunktet er kommunalt drevet, og der er dygtige, dedikerede pædagoger ansat til at varetage driften. Dette betyder, at det i store træk er forskellige borgere, der gør brug af værestederne. Enkelte kommer begge steder. Og mennesker er jo forskellige – nogle kan lide at komme på en cafe, andre kan ikke udstå at komme det samme sted. Og dette bliver et problem – og ikke af i bagatelstørrelse.
For det er mennesker, vi taler om her. Mennesker, der ikke magter at komme på Midtpunktet, selvom der ikke er andre steder at gå hen.
Jeg har eksempler på, at nogle af mine borgere jeg møder, får reelle sammenbrud, fordi de ikke aner, hvor de skal gå hen, når Blæksprutten lukker. Man bliver nødt til at forstå, at for nogle af vores medmennesker, så er denne kontakt og støtte den eneste kontakt og støtte. Og det har i længere perioder været lige præcist nok for dem – men hvad nu? Der må tænkes om og nyt.
Disse mennesker er nogens mor, far, søn, datter, ægtefælle, kammerat – og deres skæbner rammer dermed på mange forskellige måder også alle os andre. Det har der desuden været flere alvorlige og hjerteskærende eksempler på de seneste år på landsplan. Så det her er et fælles anliggende, og KL og Regionernes Psykiatri samarbejder allerede. Men sådan som kommunerne bliver presset på deres økonomi i disse år, så vil den eneste rigtige vej i min optik være, at regionen og KL sammen løfter de problematikker, der er i vores samlede psykiatri. Adskilt "fejer" vi kun inden for vores egne "matrikler" og økonomi – og det er tydeligvis ikke den rigtige vej at gå.